Hava Durumu

Mustafa Kara ve Büyükler

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2021 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2021 07:54

Kentimizin yaşayan değerlerinden biri de Prof.Dr.Mustafa Kara hocadır. Bir yazar, bir araştırmacı ve bir öğretim üyesi olarak Bursa belleğine çok sayıda eser kazanmıştır.

Bu yıl 10. yılını kutlayan BALKANTÜRKSİAD bildiğiniz gibi üyelerine yönelik düzenlediği Sinerji toplantıları düzenli olarak devam ediyor. Bu pandemi ortamında ise bu toplantılar E-Sinerji Toplantıları'na dönüştü. BALKANTÜRKSİAD 'ın 27. E-Sinerji Toplantısı cumartesi günü gerçekleşti.

Bu toplantıda Prof.Dr.Mustafa Kara hoca, bizlere 700. Ölüm Yıldönümünde Yunus Emre'yi anlattı.

Mustafa Hoca, Hz. Adem'den bu yana gelen peygamberleri anlattı. Ondan sonra Büyükler olarak da adlandırılan, Alimlerin peygamberlerin mirasçısı olduğunu anımsatarak

"Alimler, Arifler, pegamberlerin mirascılarıdır. Onların yolunu izlerler ve onların aydınlığını insanlara aktarır. İşte o büyükler dediğimiz insanlar böyledir. Onları zaman zaman anarız. Bu yılda andıklarımızdan biri Yunus Emre, ne mutlu ananlara demiyorum, ne mutlu anlayanlara diyorum. Ne mutlu Yunus'un gönlü gibi bir gönle sahip olmak için adım atanlara. Yunus gönüllü olmak için çaba harcamak gerekiyor. Retorik yaparak olmuyor. Etrafımızda o kadar çok Yunus var ki, farkında değiliz. Es geçiyoruz, görmüyoruz, okumuyoruz, onun için gazeteciler aman zaman bize bunları "Bu yıl Yunus Emre Yılı, Bu yıl Mehmet Akif Yılı" gibi anımsatmalar yapıyor." diyor.

Kim bu insan ki, 700 yıldır unutulmadı. Bugün bizim gündemimize geldi. Bir insan ki ne şirketi, ne sponsoru, ne reklamcısı var. Ama 700 yıl sonra karşımıza çıkıyor. Onu bulmak onu anlamak en azından bir kitabını okumak gerekiyor, diyen Mustafa Kara şöyle devam etti:

"Bugün de Yunuslar vardır. Ama onları bulmak zordur. Çünkü Yunus 700 yıllık bir imtihandan geçmiştir. Büyükler bize ne verecek. Tecrübe verecek, tecrübelerini aktaracak. Yunus gibilerin tek işleri vardır. Allah dostu olmanın dantelasını örmek. Yunus gibi, Hacı Bektaş gibi, Mevlana gibi olmak bir zaman ve sabır işidir. Büyükler eserlerini bizim için vermişlerdir. Gönül dünyamızı o eserlerle yoğurmuşlardır.

Dünyada iki çeşit olay vardır. Bir kısmı can sıkıcıdır, bir kısmı da huzur ve mutluluk vericidir. Bu sıkıntı Celali tecelliler, huzur ise Cemali tecellilerdir. Bu iş Adem'den beri böyledir, derler. Devletlerin tarihi de, insanların tarihi de böyledir. Celal içinde, Cemal vardır diyorlar. Bunu görün, bulun diyorlar. Daha derinlere bakın, orada başka şeyler görebilirsiniz. Dikkat ederseniz bu büyük sıkıntıların içinde bazen Cemal de olur. Yani Celali tecelliler, Cemali tecellilere gebe olur.

Sevenler, sevmeyenler olsun. Yunus 800 yıldır okunuyor. Ve kıyamete kadar da okunacak. Aynen Mevlana'nın, İbni Arabi'nin okunduğu gibi."

Güzel bir söyleşi dinledik. Mustafa Hocam'a teşekkür ediyorum. Dr.Fatma Akalp'in yönettiği toplantı sonunda Prof.Dr.Mustafa Kara Hoca'ya, BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fath Şakir ve BALKANTÜRK Eğitim Vakfı Başkanı Dr.Aytuğ Onur teşekkür ettiler.

SON SÖZ

Yunus Emre'nin en önemli eserlerinden biri "Divan"dır. Bu yapıtında tüm şiirlerini bir arada toplamıştır. Diğer bir yapıtı ise Risaletü'n- Nushiyye/ Nasihatler Kitabı 'dır.

Size Yunus Emre'nin bazı deyişlerini aktarmak istiyorum:

"Kendimi bir nokta olarak gördüğümde, bir bakmışım ki anlamlı bir cümlenin sonundayım...

Kulun gönül gözü görmedikçe, başımızdaki gözün görmesinin bir anlamı yoktur...

Bir garibin duasına gir...

Sabır saadeti ebedi kalır...

Zehirle pişen aşa kim gelir...

Çok mal haramsız, çok söz yalansız olmaz..."

Bu arada çok soru vardı. Ben de sorduğum soruya yanıt alamadım. Buradan yazıyorum sorumu:

"Günümüzde de Büyükler olduğundan söz ettiniz. Bunlar İbni Arabi'nin, Mevlana'nın, Yunus Emre'nin sözlerine ne ekleyecekler?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.