Hava Durumu

Mutlu Uraz’ın ardından birkaç not

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2024 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 08:05

İnsanlar bazen bulundukları pozisyonla, bazen sahip oldukları servetle, bazen bilgi birikimleriyle, bazen topluma kattıkları katma değerle, bazen de insanlıklarıyla toplum içinde yer bulur. Bazıları sevilir, bazıları saygı duyulur, bazıları korkulur, bazıları da hem sevilip, hem de saygı duyulur.

İşte hem sevilip hem de saygı duyulan isimlerden birisi de cumartesi günü son yolculuğuna uğurladığımız Mutlu Uraz’dır. Ben onu BTSO’da tanıdım. Nerede ise 50 yıla yaklaşan bir süredir kendisini ve değerli eşini tanırım. Kendisi BTSO ile özdeşleşmiş bir isimdi. Meclis Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği, Başkan Yardımcılığı ve başkanlık yaptı.

Bursa OSB’nin tarihini kaleme aldığım Bir Sanayi Devrimi kitabında Mutlu Uraz, BTSO öyküsünün başlangıcını şöyle anlatmıştı:

“Ben 1938 Bursa doğumluyum. Tüccar esnaf karışımı bir babanın oğluyum. Babam elektrikli ev aletleri, o zamanlar radyo üzerine çalışırdı. Daha sonraları ben babamın işini devir aldım. 1960’dan beri odanın üyesiyim. Daha sonra bu oda seçimleri dolayısıyla sağda, solda aranırken biz son saniyede adeta potanın içine düştük. Hiç niyetimiz yokken bir anda meclis üyesi olduk.

O arada demek ki ismimiz ortalarda çok dolaşmış. Yönetim kuruluna talepler başladı ve bizi yönetim kurulu listesine soktular. Tabii kazanamadık orada Ali Osman Sönmez Bey’in  müthiş bir gücü vardı. Üç sene sonra ikinci seçimde Ali Osman Bey bizi tercih etti göreve çağırdı. Ve o günden sonra aşağı yukarı 28 yıl ben oda meclislerinde, yönetim kurulunda başkan vekilliklerinde, başkanlıkta görev yaptım. Hakikaten uzun bir süre olduğuna ben de inanıyorum. Neyse ki sonunda noktayı koyduk.”

Mutlu ağabey çok sosyal bir insandı. Mezun olduğu Bursa Ticaret Lisesi Mezunlar Derneği’nin uzun yıllar başkanlığını yaptı.

Bir anı paylaşmak istiyorum. Şerif Arı BTL’yi 1968’de birincilik ile bitirir. Sonrasında mezunlar derneği adına Mutlu Uraz ona bir törenle arkasında okul birincisi yazan bir saat armağan eder. Teşekkür etmek için Şerif Arı, Mutlu Uraz’ın iş yerine gider. Derneğe üye olup, katkı koymak istediğini dile getirir. Mutlu Ağabey şaşırır ve “Oğlum buraya ben insanları zorla üye yapıyorum. Sen kendin üye olmak istiyorsun. Buraya kendi ayağı ile gelen ilk sensin. Aferin sana.” der.

Yine bir gün Şerif Arı, Mutlu Ağabey’in 20 yaşındaki Renault 12 arabasıyla bir yere giderler. Şerif Arı ön koltuğa oturduğunda ayaklarının arasında bir boşluk hisseder. Yer görülüyordur. Orası deliktir. Şaşırıp, Mutlu Ağabey’e sorunca o her zamanki olgunluğunla “Doğal klima oğlum, o” yanıtını verir. Yorum sizin.

SON SÖZ

Mutlu Ağabey’e BTL Mezunlar Derneği son Lokma Günleri’nde birkaç hafta önce bir plaket takdim etmişti. O konuyu da ben bu köşeye taşımıştım. Mutlu Ağabey yazıma teşekkür etmek için arama nezaketi göstermişti. Meğerse son konuşmamızmış.

Işıklarda uyu Mutlu Ağabey.

Bu yazıda kullandığım fotoğrafa dikkatinizi çekerim. Mutlu Ağabeyin olduğu BTSO Yönetiminde bakın kimler var:

“Oturanlar: (Soldan sağa) Mutlu Uraz, Ali Osman Sönmez, Mümin Gençoğlu, Mustafa Paçacı. Ayaktakiler: İhsan Şekercioğlu, Atilla Tatveren, İsmail Hakkı Keskin, Tarık Güney, Tamer Yonsul, Cavit Çağlar. Genel Sekreter Ergun Kağıtçıbaşı.”

Aramızda olanlara sağlıklı yıllar diliyorum. Olmayanları rahmet ve saygıyla anıyorum.

------- ------ ------ ------

MEDİCABİL KAİZEN TÜRKİYE ÖDÜLÜ KAZANDI

Medicabil Hastanesi kurucusu Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen hocayı 25 yılı aşkın bir süredir tanırım. Üniversiteden ayrıldıktan sonra tırnaklarıyla kazıyarak yarattığı Medicabil Hastanesi alanında uluslararası akreditasyonlara sahip ağırlıklı olarak bir ortopedi hastanesi. Elbetteki diğer alanlarda da sağlık hizmeti alabiliyorsunuz.

Medicabil Nilüfer Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Aysun Yılmazlar hocamı da Ömer Hoca ile birlikte önce Uludağ Üniversitesi’nde sonra Medicabil’de tanıdım.

Medicabil Sağlık Grubu, kuruluşundan bu yana geçen 14 yılda Yalın Yaklaşım ilkelerini hem tedavi yöntemlerinde hem de hizmet sunumunda titizlikle kullanıyor. Onların bu yolculuklarının başlangıcında küçük de olsa vesile olma noktasında bir katkım olmuştu. Sonrasındaki yolculukları ülkemizde sağlık alanında yalın uygulamalar noktasında, Yalın Hastane noktasında model oluşturdu.

Medicabil Sağlık Grubu bu yıl önemli bir ödül kazandı. KAIZEN Awards ödül programları, her sene dünyanın her kıtasında yaklaşık 32 ülkede Kaizen Institute Ofisleri tarafından organize ediliyor. Ulusal ödül programlarını kazanan firmalar, Global KAIZEN Award programı içerisinde değerlendirilmeye hak kazanıyor. Bu yıl KAIZEN Award Türkiye 2024 birincisi olan "Medicabil Sağlık Grubu" Global KAIZEN Award programı içerisinde değerlendirilmeye hak kazandı.

Geçtiğimiz hafta Medicabil Sağlık Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, Medicabil Nilüfer Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Aysun Yılmazlar, Yalın Sağlık Enstitüsü Başkanı Duygu Soydan ve Kaizen Institute Turkey Genel Müdürü Dr. Muhsin Güneşlik, ‘Kaizen Award Türkiye 2024’ yarışmasındaki Medicabil Sağlık Grubu’nun birinciliği ile ilgili basın toplantısı düzenlemişti. Bursa dışında olduğum için katılamamıştım.

Medicabil Sağlık Grubu’nu Kaizen Türkiye Ödülü için kutluyorum.

---- ----- ------ ------

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.