Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Müzeciliğin başkenti, Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 17.06.2017 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.06.2017 08:10

Bir deyiş vardır. "Sezar'ın hakkı, Sezar'a; İsa'nın hakkı, İsa'ya" diye.
Bu girişi neden yazdım. Bursa çeşitli alanlardaki öncülük misyonuna yıllardır, bir yenisini daha eklemişti. O da müzecilikti. Bursa kenti, deyim yerindeyse "Müzeciliğin başkentiydi".
Her şey bundan 15 yıl önce başladı. Umurbey'deki eski İpeker fabrikasını Bursa Büyükşehir'den devralan Tofaş, oraya Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi'ni yaptı. Bu ülkemizdeki bu konseptli ilk müzeydi. Böylece fitil bir biçimde ateşlenmiş oldu.
Bu müzeyi 2004 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ülkemizin ilk kent müzesi olan Bursa Kent Müzesi takip etti. Bunlar dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser döneminde hayata geçerken, daha sonraki dönemde yani Recep Altepe'nin başkanlığı döneminde müzeciliğimiz bir başka boyuta taşındı.

Recep Altepe'nin bu alandaki vizyonu ve ehil kişilerle bu konuyu yürütmesi, büyük bir başarıyı da beraberinde getirdi. Burada Altepe'nin desteği büyük önem taşımaktadır.
Bursa Kent Müzesi Koordinatörü ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin kültür ve sanat danışmanı Ahmet Erdönmez'in başını çektiği çalışmalar ile kentimiz kısa sürede 10'u aşkın müze kazandı.
Şimdi ise ilçelerimizdeki müze çalışmaları devam ediyor.

-Danışman Erdönmez ve müzeler

Bursa Kent Müzesi Koordinatörü ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin kültür ve sanat danışmanı Ahmet Erdönmez, aynı zamanda da Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin müzecilik alanında da danışmanlığını yapıyor.
Bursa'nın bu alanda örnek olmaya başlaması, işletme başarısı beraberinde diğer illerden çeşitli talepleri de beraberinde getirdi.

Bu arada Ahmet Erdönmez'in danışmanlığını yaptığı Balıkesir Havran Kent Müzesi, Trabzon Ortahisar Arşiv Müzesi, Kastamonu İnebolu Kent Müzesi, Bozüyük Kent Müzesi geçtiğimiz aylarda açıldı.
Şu anda ise Erdönmez, Kütahya Simav, Aydın İncirliova Deve Kültürü Müzesi, Malatya Kent Müzesi , Malatya Darende İlçesi Kent Müzesi, Bolu Kent Müzesi ve Tekirdağ Uzunköprü Kent Müzesi için danışmanlık vermeye devam ediyor.
Bu noktada Bursa'da zaman zaman eğitimler de açılıyor. Bu eğitimlere Erdönmez ile birlikte, konunun bürokratik yönü ile ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi bürokratları da eğitmen olarak katılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.