Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Müzeler kenti Bursa üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2018 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2018 07:43

Müze kazılarda bulunan yapıtların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, bilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapıya verilen addır.
Helenistik Çağ'ın bir ürünü olan museion, İlk Çağ Grek kültüründe düşüncelere dalınacak bir yer, bir felsefe kurumu, esin perileri Musaların tapınağı olarak kabul edilir.
MÖ 306 - 285 yılları arasında Mısır' ın bugün İskenderiye olarak bildiğimiz kentinde yer alan saray bahçesinin ortasına ilk museion (müze) yapıldı. Müze kelimesi eski Yunanca'da "bilimler tapınağı" manasındaki "Mouseion" kelimesinden gelir. Müzenin çevresinde kitaplık, amfiteatr, gözlemevi, yemek ve çalışma odaları, botanik ve hayvanat bahçeleri vardı.
Osmanlı'da ise Mecma-ı Asar-ı Atika koleksiyonu Sadrazam Ali Paşa döneminde düzenlenir ve 1869 yılında dönemin Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından Müze-i Hûmayun (İmparatorluk Müzesi) adıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk müzesi kurulur.

AKTAŞ'TAN MÜJDE

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi'ne devredilerek, Bursa Kent Müzesi'ne tahsis edilen eski vergi dairesi binasında sürdürülen tadilat ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Aktaş, tarihi binanın giriş katının yeni eğitim öğretim yılında hizmet vermeye başlayacağı müjdesini verdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yapımı 1926 yılında tamamlanan, uzun süre vergi dairesi olarak kullanılan ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda Bursa Kent Müzesi'nin kullanımına sunulan tarihi binada sürdürülen onarım çalışmalarını inceledi.

Yaşayan müze şehir: Bursa

Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa aynı zamanda müzecilik alanında da ülkemize liderlik ve öncülük yapıyor. Ülkemizin ilk kent müzesi bildiğiniz gibi Bursa'da kurulmuştu.
Sahip olduğu değerler nedeniyle haklı olarak "Yaşayan Müze Şehir"adını aldığını belirten Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde tarihsel kronolojinin Bursa'ya sağladığı avantajlar değerlendirilerek birçok alanda müze kurulduğunu kaydetti.
Sırasıyla 2003 yılında Hünkar Köşkü, 2004 yılında Bursa Kent, 2007 yılında Karagöz, 2011 yılında Merinos Tekstil Sanayi, 2012 yılında Merinos Enerji, 2014 yılında Bursa Göç Tarihi, 2015 yılında Aktopraklık Höyük Arkeopark, 2016 yılında Bursa Vakıf Kültürü, 2017 yılında Bıçak ve 2018 yılında da Yaşam Kültürü Müzesi ve Sağlık Tarihi müzelerinin hizmete alındığını belirten Başkan Alinur Aktaş, "Bir toplumun ya da kentin hafızası konumundaki müzeler, kentin tüm yaşanmışlığını bünyesinde barındırır. Şehrin geçmişiyle alakalı hikayeler içerir. Günümüz şartlarında birçok şey değişse de anılar, hatıralar ve şehrin geçmişi değişmez. Bu hikayenin içinde hepimizin bir parçası var. Dolayısıyla müzeler, geçmiş ile geleceği buluşturan önemli alanlardır. Ben bu hizmetlerde emeği geçen tüm belediye başkan-larımıza ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum" dedi.

Çavuşoğlu'na teşekkür

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ayrıca binanın tahsisi nedeniyle önceki dönem Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile yine önceki dönem Maliye Bakanı Naci Ağbal'a teşekkür etti.
İncelemenin ardından Bursa Kent Müzesi'ni de gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, müze personeli ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.