Hava Durumu

Necla Orhan, fotoğraf, yarışma ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2021 08:02

Bir kentin ulusal ve uluslararası platformda tanınırlığını sağlayacak birçok enstrüman var. Bunlar tarih, turizm, sağlık turizmi, sanayi, yüksek öğretim v.d. Bunlar arasında kültür ve sanatın da ayrı bir yeri var. Bir kentin kültürel ve sanatsal bir etkinlikle ulusal ve uluslararası platformda tanınırlığı çok değerli bir şey.

İşte bu noktada Orhan Holding 23 yıldır düzenlediği ve 17 yılı uluslararası platforma açılmış olan Orhan Holding Uluslararası Fotoğraf Yarışması, Bursa'nın önemli bir değeri.

Dört kıtada toplam 14 ülkede, 10 bin 700 çalışanı ile faaliyet gösteren ve Türkiye'nin en büyük otomotiv yan sanayi gruplarından biri olan Orhan Holding 1998'den beri bu etkinliği sürdürmekte. Bilindiği gibi kalitenin önemli göstergelerinden biri sürdürülebilirlik. Bu açıdan da Orhan Holding'i kutlamak gerekiyor.

Orhan Holding'in kurucusu değerli büyüğüm İbrahim Orhan'ın saygıdeğer eşi Necla Orhan hanımefendi çocukluk günlerinde bir radyo programında fotoğraf ile tanışır. O günden bugüne fotoğrafçılık onun büyük tutkusu olur.

1998 yılında önce kendi şirketleri bünyesinde başlattığı yarışma, süreçte FIAP tarafından gümüş plaketle onurlandırılan ve aynı zamanda Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından üçüncü yıldızını alan Orhan Holding Uluslararası Fotoğraf Yarışması'na döner.

23 yıldır gerçekleşen ve 17 yıldır da uluslararası olarak düzenlenen yarışmaya bugüne kadar 6500'in üzerinde fotoğraf sanatçısı katılır.

ANA TEMA : RİTÜELLER

Bu yıl "Ritüeller" temasını taşıyan yarışma renkli, siyah beyaz ve deneysel olmak üzere üç kategoride gerçekleştirildi.

Yarışmaya Hindistan'dan Vietnam'a; Bangladeş'den İran'a; Mairutus'dan, İtalya' ya olmak üzere 44 ülkeden, 722 fotoğraf sanatçısı toplam 5662 fotoğrafı ile katıldı.

JÜRİ VE DEĞERLENDİRME

Yarışmanın jürisi şu isimlerden oluşuyordu:

"Bekir Tuğcu, Egemen Ergin, Gülnur Sözmen, Murat Germen, Haluk Uygur, Hüseyin Sarı, Ayşegül Orhan, Necla Orhan ve Ayşen Küçüka."

TFSF (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) ve FIAP (Uluslararası Fotoğraf Federasyonu) destekli olarak gerçekleştirilen yarışmada jüri 13 Kasım 2021 Cumartesi günü toplandı ve 45 eseri ödüllendirirken, 29 eseri de sergilemeye layık buldu.

Ödül kazanan fotoğraflar, 20 Aralık 2021 ve 26 Aralık 2021 tarihleri arasında Tayyare Kültür Merkezi Cemal Nadir Sergi salonunda fotoğraf severlerin izlenimine sunulacak.

Bu yıl yarışmanın ödül töreni pandemi nedeniyle gerçekleştirilemedi. Yarışmada ödüle layık bulunanların ödülleri kargo ile adreslerine gönderilecek.

SON SÖZ

Fotoğraf dendiğinde tüylerim ürperir ve beni 47 sene öncesine götürür. Gazetede sarma siyah beyaz filmlerle ve Zenith-Lubitel makinalarla çektiğimiz fotoğrafları anımsarım. Film takmayı unuttuğumuz günleri anarım. Onları karanlık odada yıkamamız, karta basmamız aklıma gelir.

İki büyük fotoğraf ustasını tanıma fırsatım oldu. Yıllar önce Sevgili Sena Kaleli ve Sema Gülez sayesinde(Bir Kamil Koç organizasyonuydu) büyük usta Ara Güler'le tanışma ve onunla bir yemek yeme şansı yakalamıştım.

Bir de İzzet Keribar büyüğümü tanımıştım. Onun Bursa'da bir Mevlevihane'de fotoğraf çekimini organize etmiştim. Kendisine bir kitabımı armağan ettiğimde bana Terra Magica(Büyülü topraklar) kitabını armağan etmişti. Kütüphanemde özel bir yerde durur.

Büyük Usta Ara Güler bir söyleşisinde şöyle der:

"Sanat fotoğrafı başka şeydir. Fotoğraf hakikatin içinden çaldığın parçadır. Hayattan çektiğin bir parçanın sana bir şey anlatması, bir görüntünün ölmezleşmesi ve bunun estetik duygular içinde yapılmış olması, seni bir dünyaya sürüklemesi lâzımdır. Eğer bunu yapıyorsa sanat odur. Yoksa her çekilen fotoğraf sanat olur mu? "

Evet, öncelikle bu yıl Orhan Holding Uluslararası Fotoğraf Yarışması'na katılan tüm sanatçıları kutluyorum. Ödül alan ve eserleri sergilenmeye değer bulunan fotoğraf sanatçılarımızı da gönülden kutluyorum.

Değerli büyüğüm İbrahim Orhan'ın saygıdeğer eşi Necla Orhan hanımefendiye iyi varsınız ve iyi ki bu güzelliği başlattınız diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.