Hava Durumu

Neye niyet neye kısmet ve BUSİAD

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2022 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2022 08:45

Neşe Karaböcek’in 1973’de Sevda Yolu adlı uzunçalarında “Kime niyet kime kısmet” isimli bir şarkısı vardı. Daha sonra da MFÖ’nün 1984’de yaptığı “Neye niyet neye kısmet” diye şarkısı. 2015 yılında adı tam bu anlama gelmese de Türkçe adı “Kime niyet kime kısmet” olan ve Türkiye’de çekilen  Brendan Bradley'in yönettiği romantik bir komedi filmi vardı.

“Kime niyet kime kısmet” sözü birinin yararlanması için hazırlanan bir şeyin o kimseye değil de hiç akla gelmeyen bir başka kimseye kısmet olması durumunda söylenir.

“Neye niyet neye kısmet” ise hayırlı bir iş yapmak için hazırlanan kimsenin bazen aklındaki olmaz fakat o işten daha iyi daha hayırlı bir işe vesile olur anlamına gelir.

İşte yukarıda anlattığım deyişler adeta “BUSİAD”ın kuruluşunu tarif eder.

Bursa Sanayicileri ve İşadamlarını/İşinsanlarını bünyesinde toplayan BUSİAD, gönüllü üyelik temeline dayanan bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak 1 Ağustos 1978 tarihinde Bursa’da kurulur.

1971’de kurulan TÜSİAD sonrası ülkemizde kurulan ikinci SİAD ve Anadolu’da kurulan ilk SİAD’ın kuruluş öyküsü “Neye niyet neye kısmet”in somut bir örneğidir.

Size bu öyküyü kısaca anlatmak isterim. 1970’li yılların ortasında BTSO’da bir hareketlenme başlar. O dönem BTSO başkanlığını Ali Osman Sönmez yapmaktadır. (Yirmi yılı aşkın bir süre BTSO Başkanlığı yaptı.)

O dönem  adı Bursa İpekli Sanayi İşverenler Sendikası olan -1980 sonrası adı Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası- sendikada üyeler ticaret ve sanayi odalarının ayrılmasını isterler. Çünkü, ağırlığı ticaret erbabı olan BTSO’da, o dönem BTSO Meclisi’nde sanayicinin temsili yok denecek kadar azdır.

Bu arada sendika 5590 sayılı “"Ticaret ve Sanayi Odaları", "Ticaret Odaları", "Sanayi Odaları", "Deniz Ticaret Odaları", "Ticaret Borsaları" ve "Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği"” kanununa istinaden odaların ayrılması talebiyle imza toplamaya başlar.

O tarihlerde sendikada bu işin başını Ali Kocaelioğlu, Alper Tansal, Osman İpeker, Yusuf Kefeli, Bülent Semiz,  Hüsnü Yazıcılar, Kadri Uğur gibi isimler çekmektedir. İşin organizasyon ve yönetimi de sendikanın genel sekreterliğini yapan Avukat İbrahim Yaşar tarafından yürütülmektedir.

Süreç içinde sendika yetkilileri ve İbrahim Yaşar, dönemin TOBB Başkanı Mehmet Yazar, dönemin İSO Başkanı Sakıp Sabancı ile görüşürler. Sorunlarını dile getirip, sanayi ve ticaret olarak odayı ayırmak istediklerini anlatırlar.  O tarihte MESS Başkanı olan Turgut Özal, Bursa’ya bir konferansa getirilir. Konferansa o kadar az kişi katılır ki İbrahim Yaşar, Özal’dan özür diler. Ama Özal “Sen üzülme ben bir kişi de olsa konuşurum” der.

Çalışmalar sonucu 1500’ü aşkın imza toplanır. Yeterli bir sayı değildir ama bir taleptir. Bu arada Ali Osman Sönmez devreye girer. İmzalar geri çekilmeye başlanır ve bu iş böyle kalır.

BUSİAD DOĞUYOR

Bu çalışma sonunda  ticaret ve sanayi odalarının ayrılmasının Bursa’da mümkün olmayacağı gündeme gelince Doğan Ersöz, Bursa’da sanayicilerin hakkını koruyacak bir dernek kurulması fikrini ortaya koyar.

(Bu arada sendika ticaret ve sanayi odalarının ayrılma konusundaki çalışmalarını kesmez. Aralıksız devam eder. Hatta 1980 sonrası İbrahim Yaşar, 5590 sayılı yasadaki odaların ayrılması ile ilgili maddede değişiklik yapan -nisapla ilgili- bir yasa tasarısını Milli Güvenlik Konseyi’ne gönderir. Süreçte bu kabul edilir. Odalar da meslek komiteleri kurarak, onları çeşitlendirerek meclisteki ticaret ve sanayi dengesini sağlamaya çalışır.)

Hikmet Komar, Doğan Ersöz bu görüşü sahiplenirler. Hatta Avukat İbrahim Yaşar ile birlikte bir tüzük çalışması da yapılmaya başlar.

Bu noktadan sonra iyi bir hatip ve de farklı bir vizyona sahip bir lider olarak Doğan Ersöz hareketin başına geçer.

Bu yola çıkış aynı zamanda Anadolu’ya bir öncülük yapar. Hemen o zaman tek olan TÜSİAD incelenir. Sonuçta Bursalı sanayiciler BUSİAD adı altında bir gönüllü sivil toplum kuruluşunda bir araya gelirler.

Sonuçta, Bursa Sanayicileri ve İşadamlarını bünyesinde toplayan BUSİAD, gönüllü üyelik temeline dayanan bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak 1 Ağustos 1978 tarihinde Bursa’da kurulur. Derneğin 16-11-018 nolu dosyası, 29 Eylül 1978’te Bursa Valiliği Emniyet Müdürlüğü’nce Vali Muavini Mustafa Atak imzasıyla İçişleri Bakanlığı’na gönderilir.

1 Ağustos 1978 tarihli dernek kuruluş bildirgesindeki 18 dernek kurucusu şu isimlerden oluşur:

“Ahmet Bayramoğlu, Doğan Yılmazipek, Fikret Alakoç, Gönen Çakmakçı, Hüsamettin Örüç, Kemal Türkün, Kurtcebe Alptemoçin, Mahir Örgün, Mehmet Bodur, Memduh Gökçen, Nezih Tunçsiper, Ragıp Güvenç, Talat Diniz, Doğan Ersöz, Mehmet Beysel, Celal Dıbırdık, Giray Odman, Ali Türkkan.”

O tarihten bu yana BUSİAD Başkanlıklarını Doğan Ersöz, İsmail Hakkı Sezgin, Erol Türkün, Celal Beysel, Ali İhsan Yeşilova, Mehmet Arif Özer, Oya Coşkunöz, Günal Baylan, Ergun Türkay ve Buğra Küçükkayalar yapar.

SON SÖZ

On yılı aşkın bir süre danışmanlığını yaptığım, yaklaşık 10 yıl da üyeliğini yaptığım BUSİAD’ın 44. yaşını kutlarken, emeği geçen herkese -kurucular başta olmak üzere- hayatta olanlara saygılarımı sunarken, aramızdan ayrılanları rahmetle anıyorum.

Buğra Küçükkayalar nezninde tüm BUSİAD yönetimi ve profesyonellerine başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.