Hava Durumu

Nilüfer ve Çevre konusu    

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2022 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2022 08:17

Sanayi devrimi sonrası dünya kitlesel üretime (mass production) geçince, bu beraberinde endüstriyel ilişkilerin dışında da farklı sorunlar getirdi. Fosil yakıtların kullanımı ve yoğun artışı, özellikle tekstil ve kimya sektöründe temiz su kaynaklarının heba edilmesi, bir yandan küresel ısınmaya neden olurken, beraberinde ozon tabakasının incelmesi ve delinmesi ile birlikte birçok çevre sorununu giderek artan biçimde günümüze taşıdık.

Bunların farkındalığının yaşanması ve buna karşı ortak eylem alınması Kyoto Protokolu ile başlayan süreçte gündemimize oturdu. Geç de olsa ona imza attık. Ardından katı atıkların ayrıştırılarak toplanması gibi tüm gelişmiş ülkelerin uyguladığı bir uygulamaya adım attık. Bölük pörçük de olsa, kimi yerlerde göstermelik de olsa devam ediyor.

KARBON AYAKİZİ

Dünyanın insanoğlunun doğaya bıraktığı karbon ayak izini temizleme süresi 2011 yılından beri her yıl 3 gün geriye gidiyor. 2013’te yazdığım Dünya Limit Günü başlıklı yazımda belirttiğim gibi insanoğlunun dünyaya saldığı karbon ayakizi oranını, dünyanın kendini temizleme gücünü 2013 yılı itibarıyla 20 Ağustos’ta tüketmiştik. O tarihten yıl sonuna kadar dünyaya bıraktığımız karbon ayakizi bir sonraki yıllardan aldığımız borçtu.

Karbon ayak izi iki ana parçadan oluşur: doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi. Birincil ayak izi evsel enerji tüketimi ve ulaşım (sözgelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür. İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

NİLÜFER BELEDİYESİ

2014 yılıydı. Nilüfer Belediyesi bir ilke imza attı. AB ülkeleri dışında, İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Başkanlar Girişimi Sözleşmesi’ne (Mayors Adapt) imza atan tek belediye oldu. İmzayı Mustafa Bozbey attı.  Böylece Nilüfer Belediyesi 56 ülkeden 6500 yerel yönetim arasında yer aldı.

2010 yılında Eurocities’e, Temmuz 2014’te de Energycities’e üye olan Nilüfer Belediyesi, 2014’de imzaladığı Mayors Adapt protokolüyle, 2020 yılına kadar karbondioksit oranını yüzde 20 azaltmak konusundaki hedefini ortaya koydu.

15 Ekim 2015’de dönemin Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Turgay Erdem ve Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Fırat Emiroğlu’nun yanı sıra Nilüfer Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Berhan Soner ve Nilüfer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Derya Özgök’le birlikte yine Brüksel’deydi.

Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen, törende Bozbey Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Konseyi’nin öncülüğünü ettiği Covenant of Mayors’i (Başkanlar Sözleşmesi) AB Parlamentosu’nda imzaladı.

Başkanlar sözleşmesi kısaca, Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SEEP) kapsamında

“CO2 emisyonlarının 2020 yılına kadar en az % 20 azaltılması.  Enerji talebinin 2020 yılına kadar en az % 20 azaltılmasını, Kurulu yenilenebilir enerjinin en az % 20 oranında artırılmasını” hedefler.

Başkanlar Sözleşmesi; imzacı olan yerel yönetimlerin 2030 yılına kadar idari bölgelerindeki karbon dioksit salınımının yüzde 40 azaltılmasını, Başkanlar Sözleşmesi ve Başkanlar Uyum Programı girişimlerinin bütünleştirilmesi ve uygulamaya konulmasını, AB sınırlarını aşıp küresel bir girişime dönüşmeyi ve dünya çapında yerel yönetimlerin katılımını amaçlar.

Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği konusunda uzun süredir projeler hazırlayan Nilüfer Belediyesi, bu çerçevede, “Enerji Yönetim Kurulu”nu oluşturarak, Enerji Bürosu’nu kurmuştu.

2010 yılında Eurocities’e, Temmuz 2014’te de Energycities’e üye olan Nilüfer Belediyesi, 2014’de imzaladığı Mayors Adapt protokolüyle, 2020 yılına kadar karbondioksit oranını yüzde 20 azaltmak konusundaki hedefini ortaya koymuştu.

2019 yılında seçim oldu ve Mustafa Bozbey, Büyükşehir’e aday oldu. Nilüfer Belediye Başkanı ise Turgay Erdem seçildi. Nilüfer’deki bu çalışmalar devam etti.

SÜREÇTE NE OLDU?

Süreç içinde 2014’de verdiği sözü Nilüfer Belediyesi büyük oranda tuttu ve 2020 yılında kadar karbondioksit oranını yüzde 16 oranında azaltılmış oldu.

ERDEM VE İKLİM YILI

14 Ocak 2022’de Misi’de Nilüfer çayı kenarında Bursa Nilüfer'in yılın temasını açıklayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 2022 yılını "İklim Yılı" ilan ettiklerini belirtti. Erdem "Dünya bizim evimiz ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için herkesin yapabileceği şeyler var" dedi.

MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ TOPLANTISI

Önceki gün Marmara Belediyeler Birliği Çevre Platformu çevrimiçi toplantı düzenledi. Bu toplantıda çevre yönetimi, atık yönetimi, enerji verimliliği ve iklim değişikliği konularında fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, iyi uygulama örnekleri paylaşıldı. Karşılıklı güçlüklere yönelik çözüm önerileri geliştirildi.

Toplantı Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman’ın açılış konuşması ile başladı. Bu toplantıda 2022’yi ‘İklim yılı’ ilan eden Nilüfer Belediyesi’nin çevre politikası ve iklim eylem planı paylaşıldı.

Nilüfer sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı üzerine açıklamalarda bulunan Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Zerrin Güleş, yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.

SON SÖZ

Çevre miras değildir. Bizden önceki kuşaklardan devraldığımız, bizden sonra devredeceğimiz bir emanettir. Emanete daha fazla hıyanet etmeliyim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.