Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ödül ile taçlanan Nilüfer Belediyesi'ni kutluyorum

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2019 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2019 08:04

Behçet Necatigil'in el yazması şiiri, Yaşar Kemal'in şapkası, el yazmaları, Nazım Hikmet'in el yazması ve Sofya baskısı kitapları, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın gözlüğü, kalemi, çalar saati gibi çok sayıda değerli yazara ait kişisel eşya ve eserler.
Cemal Süreya'dan Rıfat Ilgaz'a, Attilla İlhan'dan Halet Çambel'e pek çok yazarın 50 el yazması mektubu orijinal olarak ve toplamda 800 el yazması mektup dijital olarak. Ayrıca kitap eskizleri, daktilolar ve gözlük, kalem, pipo gibi kişisel eşyalar, yaklaşık 600'e yakın kitap.
Bu yukarıda sıraladıklarımın hepsi Türkiye'nin ilk edebiyat müzesi olarak kurulan Nilüfer Edebiyat Müzesi'nde yer almakta. Edebiyat Müzesi'nde şu anda bin180 katalog, 4 bin belge bulunuyor.
Nilüfer Belediyesi'nin 2018 yılında Misi'de hayata geçirdiği Edebiyat Müzesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 'Sanat ve Edebiyat Müzeleri' kategorisinde verilen ödüle layık görüldü.
21 belediyenin 23 başvuru yaptığı yarışmanın ödül töreni 20. Yıla Doğru Tarihi Kentler Birliği' adıyla Divan İstanbul Asia Otel'de düzenlenen Tarihi Kentler Birliği İstanbul Buluşması'nda sahiplerine verildi. Nilüfer Belediyesi'ne ödülünü, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Asım Güzelbey, Başkan Turgay Erdem'e verdi.
Nilüfer Belediyesi'ni kutluyorum.

BALE VE ÜÇ SİLAHŞÖRLER

İlk bale parçaları eski Yunan ve Roma efsanelerini işledi. Romantik çağda halk geleneklerine de bu dansta yer verilmeye başlandı. Başlangıçta ağır giysilerle sahneye çıkan bale oyuncuları XIX. Yüzyıl'da daha hafif ve rahat giysilerle dans etmenin kolay olduğunu görünce bu kıyafetler bale ile özdeşleşti.
Fransa ve İtalya'da başlayan bale sanatı daha sonraları başka ülkelere yayılmaya başladı ve en büyük gelişmeyi de Rusya'da gösterdi. Önceleri serflerden seçilen dansçılar saraya alındılar. Büyük Katerina döneminde başlatılan bu uygulama, imparatorluk döneminde bale topluluğunun kurulmasıyla daha da büyük bir gelişme gösterdi. Dans eden toprak kölelerine özgürlükleri verilmeye başlandı.
Bu bale türü daha sonraları Fransa'da Marius Petipa(1822-1910), İsveç'te Christian Johannsen(1817-1903), İtalya'da ise Enrico Cecchetti(1850-1928) tarafından geliştirildi. Ama Avrupa'da balenin temelini Rus, Serge Diaghilev(1872-1929) attı. İlk çağ bale topluluğunu Diaghilev kurdu ve pek çok bale sanatçısı yetiştirdi.
Kentimizde ise ilk bale okulu olan Neriman Bale Okulu'nu Nihal Neriman Bekiroğlu kurdu.
58'inci Uluslararası Bursa Festivali'nin dördüncü gününde İstanbul Devlet Opera ve Balesi 'Üç Silahşörler' balesiyle sahne aldı. Alexander Dumas'nın ölümsüz eserinden bale sahnesine aktarılan Üç Silahşörler, seyircilerden tam not aldı. Bursalı sanatseverler gösterinin bitiminde sanatçıları dakikalarca ayakta alkışladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.