Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Okul - İşletme İş Birliği Geliştirme'

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2017 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2017 08:04

Yıllardır hayata tam anlamı ile geçiremediğimiz konulardan biri de okul-sanayi/işletme işbirliği. Bunun için çeşitli çabalar gösterilmekte.
Olayın geçmişine göz attığımızda karşımıza Bursa çıkmaktadır. Önce Tofaş, ardından Renault'nun kurulması, sanayide ara kademe eleman ihtiyacını artırır. Bu noktada 70'li yılların başında Tofaş'ın kurucu personel müdürü Yalçın İpbüken, dönemin Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Orhan Savaşeri ile ilişkiye geçer. Daha sonra bu sürece Renault da katılır. Burada öğrenciler servis ile fabrikaya alınır, sonra okula bırakılır. Bu ülkemizdeki ilk uygulama daha sonra başka illere de yayılır.
Bu konuda Tofaş'ın Milli Eğitim Bakanlığı ile sürdürdüğü çalışmalar ve bakanlığın çalışmaları ile konu projelendirilir ve pilot çalışmalar başlatılır. Ardından da artık meslek liselerinde zorunlu staj dönemi başlar.
2016 yılında MESS, MESS Eğitim Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 10 yıllık bir protokol imzalandı. Bu protokol Türkiye Sanayi Stratejisi Eylem Planı'nda bulunan "Okul - İşletme İş Birliğini Geliştirme Planı" kapsamındaydı. Amaç özel sektör, okul ve işletme işbirliğini temel alan Türkiye İçin Mesleki Eğitime Tam Destek Projesi'ni hayata geçirmekti.

BUSİAD Evi'nde kısa adı METAD Projesi olan bu proje kapsamında TÜSİAD, VKV, TİSK, TÜRKONFED ve ÖSGD desteği ile gerçekleştirilen "Okul - İşletme İş Birliği Geliştirme" çalıştayı, Bursa'da BUSİAD Evi'nde gerçekleştirildi.
"Mesleki Eğitimde Kalite için Özel Sektör, Kamu ve Sivil Toplum İşbirlikleri" konulu paneli Vehbi Koç Vakfı Özel Projeler Yöneticisi Seçil Kınay yönetti. Hürriyet Meslek Lisesi Müdürü Metin Sezer, MESS Eğitim Vakfı Mesleki Eğitime Tam Destek Projesi Uzmanı İrem Karamancı ve iyi örnek paylaşımları için Borçelik Meslek Lisesi Koçları Programı adına Emre Bülbül ve TOFAŞ Akademi adına da Mehmet Navdar panelin konuşmacılarıydı.
Çalıştay programı kapsamında gerçekleştirilen panel sonrası kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden oluşan katılımcılar alt çalışma gruplarına ayrılarak, mesleki ve teknik eğitimdeki problemli alanları ve çözüm önerilerini tartıştı. Çalıştay grup sunumları ve sorunlara yönelik yol haritasının belirlenmesi ile sonlandı.

Müzebüs Bursa'yı geziyor

Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonundan seçilmiş 70 obje, Müzebüs ile tüm Türkiye'yi geziyor. Bu eğitim ve öğretim yılında yolculuğuna Erzincan'dan başlayan Müzebüs'ün hedefi 28 ilde 130 okulu ziyaret etmek.

25 Aralık'ta Bursa'ya gelen Müzebüs'ün Bursa turu, Keles ilçesinde Davut Zeki Akpınar Yatılı Bölge Ortaokulu ile başladı. 26 Aralık tarihinde Karacabey ilçesinde Şehit Bilal Kanat Ortaokulu'nda ve dün de Yıldırım ilçesindeki Belediye Ortaokulu'ndaydı.
Müzebüs bugün Mudanya ilçesinde Hasköy Ortaokulu'nu ziyaret edecek. Yarın da Merkez TEGV Bursa Öğretim Birimi'ne konuk olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.