Hava Durumu

Okul öncesi ve dini eğitim

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2021 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2021 07:57

Önce bir...

Piaget Teorisi; bilme, anlama, yorumlama ve öğrenme eylemlerini gerçekleştirmeyi sağlayan zihinsel etkinliklerin genel adıdır. Biliş insanın, kendini ve çevresini anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerini gerçekleştirmesini sağlayan zihinsel etkinlikleri gösteren bir kavramdır.

Bu teori detaylandığında karşımıza şunlar çıkar:

"İnsanın kendisini ve çevresini anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerinde, başlangıçta yalnızca duyuşsal olarak algıladığı nesnelerle kurduğu ilişki varlık gösterir.

Anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerinin insan için nesnenin kendisinden bağımsızlaşması, yani kavramlaştırmanın başlaması gelişimdeki en büyük adımlardan biridir.

Önce somut kavramlar yoluyla ve giderek imgeler ve semboller bir diğer deyişle soyut kavramlar soyutlamalar yoluyla anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerinin gerçekleştirilmesi bilişsel gelişimin bütün araştırıcılar tarafından ortaya konmaya çalışılan içeriğinin en yalın sunumudur.

Böyle bir çerçeve çizdikten sonra, artık bilişsel gelişimin evrelerini temel ayrıntıları vererek açıklayıp dilin bu evrelerdeki rolünü vurgulayabiliriz."

Jean Piaget, bilişsel gelişimi 4 ana evrede inceler:

"Duyusal Motor Dönemi (0-2 Yaş)

İşlem Öncesi Dönem (3-6 yaş)

Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş aralığı)

Soyut İşlem Dönemi (12-16 Yaş)"

Sonra iki...

Bizim de altında imzamızın bulunduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 12. Maddesi şöyle der:

"Okul öncesi çocukların kendileriyle ilgili üst düzey karar alma becerilerine henüz sahip olamadıklarından bu yaşta verilecek eğitimin onların karar alma haklarını ihlal etmeyi"

14. madde şöyledir:

"Düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne saygıyı"

36. madde şunu anlatır:

"Çocuğun iyi olma haline zarar verebilecek ekonomik, dini, siyasi, psikolojik ve her türlü sömürüye karşı çocuk korunmalıdır."

SON SÖZ

Ve üç...

Ayrıca Ulusal Okul Öncesi Eğitim Programında (2013), çocukların erken yaşlarda geliştirecekleri ahlaki ve sosyal gelişimin temelini oluşturan, evrensel değerleri kapsayan, sosyal ve duygusal gelişimi desteklemeye yönelik sevgi, şefkat, merhamet, hoşgörü, tevazu, yardımlaşmak, farklılıkları kucaklamak, dürüstlük, adil olmak, paylaşmak, vefa gibi kazanımlar mevcut uygulama pratikleri arasında yer almaktadır.

Yani öğrencilerin gelişim özellikleri dikkate alınarak hazırlanan okul öncesi eğitim programı zaten dini öğretinin temeli olan özellikleri kazandırmak üzere geliştirildi.

Okul öncesi eğitim kurumlarında din öğretiminin uygulanması, çocuğun üstün yararı, esenliği ve çocuk haklarının göz ardı edilmesinin yanı sıra çocuk gelişimi ve pedagojik yönden de uygun gözükmemektedir.

Son Milli Eğitim Şurası'nda Okul öncesi dönemde dini eğitimin önerisinin kabul edilmesi akla, eğitim bilimlerine ve çocuk haklarına aykırı bir karar olduğu düşüncesindeyim.

Doğan Ağabey anıldı

İnsanoğlunun süresi ne kadar olduğu belli olmadığı yaşamında, bazı insanlar iz bırakma şansına sahip olurlar. Bu iz bırakma kimi insan için yerel kimisi için ulusal kimisi için de evrensel düzeyde olur. Kuşkusuz izlerin kimileri Baki'nin dediği gibi "Baki kalan kubbede bir hoş seda imiş" gibi olurken, kimisini de anımsamak istemesiniz.

Kentimizde yerle ve ulusal bazda kubbede hoş bir seda bırakmış kişilerden biri de nev-i şahsına münhasır kişiliği ile tanıma şansım olan ve sohbetlerinden yararlandığım ülkemizin TUSİAD'dan sonra ikinci, Anadolu'da ise ilk SİAD'ı olan BUSİAD'ın kurucusu Doğan Ersöz'dür.

Merhum Doğan Ersöz, vefatının 27. yılında Emir Sultan Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Törene BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu (YDK) Başkanı Günal Baylan ve eşi Merhum Doğan Ersöz'ün kızı Beril Baylan olmak üzere, dernek üyeleri ile Ersöz Ailesi ve merhum Doğan Ersöz'ün yakın dostları katıldı.

Törende Doğan Ersöz'ün yakın çalışma arkadaşlarından Prof. Dr. Ali Ceylan da, "Doğan Ersöz'ün öne çıkan iki özelliği vardı. Birincisi çok okurdu. Bir akademisyenden bile çok okurdu. Bir diğeri ise vizyonerliğiydi. BUSİAD'a çok zaman ayırırdı. Kurumsallaşmayı sağladı" dedi.

Evet, Doğan Ağabey eskinin Çelebisi, günümüzün bilgesi bir kişiliğe ve birikime sahipti. Kendisini rahmetle anıyorum. Baylan ve Ersöz Aileleri'ne saygılarımı iletiyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.