Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Olea prima omnium arborum est

Yazının Giriş Tarihi: 06.11.2017 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.11.2017 08:17

Bugün günlerden zeytin günü. Güne Celal Gökçen'in , Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Erinç Sağkan'dan alıntıladığı zeytin ile ilgili bir paylaşımı ile başladım. Onu Mudanya Belediyesi'nden gelen Yalıçiftlik'teki bir gölet için DSİ'nin asırlık zeytin ağaçlarını kestiği iddiaları geldi. Her gün eve gidip, gelirken aralarından geçtiğim zeytinliklerin bir bir villalara dönüştüğünü de yıllardır izlemekteydim.
Günümüzde Batı dillerinin tamamında değişik söyleyişleri olan "oil" kelimesi, eski Yunanca'da zeytin ağacı anlamına gelen "eleia" kelimesinden türer. Zeytin için "Olea prima omnium arborum est/Zeytin bütün ağaçların ilkidir." denilir. Zeytinin insanlık tarihindeki önemine tüm kutsal kitaplarda, yaratılış ve kuruluş efsanelerinde yer verilmektedir

Efsaneye göre Havva ile birlikte yasak meyveyi yiyerek cennetten kovulan Adem, 930 yaşındayken öleceğini hisseder ve Tanrı'dan kendisini ve tüm insanlığı bağışlamasını dilemeye karar verir. Bu konuda oğlu Şit'in yardımını ister. Onu cennet bahçesine gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek Şit'in duası üzerine İyi Kötü Ağacı'ndan aldığı üç tohumu ona verir ve babasını gömmeden önce tohumları onun ağzına koyması gerektiğini söyler. Adem kısa bir süre sonra ölür ve Tabor Dağı yakınındaki Hebron Vadisi'ne gömülür. Adem'in gömüldüğü yerde yeşeren üç ağaç zeytin, sedir ve servi'dir. Tanrı ve insan arasında barış sağlanmıştır.
Zeytin ağacının yetiştirilmesi ve bakımı oldukça zordur. Ama zeytin ağacı, insanoğlunun bu emeğinin karşılığını cömertliğiyle öder.
13.5 milyar yıllık evrenimizde 5.5 milyar yıldır dönen güneşin çevresinde 4.5 milyar yıldır dönüyoruz. 3.5 milyar yıl önce alglerle başlayan dünyadaki ilk canlı organizma yaşamı 20 milyon yıl önce türümüzle tanışmıştır. 20 milyon yıldır uygarlık kurmaya çalışan insanoğlu sadece 40 bin yıldır konuşabilmektedir. Tarıma 7 bin, yazmaya ise 5 bin yıl önce başlamıştır.
Evet, dünyadaki tüm canlılar türlerinin devamı için doğaya uyum sağlayıp, yaşarken; insan doğayı kendine uydurmaya çalışmaktadır. Bu yanlış tutum için yıllar önce Darwin şunu der:
"Doğaya uyum sağlayan türünü devam ettirir, sağlamayan yok olup gider."
Ömrü 2000 yıl olan ve yüzlerce jenerasyona sağlık verecek olan bu güzelim ağaçlar, rant uğruna ömrü yüz yılı geçmeyen insanlarca kesilmektedir.
Unutmayalım Tanrı adildir. İnsanlık bunun cezasını eninde sonunda çekecektir.

Girişimcilik Vakfı ve fellow'lar

Türkiye Girişimcilik Vakfı, ülkemizde girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve genç girişimcilere ilham vermek amacıyla kurulan bir vakıf.
Bu vakfımız dört yıldır girişimcilik ruhuna ve potansiyeline sahip çeşitli üniversitelerden öğrencilere destek veriyor. Bu yıl da 80 Fellow'la (yol arkadaşı) yoluna devam ediyor.

2017 Fellow Programı'na en fazla başvuru yapan iller ise sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Adana ve Eskişehir oldu.
Fellowlar aynı zamanda program kapsamında 12 ay boyunca aylık 500 TL burs alıyorlar. Türkiye'nin tüm üniversiteleri ve bölümlerinden bu programa başvuru alınıyor. Amaç hayatta kendi yolundan giderek iz bırakmaya çalışan gençlerin fikirlerine değil potansiyellerine yatırım yapmak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.