Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Olimpiyatevi'nde güzel bir tören

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2018 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2018 08:28

Modern olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Coubertin, 1907 yılı yazında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne yeni üyeler kazandırmak için dünya turuna çıkmadan önce Galatasaray Lisesi Fransızca öğretmeni olan arkadaşı Juery'ye bir mektup yazar, İstanbul'a geldiğinde kendisini bir Türk spor adamıyla tanıştırmasını ister.
Juery, Coubertin'i Teknik Üniversite'de (Mühendishane-i Berri Humayun) eskrim ve cimnastik öğretmenliği yapan Selim Sırrı Tarcan'la tanıştırır.
İstanbul'da kaldığı süre içinde Tokatlıyan Oteli'nde kalan Coubertin, Tarcan'dan Osmanlı Olimpiyat Cemiyeti'ni kurmasını ister. Tarcan, içinde bulundukları istibdat döneminde cemiyet kurmanın yasak olduğunu bildirir; bunun üzerine Coubertin kendisini temsilci olarak görevlendirir.

Sultan 2. Abdülhamit'in 24 Temmuz 1908'de Manastır ve İstanbul'da İkinci Meşrutiyet'i ilan etmesi üzerine cemiyet kurmak serbestleşir. Selim Sırrı Tarcan, Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti'ni kurmak için çalışmalara başlar. Kendisi öğretmen olduğu için cemiyet başkanlığına Gazeteci Ahmet İhsan Tokgöz'ü uygun görür. Genel Sekreterlik görevini Tarcan üstlenirken üyeliklere Hasip Bayındırlıoğlu, Asaf ve Cevat Rüştü kardeşler getirilir.
Evet, tamamen gönüllülük üzerine kurulmuş bir sivil toplum örgütü olan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, bir asrı aşkın bir süredir, Türk sporuna gönüllü olarak hizmet etmeye devam ediyor. Birçok ülkenin Milli Olimpiyat Komiteleri devletlerinin destekleri ile yaşarken, TMOK bulduğu sponsorların ve gönüllülerin destekleri ile başı dik bir şekilde ayakta duruyor.

Ben TMOK ile 1980'li yılların başında tanıştım. Önce bünyesindeki Olimpik Akademi Komisyonu'nda görev aldım. Sonra diğer görevlerin ardından üye olma onurunu yaşadım. Bugün TMOK'nın merkezi olan Olimpiyatevi'nden düzenlenen ilk etkinliği(TMOK-UÜ ve Tofaş Spor Kulübü) sevgili Prof. Dr. Selçuk Küçükoğlu ile organize etme onurunu da yaşamak güzeldi. Hele hele bu organizasyona bir gün sonra Olimpiyatevi'nin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile birlikte açılışı yapacak olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Juan Antonio Samaranch'ın da katılması bizleri ayrıca onurlandırmıştı.
Perşembe akşamı Ataköy'deki Olimpiyatevi'nde TMOK'da 15. ve 25. yıllarını dolduran üyeler altın ve gümüş rozetleri ile beratlarını aldılar. Törene katılanlar arasında eski bakanlardan Kürşat Tüzmen ve de eski Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay da vardı.

Bendeniz de 25. yılın altın rozetini geçtiğimiz yıllarda almıştım. Törende rozet alanlar arasında eşim Prof.Dr.Füsun Öztürk Kuter de vardı.
Törende TMOK Başkan Yardımcısı ve spor dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan üniversiteden arkadaşım Hasan Arat'la da karşılaştık. Kendisine yıllar önce yazdığım BUSİAD'ın tarihi kitabını da götürmüştüm. O kitapta Rahmi Koç ve Sakıp Sabancı'dan sonra Yılın İşadamı olarak seçilen üçüncü isim Hasan Arat da vardı. Eskileri andık.
Bu arada TMOK'dan ve spor bilim dünyasından birçok dostu da gördük. Güzel bir geceydi.
TMOK Başkanı, Uluslararası Okçuluk Federasyonu Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Asbaşkanı Prof.Dr.Uğur Erdener'in nezdinde tüm TMOK Ailesi'ne teşekkür ederken, rozet alanları kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.