Hava Durumu

Olimpiyatta başarımız nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2021 07:58

Bir süredir Tokyo Olimpiyatları sonrası ne kadar başarılı olduğumuz dile getiriliyor. Elbette başarılı olduğumuz dallar vardı.

Ama bu Tokyo Olimpiyatları'ndaki sonuçları, 1948'te en çok madalya kazandığımız Londra Olimpiyatları ile özellikle işi spor olan (spor adamı, spor gazetecisi, spor yorumcusu, spor bilimcisi) insanların karşılaştırması bana komik geliyor.

Neymiş efendim, 1948'de 12 madalya almışız, 2020'de 13 madalya alarak rekor kırmışız. Burada başarıyı küçümsemiyorum. Ama gerçeği ortaya koymak, gerçeklerle yüzleşmek, nerede olduğumuzu bize gösterir. Bu konular siyasi malzeme yapılmamalıdır.

Bilimsel bakış açısı ile bir başarının değerlendirmesinin yapılması bazı kriterler üzerinden olur. Bu konu kıyaslanırken, önce sporcu sayıları ve sporcu başına düşen madalya sayısı (bilimsel deyişi relatif başarı) göz önüne alınmalı. Şu rakamlara bir göz atalım.

Türkiye, Londra'da yapılan 1948 Yaz Olimpiyatları'na, 6 branşta 56 erkek, 1 kadın olmak üzere toplam 57 sporcu ile katıldı. Türkiye kazandığı 6 altın, 4 gümüş, 2 bronz madalyayla toplam 12 madalya aldı.

Yani 1948 Olimpiyatları'nda 4.75 sporcumuz 1 madalya aldı. Madalya sayısı açısından toplamda Olimpiyat 7.si olduk.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na Türkiye 50'si kadın, 58'i erkek toplam 108 sporcu ile 18 branşta katıldı. Türkiye bu olimpiyatlarda 2 altın, 2 gümüş, 9 bronz olmak üzere 13 madalya kazandı.

Yani 2020 Olimpiyatları'nda 8.3 sporcumuz 1 madalya aldı. Ve ekip halinde Olimpiyat 35.si olduk.

LONDRA'DAN BİRKAÇ ANEKDOT

Bu olimpiyatlarda bir ilk gerçekleşmişti. Türkiye olimpiyatlarda ilk kez atletizmde bir madalya aldı. Rahmetli hocam Ruhi Sarıalp, 3 adım atlamada 15,025 m.'lik derecesiyle dalında üçüncü oldu ve bronz madalya kazandı.

Yine o olimpiyatlarda 2 değerli ve rahmetli hocam Doğan Acarbay(400 m) ve Şevki Koru da(Maraton) atletizmde ülkemizi temsil etti. Tek bayan sporcumuz ise 100 m koşusunda Üner Teoman'dı.

GURUR DUYACAĞIM 2020 BAŞARILARI

Türkiye'yi Olimpiyat Oyunları'nda temsil eden ilk kadın sporcularımız, 1936 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim dalında yarışan Suat Fetgeri Aşeni ve Halet Çambel oldu. Halet Çambel, bilim dünyası tarafından "Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer" olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğü'nde, Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kurdu. Karatepe kalıntılarının ortaya çıkarılmasına ve Hitit dilinin çözülmesine katkısı büyüktür.

Olimpiyatlarda madalya kazanan ilk kadın sporcumuz 1992 Barselona'da bronz madalya kazanan judocu Hülya Şenyurt iken, ilk altın madalya kazanan kadın sporcumuz 2004 Atina'da altın madalya kazanan halterci Nurcan Taylan'dı.

Gelelim 2020'ye. 108 sporcunun, 50'si olimpiyat barajını geçerek, olimpiyatlara katılmaya hak kazanan kadın sporcularımızdı. Bu tarihimizdeki rekordu. 2020'de kazanılan 13 madalyanın 5'ini kadın sporcularımız kazandı.

Ayrıca, Filenin Sultanları'nın beşinci olurken verdiği mücadele sadece onların değil hepimizin gözlerini yaşarttı.

SON SÖZ

Önce olimpiyata katılma başarısı tüm sporcularımızı, onların ailelerini, kulüplerini, teknik kadrolarını, onlara destek veren sponsorları, TMOK'yı ve Spor Bakanlığı'nı gönülden kutluyorum. Hepsi ile gurur duyduk, bunun için de teşekkür ediyorum.

Sonra...

Kadının adının olmadığı, kadının birçok alanda yok sayıldığı, kadının bir mal gibi görüldüğü, namusunun erkek üzerinden sorgulandığı, küçücük çocuk yaşlarında evlendirildiği, dedelere üvey torunlarının helal sayılıp, sayılmadığının konuşulduğu, kadın cinayetlerine sıkça tanık olduğumuz ülkemizde, kadınlarımızın olimpiyatlardaki başarısı ve onların söylemleri bizleri gururlandırdı.

Yazımı kadınlarla ilgili söylenmiş birkaç söz ile bitiriyorum:

"Bazı erkekler kadınları anlamaya çalışır, diğerleri kendilerini daha basit konulara adarlar, örneğin görelilik kuramına... (Albert Einstein)"

"Şuna inanmak gerekir ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.

(Mustafa Kemal Atatürk)"

"Kadın; bilmeyene 'nefs', bilene 'nefes'tir. (Şems-i Tebrizi)"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.