Hava Durumu

Otomotiv ve geleceğinin tasarımı

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2020 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2020 08:06

Yeraltı kaynakları sınırlı olan ülkemizin tek çıkışı daha çok üretmek. Bu noktada zaten Avrupa'nın en kaliteli üretim üslerinden biri olan Türkiye'de odaklanılması gereken katmadeğeri yüksek, yüksek teknolojili ürün üretmek ve ardından bunun ihracatını gerçekleştirmek. Böylece dış ticaret açığımızı ihracat yönünde arttırmak.

Kuşkusuz bu konu ile gerek devlet politikası olarak, gerek akademik dünya olarak, gerekse STK'lar olarak ve de özel sektör olarak herkes yoğun bir çaba içinde. Bu çabalardan biri de ülkemizin otomotiv ihracatı noktasında tek koordinatör birliği olan Uludağ İhracatçılar Birliği bünyesindeki Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği(OİB).

Bu değerli kuruluşumuz otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirerek ihracatı artırmak amacıyla geleneksel hale getirdiği Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması düzenlemekte.

Bu yıl da bu yarışmanın 9.su gerçekleşiyor. Her konuda olduğu gibi bu konuda da Covid-19 salgınına takılıyoruz. Bu nedenle Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması online olarak 27 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek.

YARIŞMA HAKKINDA

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması bu yıl "Elektrikli Araçlar" temasıyla düzenleniyor. Online yarışmada, genel tasarımdan yazılıma kadar otomotiv endüstrisinde farklılık yaratacak yenilikçi projelere toplam 250 bin TL ödül verilecek. Dereceye girenlere ayrıca yurtdışında eğitim hakkı ve İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde projelerini geliştirme imkânı da tanınacak.

Yarışmaya, 18 yaşını tamamlayan sektör profesyonelleri, akademisyenler, Ar-Ge-Teknopark çalışanları, tasarımcılar, girişimciler, serbest çalışanlar ve öğrenciler katılabilecek.

ÖDÜLLER

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasının birincisi 70 bin TL, ikincisi 60 bin TL, üçüncüsü 50 bin TL, dördüncüsü 40 bin TL ve beşincisi de 30 bin TL ödül almaya hak kazanacak. Dereceye girenler Ticaret Bakanlığı desteğiyle iki yıl boyunca yurtdışında eğitim görme imkânına da kavuşacak. OİB, ayrıca nakdi ödüllere ek olarak dereceye giren projelerin İTÜ ARI Teknokent işbirliğinde kuluçka merkezinde geliştirilmesine de destek olacak.

GİRİŞİM PROJELERİ 47 MİLYON DOLAR

Dünyada sürücüsüz, yapay zekâya sahip, birbiriyle bağlantılı ve elektrikli araçların kullanımının giderek yaygınlaştığı bir dönemde Türkiye'nin sadece üretim değil, aynı zamanda Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi olma vizyonuna OİB bu yarışma ile katkı koyarak hayata geçiriyor.

Bugüne dek 4 bin 25 projenin değerlendirildiği ve 102 projenin derece aldığı yarışmada, kazanan girişim projelerinin şirket değerlemesi 47 milyon dolara ulaştı, 258 kişiye ise istihdam sağlandı.

Bu yıl da yarışmada; otomotivdeki genel tasarım, yazılım tasarımları ve ülke ve bölgeler için farklılık yaratacak projelere odaklanılacak. Ayrıca otonom araçlar, sürücü ve yayaların güvenliği için tasarlanacak parçalar, batarya ve piller, tüm mekanik ve elektronik aksamlar, yenilenebilir enerji ve çevreci yaklaşımlar ile ergonomi, emniyet, enerji gibi temaları içeren özgün ve yenilikçi projeler değerlendirilecek.

SONSÖZ

Evet, bir bağlamda bir STK olan OİB'nin düzenlemiş olduğu bu yarışmayı önemsiyorum. Bu ve buna benzer etkinlikler ve de yarışmalar birçok yeni insana hem fırsat sağlamakta, hem onların projelerine katkı koymakta hem de ülkemize katma değer yaratmakta.

Tüm katılımcı gençleri şimdiden kutluyorum. Sakın ola ki dereceye giremedim diye üzülmeyin. Biliyorsunuz ki Edison'un dediği gibi her sonuç almadığınız girişim, beklediğiniz sonucu oluşturmayan bir yöntem daha bulmanız demektir.

Never give up/Asla vazgeçmeyin.

Unutmayın başarılılar arasında vazgeçen kimse yoktur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.