Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomotiv ve patent konusu

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2019 08:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2019 08:34

Otomotiv sektöründeki patent konusu masaya yatırıldı. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Uluslararası Patent Birliği (UPB) işbirliğinde organize edilen 'Patentle Kazanan Şirketler' paneli yapıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun'un yaptığı etkinlikteki konuşmacılar Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, TÜBİTAK Teknoloji Transferi Ofisi Başkanı Murat Baybalı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Karapınar'dı.

Etkinlik TOSB Konferans Salonu'nda düzenlendi ve etkinliğe TAYSAD üyeleri büyük bir ilgi gösterdi.

Panelde konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, marka ve patent algısı üzerine Türkiye'de çok önemli gelişimler ve değişimler yaşandığına işaret ettikten sonra otomobil yedek parça sektöründe patent başvuruları oranlarını değerlendirdi. Prof. Dr. Habip Asan şunları söyledi:

"1995-1999 yılları arasında bu sektörle ilgili patent başvuru sayısının 76 olduğunu görüyoruz. 2000-2004 arasında 113 tane, 2005-2009 yılları arasında 547, 2010-2014 yıllarında 1786, 2015-2018 yıllarında 2587 yerli patent başvurusu yapıldığını görüyoruz. Yabancı patentlere baktığımız zaman ise bu rakamların çok daha yukarılarda olduğunu görebiliyoruz. Ancak son zamanlarda başvuru oranları yerli patent lehine dönmüş durumdadır".

DÜNYADAKİ DURUM

Dünya genelinde ciddi bir patent doküman veri sisteminin bulunduğuna da işaret eden Prof. Dr. Habip Asan şöyle devam etti:

"Dünyada yıl içerisinde toplam 110 milyon patent dokümanının girişi yapılıyor. Ülke olarak bu dokümanlara ancak 10 bine yakın katkı sağlayabiliyoruz.

Ancak çok daha ilerisi için hedeflerimiz var. Zaman içerisinde bu hedefleri yakalayacağımıza inanıyorum. Bu veri tabanlarına giriş için ücret alınmıyor. En son bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Çok büyük bir hazinedir.

Bu bilginin kullanılması ve yeni patent başvurularının buna göre yapılması önemlidir. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Şu anda Avrupa Birliği'nde bile yıllık 60-70 milyar Euro gibi bir rakam, daha önce yapılmış başvurulara bir kez daha başvurmak isteyenler tarafından harcanıyor. Bu büyük bir israftır.

Eğer ön araştırma safhasını doğru yaparsanız hem zaman hem de emekten tasarruf etmiş olursunuz. Bu uygulama size ciddi bir zaman kazanımı sağlar.

Böylelikle patent çalışmalarınız doğru zamanda doğru bir belgeye dönüşür. İşin tüm özü buradadır. Ön araştırma yapmadan ve daha önce bu konuda bir girişimin olup olmadığını bilmeden yola çıkarsanız, motivasyonunuzu düşürecek sonuçlarla karşılaşabilirsiniz."

Unutulmaması gereken bir konu var. Sürekli yerli ve milli kavramlarını kullanıyoruz. Bu noktada bu ülkede kimin patenti ile üretilirse üretilsin üretilen her şey yerli üretim. Yerli üretim oranındaki milliliğin yolu patentten geçmektedir. Ancak patenti size ait olan bir ürünle milli sanayi oluşturabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.