Hava Durumu

OYAK'a teşekkür

Yazının Giriş Tarihi: 26.05.2021 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2021 07:55

Önce ana haberi verelim. OYAK Bursa'da kurulan TAMEK için Rekabet Kurumu'na başvurdu. Sagra'yı alarak, büyüklüğü 120 milyar lirayı aşan gıda sektörüne giriş yapan OYAK, 1955'te Bursa'da kurulan, Türk menşeli gıda üreticisi TAMEK'i satın alma anlaşmasının onayı için Rekabet Kurumu'na başvurduğunu açıkladı.

Satın alma işleminin tamamlanmasının ardından Tamek'in meyve suları, sebze ve meyve konsantreleri, salça, hazır yemekler, reçel, marmelat, hazır soslar, haşlanmış ürünler, ketçap, mayonez ve donmuş ürünlerin üretimi, satışı ve pazarlamasına dair tüm varlıkları ve bu işlerle ilgili markaların geri kalanlarına sahip olan Asena Patent Marka Fikri Telif Hakları Danışmanlığı ve Ticareti A.Ş.'nin tüm hisseleri OYAK tarafından devralınacak.

TAMEK'İN YOLCULUĞU

TAMEK Bursa ve ülkemiz için değerli ve birçok ilke imza atmış bir markadır. Ülkemizde kurulan ilk meyve ekstreleri fabrikasıdır. 1950'li yıllarda, hazır gıda ürünlerinin üretiminde beklenen verimliliğe ulaşılamaz. Modern üretim teknolojilerinin kullanılmadığı bu dönemde, Alman'larla yapılan teknolojik işbirliğiyle beraber TAMEK, Mehmet Sipahioğlu tarafından kurulur.

TAMEK'in Alman ortağı bir yıl sonra ayrılır ve TAMEK yüzde 100 Türk menşeli bir gıda üreticisi olarak sektörde yerini alır. İsmini Türk Alman Meyve Ekstreleri Kumpanyasının baş harflerinden oluşturur.

31 Mart 1955'te Mehmet Sipahioğlu tarafından Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bağlı Demirtaş beldesinde kurulur. 1958 yılında TAMEK, Türkiye'nin ilk ketçap ve domates suyunu üretir. 1959'da Türkiye'de ilk hazır yemek ve dolma üretimini gerçekleştirir.

1963'e gelindiğinde ilk fabrikası olan Bursa-Demirtaş'ta ilk meyve suyu üretimini gerçekleştirir. TAMEK Meyve Suyu ünlü kahverengi şişelerinde pazara sunulur. 1974 yılında Türkiye'nin ilk haşlanmış bakliyatlarını üretir.

1987 yılına gelindiğinde Bursa - Karacabey Fabrikası'nda salça, sebze, konserve, bezelye, reçel, meyve konsantresi ve marmelat üretimlerine başlanır.

1992'de Türkiye'nin ilk diyabetik reçelini ve 1993'de ise Türkiye'nin ilk teneke kutulu meyve suyu üretimini gerçekleştirir. 1994'de Balıkesir - Kızıksa Fabrikası'nda üretime başlanır. 1994'den bu yana salça, meyve konsantresi, ketçap ve mayonez üretimi devam eder.

2000 yılı içinde Türkiye'nin ilk karton kutudaki salça üretimi yapılır. 2001 yılında ilk fabrikası Bursa - Demirtaş, tamamen meyve suyu üreten bir kompleks haline dönüştürülür. Manisa - Salihli Fabrikası'nda 2002'de üretim başlar. Fabrika, salça, haşlanmış ürünler, hazır yemek ve dolmalar, bamya konservesi ile meyve konsantreleri üretir.

İlk kez Ketçap ve Mayonezde 'Body Sleeve' ambalajı 2005'de kullanılır. Bir yıl sonra ise Türkiye'nin ilk katkısız ve koruyucu içermeyen konserve ürünleri üretimi yapılır.

2007 yılında Nielsen'in İlk Akla Gelen Markalar araştırmasında Meyve Suyu ve Reçel kategorilerinde "İlk Akla Gelen Lider Marka" seçilir. 2008 Bursa - Karacabey Fabrikası, modern üretim hatlarının devreye girmesiyle meyve suyu üretimine başlanır.

Evet, TAMEK bir çok ilke imza atarak günümüze kadar gelir. Şimdi ise görünen o ki bu herkesin belleğindeki sloganı "TAMEK'se koy sepete" artık OYAK bünyesinde bir kuruluş olarak devam edecek.

SON SÖZ

Evet, TAMEK'in satışı gündeme geldiğinde önce yabancı firmalar telaffuz edildi. Katar'lıların da adı geçti. Ama bu konuya OYAK el attı. Ve bir milli değerimiz yabancılara gitmeden, milli sermayemiz içinde kaldı.

Bu noktada OYAK gerçekten çok önemli bir misyonu yerine getiriyor. Daha öncesinde Ereğli Demir Çelik'in satışı sırasında da benzer bir olay yaşanmıştı. Dünya devleri Arcelor ve Mittal'ın adı gündemdeyken, OYAK devreye girmiş, çelik önemlidir ve bizim değerimizdir diyerek, OYAKBANK'ı satıp, Ereğli Demir Çelik'i bünyesine katmıştı. Bu arada bu dev kuruluşumuz ilk kurulduğunda onun ilk müşteri 20 ton saç levha satın alan sobacı Vehbi Gülener (Fahrettin Gülener'in babası) büyüğümüz olmuştu. Yıllar sonra rahmetliye bir plaket takdim edilmişti.

TAMEK'e yeni yolculuğunda başarılar dilerim.

Balkan Savaşı, I.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı gazisi bir Harp Okulu mezunu(Albay Mustafa Vehbi Kuter) kişinin torunu olma onuruyla OYAK'a da teşekkür ediyorum. İyi ki varsın, OYAK.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.