Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pasaport, nüfus müdürlüklerinde

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2018 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2018 08:21

Geçtiğimiz gün valilikten bilgilendirme gelmişti. Artık Emniyet'te yapılan bazı işlemler İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ile ilçe nüfus müdürlüklerinde yapılmaya başlanıyor.
Konu ile ilgili olarak valilikten yapılan açıklamada "Emniyet müdürlüklerince yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, 02 Nisan 2018 tarihinden itibaren İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ile ilçe nüfus müdürlüklerinde yürütülmeye başlanacaktır." deniliyordu.
Bu konu ile ilgili olarak dün Bursa İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürümüz Dr. Yurdanur Asa'yı aradım. Kendisi bu konuda şunları söyledi:
"Hususi Pasaport ile Hizmete Özel Pasaport başvuru yetkisi İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne, Umuma Mahsus Pasaport ile Sürücü Belgesi başvuru yetkisi ilçe nüfus müdürlüklerine verildi. İlgili birimlerimiz bu konu hakkında çeşitli eğitimler aldılar.
Vatandaşlarımızdan gelen sorular bu aralar yoğunlukta. Özellikle Hususi Pasaport dediğimiz, Yeşil Pasaport'un ve diğer pasaportların süre uzatımı ile ilgili çok sayıda telefon alıyoruz. Burada bir hak kaybı söz konusu olmadığı için eğer hemen yurtdışına çıkılmayacak ise, acele edilmesine gerek yok. Pasaporta ihtiyaç olunduğunda süre uzatımı veya pasaport çıkartılması daha mantıklı."
Evet, özetle Hususi (Yeşil) Pasaport veya Hizmete Özel Pasaport sahibi iseniz adresiniz İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, diğer normal pasaportlar için ise ilçe müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

Schopenhauer ve ahlak

BUSİAD çatısı altında yeniden hayata geçirilen Felsefe Toplantıları'nın bu ayki konusu, "Schopenhauer'ın Ahlak Anlayışı" oldu.
BUSİAD Evi'nde gerçekleştirilen etkinlikte "Schopenhauer'ın Ahlak Anlayışı" isimli bir sunum yapan yazar ve çevirmen Murat Kaymaz, özetle şunları söyledi:
"Schopenhauer felsefesi, çok temel ve onun tüm düşünce hayatı boyunca ilerleyen bir motifle tanımlanabilir, irade. Bu kavram, isteme, istenç olarak da dilimize çevrilir. Bu o kadar önemli bir kavramdır ki; nasıl ki bir şeyin önemli olduğu vurgulanmak istendiğinde en az üç kez tekrarlanıyorsa, Schopenhauer için irade kavramı da en az üç dört kez tekrar edilmeyi gerektirir. Ona göre başat kavram iradedir. Peki irade nedir? Schopenhauer'e göre felsefe onkoloji yapmaktır. Yani varlığın ne olduğunu anlamaya çalışmaktır, metafizik yapmaktır ve her şeyin özünü kavramaya gayret göstermektir. Kendisi irade kavramını bu öz anlamına yerleştirir. Her şey ona göre istemenin ya da iradenin bir tür var oluşa açılımı, atılımdır. Bu irade şuursuz bir iradedir ve mutlak bir hakikattir."
Schopenhauer'e göre insanların ahlak anlayışı konusunda bir sıkıntı yoktur. Ahlaklı olmayı ve ahlaklı davranmayı herkes bilir. Bunun temelinde de 'Hiç kimseye zarar verme ve elinden geldiğince herkese yardım et' görüşü vardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.