Hava Durumu

Pembe Ekim, Pembe Kurdela ve Onko Day

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2020 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2020 08:07

Sean Connery'nin oynadığı Red October/Kızıl Ekim filmini bilirsiniz. Ama ben size bugün bu filimden değil, Pembe Ekim'den söz edeceğim. Pembe Ekim, uzunca bir süredir dünya çapında Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak anılıyor.

Çevremizde bir tanıdığımız veya yakınımız bu hastalığa yakalandığında "Aman aman" deyip, sağlık dileyip geçeriz. Halbuki kimsenin başına gelmesin ama başına gelen ancak ne demek olduğunu bilir. Çocukluğumuzdan beri "Kanserden korkma, geç kalmaktan kork" sloganı belleğimizdedir.

Her yıl ekim ayı, dünyada Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak tanımlanmakta. Bu ay çeşitli etkinliklere tanık oluyoruz. Özellikle Pembe Ekim diye anılan bu ayda yakamızda pembe kurdelalarla dolaşıyoruz.

Kurdelanın öyküsü de şöyle Estee Lauder'in Başkan Yardımcısı Evelyn Lauder, "Meme Kanserine Karşı Bilinçlendirme Kampanyası"nı 1992 yılında başlatır.
Lauder'in pembe kurdelası hastalıkla mücadelenin simgesi haline gelir ve bugüne kadar dünyada yüz milyonlarca dağıtılır.

Kentimizde de kanser ile mücadele veren çok değerli bir gönüllü sivil toplum örgütümüz var. Onko Day, yani Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği.

ONKO DAY HAKKINDA

ONKO-DAY 1997 yılı Nisan ayında Bursa UÜTF Hastanesi Radyoterapi Merkezinde Prof.Dr. Kayıhan Engin tarafından, merkezde tedavi görmüş eski hastalar, hasta yakınları ve merkez çalışanları ile birlikte kuruldu. Kurulduğundan bu yana bedensel açıdan sağlıklı gönüllülerin de katılmasıyla güçlü bir kadroyla yoluna devam ediyor.

Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği'nin amacı "Kanser tanısı aldıktan sonraki zorlayıcı yolda bulunan hasta ve yakınlarıyla sosyal ve ruhsal dayanışmayı sağlamak, bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak, kanser hakkında toplumsal bilinç düzeyini arttırmaktır."

Dernek bu yolda sosyal ve ruhsal dayanışmada çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı her yaş grubundan kanser tanısı almış insana ve yakınlarına hizmeti, onlara yol arkadaşı olmayı prensip edinmiş durumda.

ONKO DAY Konukevi, Uludağ Üniversitesi Hastanesi başta olmak üzere tüm onkoloji merkezlerinde tedavi gören hastaları tedavileri boyunca konuk ediyor.

Ayrıca 2000 yılında Özelalp ailesinin katkıları ile Onkoday tarafından hayata geçirilen Onko Day Parkı çocuk bahçesi, 75 kişilik amfi tiyatro ve kafeterya ile hizmet veriyor.

Yine Onko Day'in DenizYıldızı Projesi kapsamında "Dikiş atölyesi, Takı tasarım atölyesi, Tasarım atölyesi, Örgü atölyesi, Amigurimi atölyesi, Miyuki atölyesi, Tilda bebek atölyesi" çalışmaları bulunuyor.

ÖNEN NELER DEDİ?

Günümüzde Onko Day, Füsun Önen tarafından yönetiliyor. Dernek çalışmalarını yoğun biçimde sürdürüyor. Füsun Önen, bu ay ile ilgili yapılan çalışmaları şöyle özetledi:

"1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında pembe maske projesini hayata geçirdik. Bununla ilgili bilgi afişlerini ve de bilgileri içeren flash diskleri tüm firmalara ulaştırdık. Projemiz 24 firmadan büyük ilgi gördü.

Bütün bu projeleri pandemi kurallarına uyarak çalışan ekip arkadaşlarımızla, hastalarımızı hiçbir zaman yalnız bırakmayan gönüllülerimizle ve destekçilerimizle, pembe maske projelerimize emek veren öğretim üyeleri, eğitim hemşiremizle birlikte gerçekleştirdik. Hepsine gönülden teşekkür ediyorum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.