Hava Durumu

Pivolka, Cezmi Akdiş ve bilim

Yazının Giriş Tarihi: 18.10.2018 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2018 07:48

Pivolka, Başkent Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü bünyesindeki Eleştirel - Yaratıcı Düşünme ve Davranış Araştırmaları Laboratuvarı'nda (ELYADAL) çalışan kişilerin yayına hazırladığı bir bülten.
Bu bültenin 11. sayısında 3-6 sayfalarda daha önceleri bu köşede sözünü etmiş olduğum İsviçre Davos'taki İsviçre Astım ve Alerji Enstitüsü'nün direktörü olan Bursalı ve Uludağ Üniversitesi mezunu Prof.Dr.Cezmi Akdiş'in "Neden bilim? Türkiye'de ve dünyada bilimin organizasyonu ve finansmanı" başlıklı bir makalesi var.
Yazısı "Günümüzde toplumların zenginliğinin bilgi ve teknoloji üretimi ile ilgili olarak doğru orantılı olduğu" cümlesi ile başlıyor ve şu çarpıcı paragraf ile devam ediyor:
"Gelişmiş ülkelerde endüstrileşmenin ve onun getirdiği zenginliğin ana kaynağı, bilimsel gelişmeler sayesinde yapılan orijinal buluşlar ve onların getirdiği artı değerdir. Ticaret ile % 1-30 oranında gelir elde edilirken, başka ülkeler/firmalar tarafından patentlenmiş teknoloji (know-how) transferi ile bu gelir % 1-100 oranına çıkmakta; patentlenmiş orijinal buluşlar ise, yapılan yatırıma oranla % 100 ile % 10.000 arasında, çok yüksek düzeyde bir kâr oluşturmaktadır. Bu nedenle orijinal buluşları takip eden endüstrileşme ve onun getirdiği artı değeri sağlamak için uygun koşullar oluşturulması, batı toplumlarının yasama / yönetme sistemlerinin ve ekonomilerinin temelini oluşturmaktadır."
Bu makaleyi okumamıştım. Bu açıdan bana anımsattığı için UÜ Rektörü Prof.Dr.Yusuf Ulcay'a teşekkür ediyorum. Ve her sanayicinin okumasını diliyorum.

TUNCAY ÖZİLHAN BURSA'YA GELDİ

Anadolu Endüstri Holding'in yönetim kurulu başkanı, Anadolu Efes basketbol takımının kurucusu ve TÜSİAD eski başkanı Tuncay Özilhan önceki gün Bursa'daydı.
Tuncay Özilhan, Bursa'ya, Efes Pilsen CEO'su Gavin Hudson, Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrulhan Ağırbaş, Türkiye Satış Direktörü Onur Altürk ile birlikte geldi.
Özilhan, Bursa ziyaretinde önce bölge müdürlüğünü ziyaret etti. Arkasından da Bursa Distribütörü Sabahyıldızı İçecek'in yönetim kurulu başkanı Yusuf Sabahyıldızı'nı ziyaret etti. Sabahyıldızı sosyal paylaşımında bu ziyaretten gurur duyduklarını ifade etti. Ziyarette Özilhan mevcut durum hakkında bilgi aldı ve fikir alışverişinde bulundu.

BURSA TURİZM ZİRVESİ BAŞLIYOR

Bursa turizmi için bugün önemli bir gün. Bugün 3. Bursa Turizm Zirvesi ve 1. Bursa Turizm Fuarı, eş- zamanlı olarak Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde başlıyor.
Network Fuarcılık tarafından; Bursa Valiliği himayelerinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla ve turizm STK'ları ile birlikte düzenlenecek olan, 3. Bursa Turizm Zirvesi ve 1. Bursa Turizm Fuarı'nda, hazırlıklar tamamlandı.
Etkinliklerin koordinatörü Network Fuarcılık Genel Müdürü Hasan Eker, Bursalılar'ı fuara davet etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.