Hava Durumu

Pop Art’cılar dikkat Ertan geliyor

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2024 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 07:58

Pop art terimini ilk kez 1958 yılında İngiliz eleştirmen Lawrence Alloway, Architectural Desing Dergisi’nde yazdığı “Sanatlar ve Kitle İletişimi” adlı makalede popüler kültür ürünlerini tanımlamak için kullanır.

1959 yılında ise Londra’da açılış yapan “İşte Yarın” başlıklı sergide bulunan; Richard Hamilton’un “Bugünün Evlerini Bu Denli Farklı, Bu Denli Cazip Kılan Nedir?” başlıklı kolajda “popüler” sözcüğünün kısaltması olarak “pop” sanatının ilk örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Sanat eleştirmeni ve akademisyen Ahu Antmen, bu çalışmayı 20.Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar adlı çalışmasında Hamilton’ın kolajı, bu söylemin görsel bir karşılığı gibidir: Pentür geleneğini dışlayarak herkesin elinden gelebilecek ‘kes yapıştır’ tekniğini kullanması, sanatçının bilinçli bir tercihidir ve okura yönelen bir mesajdır.” şeklinde yorumlar.

Pop art akımı özellikle Amerika’da savaş sonrası dönemde sanat ve popüler kültür arasındaki ayrımı ortadan kaldıran ilk hareket olmasıyla diğer akımlardan ayrılan bir sanat yaklaşımıdır. Bu hareket, sanatın yalnızca elit bir kesim tarafından anlaşılan bir şey olmadığını, aynı zamanda herkes için erişilebilir bir şey olduğunu gösterir.

Sanatçılar, reklam, gazete ve dergi gibi görsel kültür malzemelerini kullanarak, ürünlerin ve popüler kültür simgelerinin resimlerini yaparak bu akımın çerçevesini zaman içerisinde belirlerler. 

Bu akımda gerçekçi ve objektif görünümüyle bilinen ve genellikle parlak renklerle ve büyük ölçekli eserlerle ifade edilen, sanatçıların genellikle sıradan insanlar ve nesneler üzerinde durarak, gündelik hayatı yansıtma çalışmaları üzerine yoğunlaşır.

Pop art akımının ünlü sanatçıları arasında Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Richard Hamilton, Eduardo Paolozzi, Peter Blake, David Hockney, Romero Britto, Robert Rauschenberg, James Rosenquist, Yayoi Kusama, Peter Max ve daha birçok sanatçı yer alır.

***   

Yukarıdaki girişi neden yaptığımı sorarsanız size 9 yaşında ilk sergisini açan adeta kentimizin pop art sanatçısı olma yolunda ilerleyen bir gençten söz etmek istiyorum.

9 yaşındaki Ertan Altan ilk sergisini Tarihi Irgandı Köprüsü Irgandı Resim Atölyesi’nde açtı. Ertan Altan’ın gözünden resim sanatını kullanarak yaptığı çalışmaların yer aldığı sergi 09 Haziran-13 Haziran 2024 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Resim ve heykel sanatçısı Dilek Erkoç Yıldız ve Dr. Öğr. Üyesi Emel Uzuner’in Küratörlüğünde gerçekleşen ve görsel tasarımlarını Tasarımcı Nagihan Aslan’ın hazırladığı sergi açılışı, Serap Özgür moderatörlüğünde 09 Haziran 2024’te gerçekleşti.

Aynı zamanda genç sanatçı adayının öğretmenliğini de yapan Dilek Erkoç Yıldız sergi ile ilgili şunları kaleme aldı:

"Bir tohum yeşerir, ağaç olur, meyve verir, çevresine gölge olur, insanlığa ilham olur. Bu derin anlam taşıyan sözler, genç yaşta edinilen bilgi, tecrübe ve görgünün, bireyin gelecekteki kişiliğini nasıl şekillendirdiğini mükemmel bir şekilde özetlemektedir. Tam da bu noktada, ‘Ağaç yaşken eğilir’ deyimi, insanın gelişimini ve potansiyelini ifade eden en doğru tabirdir. Henüz 9 yaşında olmasına rağmen, Bursa’nın genç yeteneği Ertan Altan, zihin, ruh ve yetenek açısından olgun, tecrübeli ve özel bir ruha sahip olduğunu bizlere göstermektedir. Onun resimleri, sadece yaşıtlarına değil, aynı zamanda onların ebeveynlerine de ilham ve motivasyon kaynağı olmayı amaçlamaktadır. Genç yeteneğin sanatsal yolculuğunu keşfetmek ve onun büyüleyici dünyasına adım atmak için düzenlediğimiz bu sergide, yeteneklerini gözler önüne seriyoruz.

Bu sergi, çocukların potansiyelini anlamak ve onların gelecekteki başarılarına zemin hazırlamak adına önemli bir fırsat sunmaktadır. Unutulmamalıdır ki, her çocuk insanlığın geleceğidir ve her biri özel ilgi ve destekle geleceğin mimarları olabilir. Genç yeteneklerimize verdiğimiz değer, toplumumuzun yarınlarını inşa etmede en büyük ilham kaynağımız olacaktır.”

SON SÖZ

Evet, sonuçta ne oldu? 9 yaşındaki bir genç adayımız ve de sanatçı adayımız sergi açtı. Bence bu çok güzel ve değerli bir girişim. Öncelikle Ertan’ı, ona destek veren ailesini ve resim eğitimine katkı koyanları kutluyorum.

Bak Ertan! İlgi alanındaki pop artın öncülerinden Andy Warhol’un yeri yaşamını yitirdiği 1987 yılından beri boş. Sıra sende. Çalış, çık Amerika’ya git ve ben de buradayım de!

Başarılar Sevgili Ertan.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.