Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Postharvest projesi

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2019 09:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2019 09:23

Bahçecilik ürünlerinin kalite, güvenlik ve pazarlana-bilirliğini arttırmak amacıyla, hasat sonrası sektörlerde (gıda tedarik zinciri) çalışanlar için mesleki eğitim materyalleri hazırlanarak, hasat sonrası kayıpların azaltılmasına yönelik çalışmaların gerçekleşmesini içeren bir proje.
Erasmus programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen "Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak için Yenilikçi Yaklaşımlar" (Postharvest) projesi kapsamında 'Gıda Atıklarının Değerlendirilmesi' paneli gerçekleştirildi.
Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası Toplantı Salonu'nda düzenlenen panel, Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan, Tarım AŞ. Genel Müdürü Fetullah Bingül ve Enstitü Müdürü Yıldıray İstanbullu'nun açılış konuşmaları ile başladı.


BTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan panelde yaptığı konuşmasında projenin tarımın geleceğine ışık tutacak bir fener olduğuna söyledi. Bursa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Fehmi Yıldız da "Bazı Meyveler İçin Hasat Sonrası Kayıpların Ekonomik Analizi" ile ilgili Bursa Ticaret Borsası'nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen projenin ulusal paydaşları; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Gaziantep Üniversitesi (GU), Bursa Büyükşehir Belediyesi (TARIM A.Ş.) ve Bursa Ticaret Borsası'dır (BTB). Projenin yurtdışı paydaşları ise, İspanya'dan Gıda ve Konservecilik Ulusal Teknoloji Merkezi (CTC), Romanya'dan Dunarea De Jos Üniversitesi (UDJ) ve Avusturya'dan ISEKI Gıda Derneği (IFA)'dir.
Evet, bu konunun da israfın ayrı bir boyutu olduğunu düşünüyorum. Kaybın her boyutu değerli, hem ekonomik anlamda, hem ekolojik anlamda. Böyle bir çalışmayı sürdüren, düşünen ve hayata geçirenlerle katkı koyanları kutluyorum.

BURSA SİYAHI VE ABD

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO) ziyaret eden ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Christine Strossman, Bursa siyah incirinin ihraç iznine ilişkin belgeleri Tarım ve Orman Bakanlığı'na gönderdiklerini belirterek, Bakanlığın istenen bilgileri iletmesinin ardından ABD'ye siyah incir ihracatının başlayabileceğini söyledi.
BTSO'nun daveti üzerine Bursa'ya gelen ABD Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu tarım uzmanları, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Senih Yazgan ile bir araya geldi.
BTSO Ana Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen toplantıda Bursa siyah incirinin ABD'ye ihracatının önündeki engellerin kaldırılması adına gerek BTSO gerekse de, ihracatçı birliklerinin uzun yıllardır çaba gösterdiğini kaydeden BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, Bursa siyahını ABD'deki tüketicilerle de buluşturmayı istediklerini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.