Hava Durumu

Prof. Dr. Ali Özgüven Hocanın ardından

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2024 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2024 07:57

Bursa Üniversitesi’ni Tıp Fakültesi (1970) ile birlikte oluşturan diğer fakülte İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi (1974) kurucu hocalarından ve kurucu dekanı Prof. Dr. Ali Özgüven (1932-2024) İstanbul’da aramızdan ayrıldı.

Prof. Dr. Ali Özgüven, 1974 Hürriyet’teki Bursa Ziraat Okulu’nda kurduğu fakülte ile süreçte Bursa Üniversitesi’nin (1975) temellerinden birini oluştururken, sayısız iş insanı, kamu görevlisi ve akademisyen yetiştirilmesine vesile oldu. 1976 yılından sonra Hürriyet’teki barakalarda Ali Hoca ile birlikte İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin nerede ise tüm öğretim üyeleri ile birlikte dersler verirdi.

Bursa Üniversitesi’nin ilk açılış derslerini Prof. Dr. Ali Özgüven Hoca Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosunun sahnesinde vermişti. Ali Hoca öğrenci ve çalışma arkadaşlarının anlatımı ile Hürriyet Tezok Kampüsü’nde asistanlara ve öğrencilere nasıl davranılması gerektiğini İstanbul beyefendisi tavrıyla kimseyi incitmeden titizlikle anlatırdı.

Ali Özgüven Hoca’nın İstanbul Üniversitesi’nden öğrencisi ve sonrasında BUÜ İSBF’deki çalışma arkadaşı Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu onu şu cümlelerle anlatır:

“Ali Hoca sağlık sorunları nedeniyle kurduğu BUÜ İSBF’nin 50. Yıl kutlamalarına katılamamıştı. Ama öncesindeki kutlamalara eşi ile birlikte katılırdı.

Rahmetli kurucu rektör Prof. Dr. Fethi Tezok Hoca, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaca Hoca ve Ali Hoca hem üniversitenin kent ve kamu ile ilişkileri ve bilimsel yeterliliğin yükseltilmesi noktasında çok etkin çalışmalar yapmışlardı. “

Ali Hoca, Bursa’dan ayrıldıktan sonra İstanbul Kültür Üniversitesi’ndeydi. Oradan ayrılırken onun için “Bir Ömür İktisat. Prof. Dr. Ali Özgüven anısına.” isimli bir anı kitabı hazırlanmıştı.

Akademi dünyasının ve BUÜ’nün ve Bursa’nın başı sağ olsun. Ailesine de başsağlığı diliyorum.

------ ------ ------- ------- ------- --------

ALTIN BİLEK REŞAT GÜNEY

Türk basketbolu bir değerini yitirdi. İTÜ’nün beş yıl üst üstte (1968-1973) Türkiye Şampiyonu olduğu yenilmez armadasının altın bilek lakaplı skoreriydi. İTÜ, Muhafızgücü, Eczacıbaşı, TOFAŞ SAS ve Güney Sanayi’de basketbol oynadı.

Reşat Ağabeyi ilk kez basketbol oynamaya çalıştığım 70’li yılların başında, sonrasında olmayan yeteneğimin farkındalığını yaşadığım İTÜ salonunda antrenman yaptığımız dönemlerde bizim antrenman sonrası Hüseyin Alp ile birlikte görmüştüm.

Sonrasında 1977-78 ve 1978-1979 oynadığı TOFAŞ SAS formasıyla genç bir spor muhabiri olarak tanıdım.

1977-78 Sezonunda TOFAŞ SAS 2. sırada tamamlamıştı. Kadro Atilla Çakmak, Candan Tekin, Reşat Güney, Zeki Tosun, Nur Germen, Serdar Ersözlü, Cevat Soydaş, Blaz Kotarac, Erdoğan Barlı, Faruk Çağan, Necmi Ton, Ömer Dulak’tan oluşuyordu. Antrenör ise ilk yarı Birol Öngör, ikinci yarıda da menajer Nur Gencer’di. Kupa Galipleri Kupası’nda TOFAŞ SAS Yugoslav Randniçki Takımı ile karşılaştı. İlk maçı 114- 79 Yugoslavya’da kaybetti. İkinci maçı 97-93 Bursa’da kazandı ve elendi.

1978-1979 Sezonunda ise ligi TOFAŞ SAS 4. tamamladı. Kadro Zeki Tosun, Reşat Güney, Cihangir Sonat, Cevat Soydaş, Candan Tekin, Can Aran, Blaz Kotarac, Geran Latifiç, Yavuz Kıvaner, Serdar Ersözlü, Hikmet Ersek, Ali İpbüken, Murat Ersek’ten oluşuyordu. Antrenör ise Önder Okan’dı.

Reşat Ağabey, Erenköy’de kılınan cenaze namazı ardından Anadoluhisarı’na defnedildi. Onu tanımak benim için onurdu.

Reşat Ağabey ışıklarda uyu. Bursa ve ülkemiz spor camiasının başı sağ olsun. Kederli ailesine de sabırlar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.