Prof. Dr. Remzi Avcı, kentimizin yetiştirdiği önemli tıp insanlarımızdan biri. Mudanya doğumlu olan Avcı, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Kendisi uzmanlığını da Uludağ Üniversitesi’nde yaptı.
Oftalmolog(Göz Hastalıkları Uzmanı) olan Remzi Avcı ağırlıklı olarak retina üzerine çalışıyor.
Avcı ihtisası sonrası eğitimini Hollanda’nın Nijmegen Üniversitesi’nde Vitreoretinal Cerrahi(Gözün arka kısmında bulunan jel kıvamındaki maddenin -vitreus- alınması ve retinadaki problemlere cerrahi olarak müdahale etmeyi sağlayan bir girişimdir) Araştırma Bursu ile 1990-1992 yılları arasında tamamladı.
1996 yılında BUÜ’de doçent olan Remzi Avcı, 2002’de aynı üniversitede profesör oldu. 2011 yılında kendi isteği ile emekli olup, üniversiteden ayrılan Remzi Avcı, sahibi olduğu Bursa’daki ilk göz hastanesi olan Retina’yı kurdu.

FRANKFURT RETİNA TOPLANTILARI
Alman retina uzmanı Dr. Claus Eckardt tarafından ilk kez 1994 yılında “Frankfurt retina meeting/Franfurt Retina Toplantıları” başlatıldı. İlk toplantı yaklaşık 150 kişilik bir katılımla hayata geçti. Katılanlar arasında ülkemizden Dr.Remzi Avcı da vardı.
Süreç içersinde Dr.Claus Eckardt bu toplantılara canlı cerrahi toplantılarını da dahil etmeye başladı.
Böylece “Frankfurt retina meeting/Franfurt Retina Toplantıları” dünyada en prestijli, en geniş katılımlı canlı cerrahi toplantılarından biri haline geldi. Bu toplantılarda canlı cerrahi operasyonlarına katılan alanlarının uzmanı doktorlar orada ya geliştirdikleri bir cerrahi tekniği ya da modifiye ettikleri bir cerrahi tekniği kullanarak ameliyat yapıyor ve ameliyat sırası ve de sonrasında sorulan soruları yanıtlıyor.
AVCI VE FRANKFURT TOPLANTILARI
Dr. Remzi Avcı ilk kez 2018 yılında sarı noktaya bağlı göz içersindeki kanaması olan 79 yaşındaki kadın hastayı Frankfurt’taki kongrede ameliyat etmişti.
Dünyada 30 yıldır devam eden klasik hale gelmiş ve 2 yılda bir yapılan bu toplantının 14. cüsü 14-15 Nisan 2023 tarihleri arasında yine Frankfurt’ta dünyanın birçok ülkesinden 1500’ü aşkın hekimin katılımı ile gerçekleşti.
Bu toplantıya Türkiye’den de 70’in üzerinde göz hekimi katıldı. Bu sefer canlı cerrahi operasyonlarının biri yine Dr.Remzi Avcı tarafından sahibi olduğu Retina Göz Hastanesi’nde online olarak internet aracılığıyla ana toplantı salonuna aktarıldı. Ameliyatta sarı noktasında delik oluşmuş bir hastaya uygulanan, oluşan deliğin kapatılması için, bazı aşamaları Dr.Remzi Avcı tarafından geliştirilmiş olan cerrahi bir teknik uygulandı.
Dr.Avcı ameliyat süresince ve sonrasında uygulanan teknikle ilgili tüm sorulara yanıt verdi. Ameliyat bitiminden sonra Frankfurt’a uçarak sonraki günde de orada bir konferans verdi ve panelist olarak görev yaptı.

DR . REMZİ AVCI NE DEDİ?
Dr. Remzi Avcı bu toplantılar ve canlı yayın operasyonu için şunları söyledi:
“Her türlü morale ihtiyacımızın olduğu bugünlerde böylesine prestijli bir toplantıda görev almanın şahsım olduğu kadar toplantıya katılan Türk meslektaşlarım ve ülkem için de çok değerli olduğunu düşünüyorum.
Bu değerli toplantıları ilk başladığı günden beri izliyorum. Önce katılımcı, sonra konuşmacı, sonrasında canlı ameliyat yapan bir kişi olarak bu toplantılarda olmak gurur verici.
Böyle bir canlı yayın ile hem ülkemizi hem Bursa’yı hem de hastanemizi tanıtmış olduk.”
SON SÖZ
Havanda su dövüldüğü, herkesin birbirini suçladığı, herkesin birbirine hakaretler yağdırdığı, geçim zorluğunun zirve yaptığı bu ortamda bilim dünyasının içinde güzel bir şeyler duymak bizleri mutlu ediyor.
Ben Prof.Dr.Remzi Avcı ve Retina Göz Hastanesi’ndeki çalışma arkadaşlarını kutluyorum.