Hava Durumu

Ravi, Selene ve True to their salt

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2021 07:53

Yalçın İpbüken, 1974(1973) yılında Tofaş Spor Kulübü'nü kurar. O yıl ilk basketbolcu transferini Kurtuluş'tan Atila Çakmak olarak yapar. Atilla Çakmak ve nişanlısı İnci Çakmak, Bursa'ya gelir İkisi de Tofaş'ta çalışmaya başlar.

1977 yılında Atila-İnci Çakmak çiftinin ilk kızları Selene doğar. Doğumundan kısa bir süre sonra anne, baba ve kızlarının fotoğrafını evlerinde genç bir spor muhabiri olarak çekip, haber yaparım. O foto şu anda İngiltere'de yaşayan Sevgili Selene'nin başucundadır. İyi ki çekmişim.

Selene, Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra İngiltere'ye gider. Orada Hint kökenli Ravindra(Ravi) Rathee ile evlenir. Bir oğulları olur.

Hindistan doğumlu olan Ravi master icin bursla İngiltere'ye gelir. Felsefe, politika okuyan Ravi sonra bankacı olur. Ravi'nin de mesleğinin dışında tutkusu eşi Selene gibi okumak ve tarihtir.

*****

TRUE TO THEIR SALT/SADIK VE ONURLU

Ravi'nin anne dedesi Raghbir Singh Sheoran, II. Dünya Savaşı'nda Britanya ordusunda yer alır. Onun anlattığı hikayelerden yola çıkarak uzun zamandır bir kitap yazmak isteyen Ravi, sonunda "True to their salt/Sadık ve onurlu" adını verdiği kitabını hayata geçirir.

Şu anda kitabın basımı yapılıyor. Kitabın İngiltere ve Güney Asya yayın hakları iki ayrı firma tarafından satın alındı. Bir bakarsınız bir gün kitap Türkçe'ye de çevrilir.

Yakın zamanda Britanya'nın finansal olarak Hindistan'ı nasıl sömürdüğü ve o paralar ile nasıl endüstri devrimini başlattığı üzerine çeşitli kitaplar yazılmıştı. Ravi bu kitapların ötesinde, konuya kendi bakış açısı ile farklı bir boyut getiriyor.

Ravi, kitabında finansal kaynaklardan çok Hindistan'ın insan gücü sayesinde Britanya'nın iki Dünya Savaşı kazanabildiğini ve dünyanın her cephesinde savaşabildiğini anlatıyor.

Bu çalışmada 1700-1950 arası 250 yıllık bir askeri tarihi gözden geçirilip, belgeleri ile birlikte tarihin sararmış sayfalarına not düşülmüş. Kitapta askerlerin koşullarından, ücret sistemine, kaldıkları yerlerden, komuta zincirine kadar bütün eşitsizlikler belgeleri ile ortaya konuyor.

Bilindiği gibi bizim de I.Dünya Savaşı'nda hem Çanakkale hem de Mezopotamya bölgesinde karşılaştığımız İngiliz kuvvetleri içinde çok sayıda Hintliler de vardı.

Bu arada Hindistan'ın özgürlüğüne kavuşma öyküsü, Gandhi ve de bunun tetikleyicisi olan askeri ayaklanma öyküleri de kitapta anlatılıyor.

*****

SON SÖZ

Ben bu tür çalışmaları çok önemsiyorum. Sözlü tarih olarak birinci ağızlardan dinlenilmiş, yaşanmış öyküler ve bunların kayıt altına alınması gerçekten büyük değer taşımakta.

Bu nedenle Ravi'nin çalışması değerli bir çalışma ve eksik tuğlaları dolduran bir çalışma olduğu düşüncesindeyim. Özellikle küçük de olsa bizlerle(ülkemiz) ilgili bölümlerde değerli.

Evet, bu bilgiler beni eski günlere götürdü. Tofaş Spor Kulübü'nün kurulduğu, liglere çıktığı günlere ve sonrasında benim aktif olarak yer aldığım 1985-2010 yıllarını anımsadım.

O günleri anımsarken nerede ise şu anda yıkılmış olan Atatürk Spor Salonu'nda (Ne hikmetse bu salona hep Kapalı Spor Salonu derler. Halbuki üstü açık salon olmaz ki. Dolmuşlar da bile öyle yazardı.) sevgili Levent Gencelli, sevgili Engin Aksöz, sevgili Cemal Ekentok (ve birkaç arkadaş daha) ile gecelediğimiz günleri anımsadım.

Ne günlerdi.

Sevgili Ravi şimdiden kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.