Hava Durumu

Rektör Kılavuz, Özbekistan ve Bozdağ

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2022 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2022 08:13

YÖK Başkanı Prof.Dr.Erol Özvar, beraberindeki üniversite rektörleriyle yükseköğretim alanında atılması planlanan yeni adımlara ilişkin Özbekistan’a 23-29 Ocak tarihleri arasında bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretin ilk gününde Özvar ve beraberindeki heyet Özbekistan’daki Türk iş adamları ve Özbekistan’da bazı üniversite rektörleriyle bir araya geldi.

YÖK Başkanı’nın yanındaki rektörlerden biri de Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’du.

Özbekistan’daki iş gezisinde Buhara'daki resmi programdan sonra şehrin tarihî ve dinî mekanları da gezildi. 

Semerkand'da büyük İslam alimi ve astronomu Uluğbey'in rasathanesi(Uluğ Bey Rasathanesi, 1421 yılında Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı Uluğ Bey tarafından yaptırılan 3 katlı bir gözlem evidir. Rasathanede devrin ünlü astronomları Ali Kuşçu, Bursalı Kadızade Rumi, Gıyaseddin Cemşid çağdaşları ile birlikte çalıştılar.), İslam-Türk Kelamcısı ve düşünürü İmam Mâtürîdî'nin(863- 944. Tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî, Hanefî Mezhebi'nden olanların itikad imamı, İslam âlimi. Kurucusu olduğu kabul edilen i'tikadî mezhep "Matûrîdîlik" olarak anılır.) kabri, Buhara'da Mevlana Hace Emir Külâl'i(Kuddise Surruhu. 1284-1370/ Nakşibendi tarikatının kurucusu Muhammed Bahaüddin Nakşibendi’nin bebekliğinden beri eğitimini üstlenen kişidir. Çok sayıda veli yetiştirmiştir.), Kasr-ı Arifan'da Şâh Nakşibend'in (1318-1389/Muhammed Bahaüddin Nakşibendi, Nakşibendi tarîkatının isim babası, büyük mutasavvıf evliya. Şah-ı Nakşibend veya Bahaddin lakapları ile anılır.) mezarı ziyaret edildi.

(Dip not: Bu alan bilgi dağarcığımın dışında hakim olmadığım bir alan. Dileğim birşeyi yanlış yazmamış olmak)

Rektör Kılavuz bu gezi ile ilgili paylaşımlarında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Buhara'da başlayıp Bursa'da mayalanan sonra da Bosna'da hayat bulan medeniyetimizin büyüklüğüne bir kez daha şahit olduk.”

BEKİR BOZDAĞ PAYLAŞIMI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün istifası ardından Adalet Bakanlığı’na bildiğiniz gibi Bekir Bozdağ atandı.

Bu atamanın ardından, Rektör Prof.Dr. Ahmet Saim Kılavuz sosyal medya hesabında şunları yazıyordu:

“Üniversitemizin mezunu ve öğrencim Sayın Bekir Bozdağ'ın Adalet Bakanı olarak atandığını öğrendim. Kendisini tebrik ediyor, Rabbim utandırmasın diyorum.”

Eski Adalet Bakanı ve eski Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ önce Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve sonra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek Lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalında tamamladı. Bir süre kamu görevinde bulunduktan sonra serbest avukatlık yapmaya başladı.

*****

BURSA’YI KEŞFET/DİSCOVER BURSA

Bursa Kültür ve Turizm Tanıtma Birliği ve Bursa Büyük Şehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanlığı’nın Bursa’yı keşfet/Discover Bursa projesi kapsamındaki çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda yapılan organizasyon ile, İranlı Seyahat Acentaları, cumartesi günü Bursa’da iki gün boyunca ağırlandı.

Otantik Otel’de İran'ın 11 farklı kentinden 32 farklı seyahat acentesinin katılım sağladığı programda gerçekleştirilen konuşma ve sunumlar ile yüz yüze görüşmelerinin yanı sıra Bursa yerel lezzetleri, Bursa İpeği, İznik Çinisi, Bursa müzikleri ile tanıtıldı.

İran 82 milyon nüfusu, ekonomik durumu ile güçlü bir pazar. Türkiye’ye pandemi öncesi 2,5 milyon İranlı turist geldi. Bursa’ya ise 20 bin kişi kadar geliyor. Bursa’da, İranlı turistler 18. sırada.

İranlı turistler Türkçe konuşmaları, doğal güzellikleri ve alışverişi sevmeleri İstanbul’u çok tercih etmeleri nedeniyle Bursa için önemli bir pazar. 

Etkinlikte TÜRSAB, GÜMTOB ve BUSAT üyeleri etkinlikte yer aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.