Hava Durumu

Rektör Kılavuz ve hoş seda

Yazının Giriş Tarihi: 30.10.2021 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.10.2021 07:47

Kuşkusuz hepimiz insanız. Bazılarımız ego ve koltuk sevdası peşinden koşarken, temel özellikleri olan insan olmayı unutuyor. Bazılarımız ise bulundukları pozisyon, oturdukları makam ne olursa olsun insan olduklarını hep anımsıyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof.Dr. Ahmet Saim Kılavuz atandığında önce ona bir önyargı ile baktım. Daha sonra basınla ilk tanışma toplantısından itibaren onu tanımaya başladığımda iyi ilişkiler kurmaya çalışan, genel bakışla kovaladığı bir şey olmayan, görevini layıkı ile yapmaya çalışan bir insan algısı oluştu.

O bana göre bulunulan koltukların gelip, geçici olduğunun farkındalığını yaşayan, insanlara bir tatil olarak verilmiş yaşamda önemli olanın Baki'nin dizelerindeki gibi söylemi içselleştirmiş bir insan algısı bırakmakta. Yaklaşık 500 yıl önce ne diyordu, Baki:

"Âvâzeyi bu 'âleme Dâvûd gibi sal
Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş..

Günümüz Türkçesi ile

"Yüksek sesini bu aleme Davut gibi sal
Çünkü bu gök kubbede baki kalan ancak hoş bir seda imiş."

Evet, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, görev sürecindeki 2,5 yılı değerlendirdi. Görükle Kampüsü'nde yer alan Çamlık Yemekhanesi'nde yerel ve ulusal basın temsilcileriyle buluşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, devam eden yatırımlar ve maliyetleri hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Basın toplantısında Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, Koordinatörler, Üniversite Hastanesi Başhekimi ve Daire Başkanları da hazır bulundu.

REKTÖR NELER DEDİ?

Rektör Prof.Dr.Ahmet Saim Kılavuz şu noktalara dikkat çekti:

"Yoğun bakım inşaatları 30 milyon TL maliyete sahip oldu. 2022 yılı içerisinde devreye almış olacağız. 2022 Yılı bütçesi 1 milyar 6 milyon TL. Bütçenin yüzde 85'i personel ve SGK giderleri. Yatırım bütçeleri önceki yıla göre yüzde 23 oranında arttırdık.

Döner sermaye gelirlerimizin yüzde 5'ini bilimsel araştırma projeleri ve Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyoruz. Bu gelirlerden 18 milyon TL'sini tamamen bilimsel araştırma projelerimize ayırıyoruz.

Bursa Uludağ Üniversitesi öğrenci kapasitesi açısından ciddi bir doyum noktasında. Bölünerek yeni üniversite açılmasını çok sağlıklı bulmuyorum. Bursa yeni üniversitelere ihtiyaç duyuyor. Antalya, Adana, Trabzon ve Kayseri üniversite sayısı itibariyle bizden çok daha ilerideler.

2020 yılı sonu itibariyle 16 Araştırma Üniversitesi içerisinde 11. sıraya yükseldik. Girişimci ve Yenilikçi Üniversite sıralamasında da 21. sıradan 19. sıraya yükseldik. URAP'ın Türkiye sıralamasında 29. sıradan 27. sıraya yükseldik. Yine URAP'ın dünya sıralamasında 1319. sıradayız. Bu sıra bizim hak ettiğimiz bir sıra değildir. Hoca sayımız biraz daha fazla olsa veya öğrenci sayımızı biraz düşürebilsek 2-3 basamak daha yukarılarda olacağız.

Göreve başladığımızda 26 patentimiz olduğu söyleniyordu. Şu anda 276 patentimiz var. Renault, Ar-Ge Merkezi'ni yeniden ULUTEK bünyesine taşımak istiyor. Önceden buradaydı, ayrıldı. Şimdi yeniden gelmek istiyor. TUSAŞ'ın burada bir Ar-Ge Merkezi var.

TUSAŞ'a inşallah 1 yıl içerisinde 2 katlı 1000 metrekarelik bir yer hazırlayabildiğimiz takdirde önümüzdeki yıl 30, sonraki yıl 50 ve 2025'e kadar 150'ye ulaşacak bir mühendis kitlesini orada çalıştıracaklar. Yaptığımız memnuniyet anketlerinde özellikle öğrencilerin memnuniyet oranı yüzde 46'lardan yüzde 61'lere çıktı.

Diş Hekimliği Fakültemize kampüs içerisinde bir bina düşünüyoruz. Bağışçı bir işadamı ile anlaştık. Ocak veya Şubat itibariyle temelini atma noktasına geleceğiz. Bir başka bağışçımız ile 72 yataklı organ nakil merkezi konusunda mutabık kalındı. Mühendislik Fakültemiz, Otomotiv Mühendisliği ve Makine Mühendisliği'nin ortak kullanacağı laboratuvar konusunda da başka bir bağışçımıza yer teslimini yaptık ve önümüzdeki günlerde temelini atacağız.

Çocuk Hastanesi konusunda önceki dönem bir proje hazırlanmıştı. Biz o projeyi revize ettik ve uzlaşı sağladık. Takriben 250 yataklı olacak. Projesi bitti bitiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde temelini atacağız. O da 350 milyon TL'lik bir iş olacak.

Üniversite tarihinde ilk kez top yekün bir kalite belgesi alması için girişimde bulundu. Pandemi sürecinde olunmasına rağmen sürecin başarı ile tamamladık.

Çıkan son ilanımız ile birlikte toplam 630 kadroyu tedavüle soktuk. Bu çok büyük bir rakamdır. Norm kısıtı dışında hak edip de kadrosunu alamayan hemen hemen akademik personelimiz yok denilebilir. "

SON SÖZ

Evet, Rektör Kılavuz'un 1.5 yıllık bir görev süresi kaldı. Bu 1.5 yıllık süre sonunda veda ettiğinde "Hoş sedalarının" bol olmasını diliyorum. Başarılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.