Hava Durumu

Remzi Avcı'yı kutluyorum

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2021 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2021 07:50

Latince "Nanos gigantum humeris insidentes" metaforu, "Devlerin omuzlarında duran cüceler" anlamına geliyor. Burada anlatılmak istenen "Önceki keşifler üzerine inşa ederek gerçeği keşfetme"dir. Bu konsept Bernard of Chartres'a atfedilir. 12. yüzyıla kadar gerilere gider. 1676'da Sir Isaac Newton bu olguyu şöyle tanımlar:

"Daha ilerisini gördüysem, devlerin omuzlarında durmaktır."

Bu felsefe ile hareket eden bir kuruluş da merkezi New York'ta bulunan 2016 yılında retina alanının uzmanlarının bir araya gelerek kurduğu Retina Hall of fame(RHOF)/Retina Onur Listesi organizasyonu.

Retina Onur Listesi'nin (RHOF) amacı, retina alanındaki yenilikçileri ve liderleri tanımak ve eğitim programları, araştırma desteği ve tedavisi ile ilgili bilgilerin yayınlanması yoluyla retina bozukluklarının tanı ve tedavisinde bilimsel ilerlemeleri teşvik etmek.

Retina Onur Listesi'ndeki her retina uzmanı, yenilikçiliğe ve hasta bakımına, araştırmaya, eğitime ve liderliğe olan bağlılığıyla tanınır. 2017 yılında, RHOF bünyesinde alanda yaşayan ve öldükten sonra önemli katkılarda bulunanlardan oluşan bir Charter sınıfı oluşturuldu.

Kentimizde retina hastalıkları alanında uzman olan Retina Göz Hastanesi'nin sahibi Prof.Dr.Remzi Avcı 2020-2021 Dünya Retina Onur Listesi'ne(RHOF) alındı.

Prof.Dr.Remzi Avcı'yı kutluyorum.

------- ------- ------- ----

BUÜ'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

1975 yılında kurulan Bursa Uludağ Üniversitesi geçtiğimiz günlerde bir ilke imza attı. Böylece tarihinde ilk kez üniversitenin hak sahibi olduğu bir patent ticarileştirildi. Bu gerçekten çok önemli ve değerli bir konu. Üniversitelerin eğitim verme dışında temel işlevlerinden biri olan araştırma ve geliştirme noktasında ortaya çıkan gelişim.

Bursa Uludağ Üniversitesi; Prof. Dr. Ozan Gürbüz ve ekibinin yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda yaptıkları buluş sonucu aldıkları 'Şeker katkısız Arı yemi ve bu yemin fonksiyonel bal üretiminde kullanımı' başlıklı ulusal patentini ve 'Sugar-Free Bee Feed And Its Use In Functional Honey Production' başlıklı uluslararası patentini ticarileştirmeyi başardı.

Üniversite, hak sahibi olduğu projeyi ULUTEK Teknopark'da yer alan 'Goya Ar-Ge Danışmanlık Gıda Veteriner Hizmetleri Bilişim Eğitim Tasarım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne noter huzurunda devretti.

Devir teslim töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, şöyle dedi:

"Bursa Uludağ Üniversitesi'nin bu yeteneğinin olduğunu biliyoruz. Akademisyenlerimizin deneyimi ve potansiyelinin gerçek anlamda üst seviyelerde olduğunu biliyoruz. Birçoğunun uluslararası ölçekte başarılı olacak çalışmalar yaptığını veya yapmaya devam ettiğini görüyoruz. Ufacık bir destek ile bu projelerin gün yüzüne çıkacağını da biliyoruz.

Bundan sonraki süreçte bünyemize yeni katılacak akademisyenlerin de bilimsel yayın donanımına dikkat edeceğiz. Öte yandan üretilen patentlerin ticarileştirilmesi konusunda, özellikle Teknokentler'de faaliyet gösteren şirketlerin performansını takip edeceğiz. Bunun kaliteyi ve bilimsel başarı oranını yukarılara çeken önemli bir unsur olduğuna inanıyoruz. İnşallah, hep birlikte bu potansiyelin yukarılara çıkarılması için çalışmaya devam edeceğiz.

Üretilecek bilimsel çıktıları ve projeleri ticarileştirerek Türk halkının hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Prof. Dr. Ozan Gürbüz gibi hocalarımızın azmi, üniversiteye bağlılığı ve vefası her türlü takdirin üzerinde bulunuyor. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."

Öncelikle bu patentin alınmasını sağlayan buluşu gerçekleştiren akademisyenleri ardından Bursa Uludağ Üniversitesi'ni kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.