Hava Durumu

Renkler ve yaşam üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2021 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2021 07:51

İnsan gözü tarafından algılanabilen yani insanlar tarafından görülebilen elektromanyetik dalgalara görünür ışık denir. Görünür ışık üçgen prizmadan geçirildiğinde renklere ayrılır. Beyaz ışıktan elde edilen bu renk şeridine ışık tayfı denir. Bu renkler en kısa dalga boyundan en uzununa kadar giden elektromagnetik tayfın çok küçük bir bölümüdür.

Işık tayflarını inceleyen ilk kişi yerçekimi teorisinin de sahibi olan Sir Isaac Newton'dur.

Görünür ışık insan gözünün algılayabildiği ışık türüdür ve kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor ve bu renklerin çeşitli tonlarından oluşur. Beyaz saflığı, temizliği ve istikrarı ifade eder.

İnsan yaşamında daha doğrusu toplumsal yaşam içinde çeşitli simgeler ile karşılaşır. Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, rumuz, sembollerle ifade edilmesi, simgedir. Zaman zaman renkler de yaşantımızda bir simge olarak yer alır.

Bir biçimde yaşantımızın içinde renkler vardır. Trafiği kırmızı-sarı-yeşil yönetir. Sağlıkta da renkler vardır. Hastanelerdeki sarı alan, kırık vakaları, karın ağrısı çekenler gibi müdahalesi beklemeye müsait olan hastaların alınacağı alandır. Yeşil alan ise grip, ateşli hastalar, ayakta yürüyerek gelen ve mide bulantısı çeken hastalar gibi aciliyeti olmayan hastaların alındığı alandır.

Ayrıca kırmızı kod yangını, mavi kod acil tıbbi müdaheleyi işaret eder. Turuncu kod ise kimyasal veya zararlı madde sızıntısı durumunu işaret eder.

PANDEMİ VE RENKLER

Pandemi dönemi ile yaşantımızda renkler yer almaya başladı. Şimdi artık şehirlerimizin renkleri vardır. Bu seferki tayfımız kırmızı ile mavi arasındadır. Kırmızı-turuncu-sarı ve mavi. Bu renkler pandemi döneminde şehirlerimizin risklerini işaret eder.

Bu noktada içinde yaşadığımız dünyanın en güzel kentlerinden biri olan Bursa sarıda iken, 15 gündür devam eden normalleşmeye dönük çalışmalarda turuncuya dönmüştür. İşte burada Bursa insana huzur veren genellikle uyum, sadakat ve verimliliği temsil eden; maviye doğru ilerlemek yerine; kırmızıya doğru ilerlemektedir.

İnsanoğlunun zavallılığı bu gidişatta somut olarak görülür. Maviye gidiş, yaklaşık bir yıldır kapalı olan birçok işyerinin, işsiz olan milyonlarca insanın, batma noktasındaki onlarca sektörün sorununa çare olmak, onlara ilaç olmanın yoludur. Burada egonun, bencilliğin yeri yoktur. İnsanlarımız yaşamalıdır, çarklarını döndürmelidir, ailelerine bakmalıdır. Anlamsız bencilliklerle bu kenti kimsenin kırmızıya taşımaya hakkı yoktur.

Yapılması gereken basittir. Artık trafik ışıklarında bile yazmaktadır. Maske-mesafe ve temizlik. Küçücük çocuklar bile bunun farkındadır.

Bana bir şey olmaz mantığı, kaderimde varsa olurum mantığı; Allah'ı inkardır. Allah insana kullansın diye akıl vermiştir.

Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kritik kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklama ortadadır. Erdoğan açıklamasında şehirlerdeki mevcut durumu bir süre daha sürdürme kararı aldık, dedi.

Bu verilen son şanstır. Son günlerde vaka sayılarında önemli artış görülen Bursa'da da şu anda herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak. Bursa'da hafta sonu yasağı olmayacak. Esnafımızı kepenk kaldırıp, dükkanını açabilecek. Bir biçimde çarklar dönmeye devam edecek.

SON SÖZ

Buradan bu kentte doğan, bu kentte okuyan ve bu kentte doyan herkese sesleniyorum. Kendinizin dışında aileniz, komşunuz, bu kentteki bir başka insan için bir şey yapın. Yapmanız gereken sadece kurallara uymak.

Gelin maviye doğru hep birlikte ilerleyelim.

Beyaz ışığın kıymetini bilelim. Yoksa bizi, sevdiklerimizi, çocuklarımızı, torunlarımızı kara günler bekliyor.

Buna hakkımız yok.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.