Hava Durumu

Rotary. Polio, Ebola ve Korona

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2020 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2020 07:45

Dünyanın ilk hizmet kulübü olan ve ABD'nin Illinois eyaletinde bulunan Chicago Rotary Kulübü, 23 Şubat 1905 'dePaul P. Harris isimli bir iş adamı tarafından kurulur. Daha sonra uluslararası dev bir organizasyona dönüşür.

Ülkemizin ilk rotary kulübü "Ankara Rotary Kulübü" ilk toplantısını 24 Mart 1954 günü Ankara Palas salonunda gerçekleştirir.Türkiye'nin dördüncü kulübü, ilk toplantısını 12 Haziran 1963 günü Çelik Palas Otelinde yapan Bursa Rotary Kulübü olur. Kurucuları ise Fahri Batıca, Burhanettin Ersöz, Sait Efe, Memduh Gökçen, Reşat Oyal ve Selim Süter'dir.

ROTARY VE SALGINLAR

Uluslararası Rotary salgınlar konusunda dünyanın en deneyimli temel görevi sağlık olmayan sivil toplum kuruluşudur. Rotary ilk kez çocuk felci ile 1979 ve 1980'lerdeGüneydoğu Asya ve Latin Amerika'da 1979'da Filipiinler'den başlayan bir seri aşılama kampanyaları başlatır ve bu aktiviteleri Kamboçya, Haiti, Fas, Paraguay ve Sierra Leone'de de sürdürür.

1985'deRotaryPolio-Plus programını başlattı Rotary 247 milyon dolar fon yarattığını açıklar. Cenevre'de 1988 yılında yapılan Dünya Sağlık Asamblesinde, Rotaryçocuk felcine son vermek için bir önerge gündeme getirir. Bu önerge, Çocuk Felcine Son Küresel Kampanyasında Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve UNICEF'in ortaklığının da başlangıcı olur.

Rotary büyük bir sabır ve gayretle paydaşları ile beraber 30 yılı geçen bir süre emek vererek dünyada çocuk felcine son verir. Bu kampanyanın en büyük destekçilerinden biri de Bill &Melinda Gates Vakfı olur ve ciddi kaynak yaratırlar.

ROTARY VE CORONA

Daha sonra Ebola'ya karşı ciddi bir mücadele verir. Şimdi ise Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu tüm dünyayı salgın şeklinde etkisi altına alan Covid-19 Yeni Korona Virüse karşı tüm üyeleriyle birlikte topyekün mücadele başlattı.

11 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan edilen Covid-19 Yeni Korona virüsüne karşı Rotary 2440. Bölge Federasyonuna bağlı tüm kulüpler harekete geçti. Bölgeye bağlı kulüpler hastalığa karşı olağanüstü durum ilan ederek hastanelerin ihtiyaç saptama ve malzeme tedarik çalışmalarına başladı.

Bursa'daki RotaryKulüpleri debu federasyonun içinde. Programın ilk haftasının sonunda, 14.352 maske, 540 önlük, 370 tulum, 380 siperlik, 1.300 eldiven ve 258 litre dezenfektan tedarik edilerek, bölge genelinde çeşitli hastanelere dağıtıldı.

Oluşturulacak olan yeni ihtiyaç listelerine göre yeni malzemeler temin edileceği belirtildi.

Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Fatih Akçiçek yaptığı açıklamada tüm dünyayı saran ve pandemi ilan edilen Covid-19 Yeni Korona virüsüne karşı ilk günden itibaren tüm Rotaryen, Rotaraktör ve Interaktörleriyle birlikte mücadelenin içinde olduklarını ve insanüstü bir çalışma içerisinde olan tüm sağlık çalışanlarına her zaman destekte bulunacaklarını ifade etti.

Ayrıca Rotary, Rotaractve Interact kulüpleri; el hijyeni, sosyal mesafe ve evinde kal Türkiye programlarını da yoğun bir biçimde yürütüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.