Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rotary ve Kuzey Yıldızı Rotary

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2018 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2018 08:16

Rotary hareketi 23 Şubat 1905'te, o zamanlar genç bir avukat olan ve kendisini, yayılıp, büyüyen Chicago'da kaybolmuş ve yalnız hisseden Paul Harris ve üç arkadaşını akşamları buluşup, geliştirdiği bir fikri görüşmesiyle başladı.
Ülkemizde ilk Rotary Kulübü 1954 yılında Ankara'da kurulmuştur. Bursa'daki ilk Rotary Kulüp olan Bursa Rotary ise 12 Haziran 1963 tarihinde, Bursa'da 6 büyüğümüzün girişimleri ile kuruldu. Bu isimler Sait Ete, Fahri Batıca, Selim Süter, Burhanettin Ersöz, Reşat Oyal ve Memduh Gökçen'di. Bu büyüklerimizden sadece Memduh Gökçen hayatta kendisine uzun ve sağlıklı yıllar diliyorum.
Şu anda Bursa'da 17 Rotary Kulübü bulunuyor.

ROTARY NEYİ HEDEFLER?

Rotary'nin 6 temel ilgi alanı vardır. Bunlar "Barış ve anlaşmazlıkların çözümü. Hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, Anne ve çocuk sağlığı, Temel eğitim ve okuryazarlık, Su ve sanitasyon(Gıda sağlığı), ile Ekonomik ve toplumsal gelişim"dir.
Rotary'nin hizmet anlayışı "Kendinden önce hizmet" felsefesine dayanır.
Rotary düşündüklerini, yaptıklarını ve söylediklerini 4'lü özdenetim kuralları çerçevesinde yapar.
Bunlar "1) Gerçeğe uygun mu? 2) İlgililerin tümü için adil mi? 3) İyi niyet ve daha iyi dostluklar sağlayacak mı? 4) İlgililerin tümü için yararlı mı?" kurallarıdır.
Özetle Rotary şudur:
"Bir anlayış ve yaşam biçimidir. Toplumsaldır ve gizli hiçbir yönü yoktur. Uluslararası tanışıklığı geliştirir. Dostluk ve arkadaşlığın gelişmesine olanak verir. İş ve meslek adamları arasında bilgi alışverişine fırsat sağlar. İş ve meslek adamlarına birbirine destek olma olanağı verir. Dostluk ve arkadaşlık ortamı içinde daha insancıl bir toplum yaratır. Üyelerin liderlik yeteneklerini geliştirerek yapıcı çalışmalarla topluma yararlı olmalarını sağlar. Dünya devletleri arasında ilişkilerin gelişmesine ve evrensel barışın sağlanmasına aracı olur."

ÜYELERE ROZET TAKILDI

Kentimizde son olarak kurulan Kuzey Yıldızı Rotary Kulübü kuruluş gecesini salı günü Podyum Davet'te yaptı.
Başkanlığını Nazan Yücetaş Boran'ın yaptığı kulüp, charter belgesini (kuruluş belgesi) Rotary 2440 Bölge Federasyonu Dönem Başkanı Alaeddin Demircioğlu'ndan aldı. Geceye katılanlar arasında 2440 geçen dönem başkanı ve danışman guvernör Dr.Reha Akın da vardı.
Dr.Reha Akın danışmanlığında kurulan kulübün şu anda farklı meslek dallarından 21 üyesi bulunuyor.
Kuzey Yıldızı Rotary Kulübü Başkanı Nazan Yücetaş Boran'ın yaptığı açılış konuşması ile başlayan kuruluş gecesinde, Rotary 2440 Bölge Federasyonu geçen dönem başkanı Dr. Reha Akın ve Rotary 2440 Bölge Federasyonu Dönem Başkanı Alaeddin Demircioğlu da birer konuşma yaptılar.
Daha sonra charter belgesinin verilmesinin ardından, kulüp üyelerinin rozetleri takıldı.
Kuzey Yıldızı Rotary'ye hoş geldiniz derken, Bursa sosyal yaşantısına önümüzdeki günlerde katacağı katma değerler için kolaylıklar diliyorum.
İçinde yaşadığımız, doğduğumuz, büyüdüğümüz, okuduğumuz veya doyduğumuz bu kente değer katan ve bir çivi çakan herkese teşekkürlerimle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.