Yüzüne Sabah Çiyi Düşmüş ve Sızı, Şafak Baba Pala’nın kitapları ayrıca çok sayıda da öyküsü bulunuyor.
Şafak Baba Pala 15 yılı aşkın bir süre Nilüfer Belediyesi’nde Kültür Müdürlüğü, Kütüphaneler Müdürlüğü yaptı. Çok sayıda edebiyat dünyasındaki önemli ismi Bursalı edebiyatsever ve kitapseverlerle buluşturdu. Kitap ve kütüphane konularında çeşitli projeler geliştirdi. Gerek kurumsal gerekse kişisel olarak çeşitli ödüller kazandı.
Son öyküsüne gelince…
Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçildikten sonra Şafak Baba Pala’yı Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı yaptı.

Vay sen misin Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı olan, birden bire Pala dart tahtasına dönüverdi.
Zihniyet şu:
“Altı üstü bir kadın kardeşim bu. Bir kadın ne yapabilir ki? Bir kadın kendi kariyerinde nasıl yükselir ki? Yükselse yükselse eşi Prof. Dr. Kayıhan Pala milletvekili olduğu için yükselir. Kimdir ki, Şafak Baba Pala? Nasıl daire başkanı olur?”
Dostlar, arkadaşlar, meslektaşlar ve Atamın dediği gibi Efendiler!

Sürekli neden şikayet ediyoruz. Sadakat üzerine kurulu, liyakatın unutulduğu, nepotizmin ön plana çıktığı yapıdan. Burada bir insan liyakatı ile bir pozisyona gelmiş ve onu dart tahtasına koyup, hedef haline getiriyoruz. Neden bunu yapıyoruz? Önce kadın olduğu için. Kolay geliyor ona saldırmak veya onun üzerinden siyaset yapmak. Erkek olsaydı başkaydı. Başka türlü davranılırdı.
İşte özünde Şafak Baba Pala’nın son öyküsü bu anlattıklarım.
Bir dakika bir notum daha var…
Şafak Baba Pala’nın geçtiğimiz hafta Yapı Kredi Yayınları’nın 31 yıldır iki ayda bir yayınlanan saygın edebiyat dergisi kitap-lık’ta son öyküsü diyemeyeceğim çünkü son öyküsünü(!) yukarıda yazdım, “Suyun Sesi” adlı bir öyküsü yayınlanmış.
Ben eminim (!). Bu öykünün yayınlanmasında da mutlaka eşi Prof. Dr. Kayhan Pala’nın parmağı vardır(!). O milletvekili diye (!) yayınlamışlardır.
Önce bir masaya oturun. Bir dosya açın. Oraya bir öykü yazın. Sonra da onu bu dergiye gönderin. Bakalım yayınlayacaklar mı? Bu arada yanına da bir hamili kart yakinimdir yazan bir kart koyun. Değişen bir şeyin olmadığını göreceksiniz.
SON SÖZ
İşi uzatmak istenmiyorum. Ama bu hanımefendi yaşantısının son 20 yılını sanat ve kültüre adadı. O zaman Kayıhan Pala’yı sadece üniversitedeki arkadaşları tanıyordu. Değerli bir bilim insanı olan Kayıhan Pala’yı ülkemiz ve kamuoyu pandemi sürecindeki yoğun çaba ve bilgilendirmelerinde tanıdı.
Haksızlık etmeyelim olur mu?
Bu arada liyakat sahibi olarak Şafak Baba Pala daire başkanı oldu. Bu tamam. Ama orada başarılı olamazsa, o zaman tartışmaya başlarız.
Şafak Hanım başarılar diliyorum.
GASTRO BURSA’NIN LANSMANI
Gastro Bursa Dergisi’nin ikinci sayısının lansmanı Dağyenice Nefes’te yapıldı. Önder Uçar’ın genel yayın yönetmenliğinde ve Nesrin Gülen’in editörlüğünde hazırlanan derginin bu sayısı Balkan Mutfağı’na ayrılmış. Derginin teması ise “Bursa gastronomisinde Balkan Mutfağı’nın etkisi” üzerine kurgulanmış.

Dağyenice’ye daha önce hiç gitmemiştim. Bursa’nın başarılı iş kadınlarından ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bursa Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) eski başkanı Nurcan Özdemir ve ortağı çok güzel bir mekan oluşturmuşlar. Ülkemizin en büyük macera parkı da orada. Öncelikle geç de olsa Nurcan Özdemir’e iyi işler diliyorum.

Referans Holding, Nefes, Zelenika ve Bendensin sponsorluğundaki gece bir Balkan gecesiydi. Gece Balkan gecesi olunca müziğinden, halk oyunlarına, yemek menüsüne kadar her şey Balkan kokuyordu.
Geceye aynı zamanda protokol ve çok sayıda STK’da davetliydi. Bunun dışında gastronomi sektörünün Bursa dışındaki çeşitli sosyal medya fenomenleri ve temsilcileri de vardı. O akşam lansmana ve dergiye katkı koyanlara plaket takdimi yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mehmet Yıldız da geceye katıldı ve bir konuşma yaptı. Ayrıca plaketleri verdi.

Kalabalık olan gecede Nurcan Özdemir, Nejat Yahya, Ramazan Başan, Naci Şahin, Öztürk Yazıcı, Orhan Efe, Denizhan Sezgin ile ayak üstü de olsa sohbet imkanı buldum.
Evet, Gastro Bursa Dergisi’ne uzun ömürler diliyorum.
Dergicilik zor iştir. Başarılar.