Hava Durumu

Sağlığa adım at

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2020 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2020 08:10

Sanayi devrimine kadar olan süreç içinde insanoğlunun genel üretimdeki fiziksel etkinliği yüzde 92 oranındaydı. Sanayi devrimi sonrası süreçte gelişen makineleşme ve teknoloji ile birlikte bu oran sürekli azalmaya başladı. 20. yüzyılın ortalarında ise oran yüzde 21'lerin altına düştü. Bugün ise çok daha azaldı.
İnsanoğlu yüzbinlerce yıllık dünya macerasında yaşamını sürdürmek, beslenmek, türünü devam ettirmek için sürekli bir fiziksel etkinlik içindeyken, sanayi devrimi sonrası yaşamındaki hareket azlığı beraberinde hipokinetik hastalıkları getirdi.
1960'lı yıllara kadar kalp hastalıklarına kesin yatak istirahatı verilirken, Wisconsin Üniveristesi'nde Dr.Bruno Balke önderliğinde yapılan çalışmalarda kalp hastalıklarına yakalanma risklerinden birinin de hareketsiz yaşam formu olduğu çıktı. Bunun ardından tüm dünyada bir aerobik salgını başladı. Ülkemiz de bu salgına 1980'lerden sonra katıldı. Bir süre büyük bir risk yaşandı. Farklı yaş, farklı kilo, farklı kondisyon düzeylerindeki insanlara aynı anda, aynı tempoda ve aynı sürede müzik eşliğinde egzersiz yapılmaya başlandı. Süreçte bireye yönelik egzersiz programlarının gerekliliği fark edildi. Nilüfer Belediyesi, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü "Sağlığa Adım At" isimli bir etkinliğe başladı. Burada her yaştan insanı sporla buluşturma hedeflenmekte. Periyodik olarak her ay başka bir mahallede tekrarlanacak olan etkinliklerin ikincisi, Cephanelik Koşu Yolu'nda gerçekleşti. Yaklaşık dört kilometre süren yürüyüş sonunda katılımcılar fitness eğitmeni eşliğinde egzersizler yaparak güne başladı. Etkinlik sırasında katılanlar, Diyetisyen Şeyma Saray tarafından da dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirildiler.

BURSA PİYANO FESTİVALİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi geleneksel hale getirmeyi düşündüğü uluslararası katılımlı bir sanat etkinliğine hazırlanıyor. Uluslararası Bursa Piyano Festivali, 28 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında başlıyor. Bu etkinliğe 6 farklı ülkeden 250 piyano sanatçısının katılaması bekleniyor.
Etkinlikte 4 ile 20 yaş arasındaki piyano eğitimi almış kişiler başvuru ile katılabilecek. Festival programı çerçevesinde, dünyaca ünlü piyanistler tarafından genç piyanistlere Master Class eğitimleri de verilecek. Festivalde, tüm resital ve gala konserleri halka ücretsiz sunulacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından Tayyare Kültür Merkezi'nde yapılacak etkinlikler, 09:00-18:00 saatleri arasında izleyiciye açık olacak. Ayrıca Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, ABD'den Prof.Dr. Tamara Poddubnaya, İsveç'ten Natalia Kazimirovskaia ve 13 yaşındaki piyano dâhisi Mert Hakan Şeker de konserler kapsamında sahne alacak.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Eskişehir Devlet Konservatuarı'ndan akademik kadrolar ile Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi ve Elena Çekiç Müzik Akademisi'nden öğretmenler de yine organizasyon kapsamında performanslarını sergileyecek.
Festivalin en dikkat çekici taraflarından bir tanesi de 31 Ocak-1 Şubat tarihleri akşamında icra edilecek olan gala konserleri.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.