Hava Durumu

Sağlık Turizmi açılıyor

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2020 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2020 07:53

Sağlık Bakanlığı yeni bir genelge yayınladı. Bu genelge ile 20 Mayıs 2020 tarihinden itibaren sağlık turizmi kapsamında Türkiye hasta kabul etmeye başlayacak.

Bakanlığın, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce Genel Müdür Prof.Dr.Ahmet Tekin tarafından 14500235-419 sayılı ve "COVİD-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yakınları Hakkındaki Tedbirler" başlıklı genelge ilgili birimlere gönderildi.

HANGİ ÜLKELERDEN HASTA GELECEK?

20.05.2020 tarihinden itibaren aşağıdaki ülkelerden gelecek hastalar kabul edilecek: "Irak, Libya, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Cibuti, Cezayir, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Moldova, Somali, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Almanya, İngiltere, Hollanda, Pakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti."

HANGİ ALANLARDA HASTA GELECEK?

Bu yukarıdaki ülkelerden şu alanlarda hastalar kabul edilecek:

"Ortopedi ve travmatoloji, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, üroloji, göz hastalıkları, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, cerrahi onkoloji, jinekolojik onkoloji cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, beyin ve sinir cerrahisi, hematoloji, yoğun bakım ile üremeye yardımcı tedavi uygulamaları, organ nakli ve kemik iliği nakli alanları."

HASTA VE REFAKATÇİ KOŞULLARI

Ayrıca, kabul edilecek hastalar, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ)'ın hasta takip sistemine kaydedilecek ve ön onay sonrasında ilgili birimlere izin yazıları yazılacak.

Bir hasta ile birlikte en fazla iki refakatçinin ülkeye girişine izin verilebilecek olup hasta ve refakatçilerin seyahat, ülkeye giriş, transfer ve izolasyon gibi konularda uymak zorunda oldukları kurallar düzenlendi.

HASTANELERİN KOŞULLARI

Hasta ve refakatçilerinin kabul edileceği hastaneler, Bakanlıkça düzenlenmiş Uluslararası Sağlık Turizmi Turizmi Yetki Belgesine sahip olacak, bünyesinde bilgisayarlı tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) bulunacak.

Ruhsatında ve faaliyet izin belgesinde, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji branşları yer alacak, üçüncü basamak erişkin yoğun bakım ünitesi olacak.

Hastanenin müstakil bir katı veya koridor ve diğer alanlarından başka hasta veya refakatçisinin temas etmeyeceği şekilde müstakil bir servisi, yurt dışından gelecek uluslararası sağlık turizmi hastaları için ayrılacak.

BURSA'YA KATKISI

Bu yeni genelgenin Bursa'yı da ilgilendiren yönü var. Bursa'daki birçok özel hastane sağlık turizmi bağlamında çeşitli alanlarda, çeşitli ülkelerle ilişkiler içindeydi. Pandemi nedeniyle duran bu sağlık hizmetleri şimdi başlayacak.

Çünkü, bu dönemde özel sağlık kuruluşlarımız da çok büyük sıkıntılar yaşadılar ve yaşıyorlar. Bu genelge hiç olmazsa yurtdışından sağlık turizmi için gelecek hastaları konusunda bir rahatlama sağlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.