Bursa’da sağlık emekçilerinin oluşturduğu Bursa Sağlık Platformu’nun 17 Nisan’da Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla bir duyurusu oldu. Bildiğiniz gibi platformun bünyesinde “Bursa Tabip Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası, Bursa Eczacılar Odası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birik ve Dayanışma Sendikası, Bursa Aile Hekimliği Derneği (BURSAHED), Bursa Aile Hekimliği Çalışanı Ebe Hemşireler Derneği (BASED), Genel Sağlık İş Sendikası Bursa Şubesi, Hekim Birliği, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi (SES)” gibi STK’lar bulunuyor.
17 Nisan Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü, 17 Nisan 2012’de Gaziantep’te görevi başında bir hasta yakını tarafından öldürülen Op. Dr. Ersin Arslan’ı ve şiddet sonucu hayatını kaybeden sağlık emekçilerini anma amacıyla düzenleniyor.
Bursa Şehir Hastanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren ve “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin” diyen hekimler, sağlıkta şiddetle mücadelenin sonuna kadar sürdürüleceğinin altını çizdi.
Bursa Şehir Hastanesi önünde, ‘Sessiz Kalma’ ve Op.Dr. Ersin Arslan’ın fotoğrafının bulunduğu pankartı açan hekimler adına konuşma yapan Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, “Sağlıkta şiddeti önlemek öncelikle siyasi iktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddeti önlemek bir yana, şiddeti besleyecek bir yönetsel tutumda ısrarcı olunduğunu görüyoruz” dedi.
KUMAŞ NE DEDİ?
Sağlık emekçilerinin şiddete maruz kaldığını belirten BTO Başkanı Dr. Tufan Kumaş sözlerine şöyle devam etti:
“Yaklaşık her 24 saatte 30’dan fazla sağlık çalışanı görevi başında sözlü veya fiziksel şiddete uğruyor. Mecliste cevaplanan soru önergelerinden öğrenebildiğimiz kadarıyla 2021 sonu itibariyle Beyaz Kod sistemine 100.000’den fazla şiddet bildirimi yapıldı; bunların 27.560 tanesi 2021 yılı içinde ve de üçte biri ise hekimlerin ve sağlık çalışanlarının canına kast edebilecek fiziksel şiddetten oluşuyor. Tüm bu ağır tabloya karşın, hala Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik etkili bir önlem alındığını görmüyoruz.
Sağlıkta şiddeti önleme yasasının şiddeti önleyici ve caydırıcı olarak düzenlenmesi gerekir. Sağlık çalışanlarına yönelik her tür şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet faillerinin cezalandırılacağı düşüncesi yerleştirilmelidir.”
SON SÖZ
Bir doktor babası olarak görevleri başında şehit edilen tüm doktorlarımızı, sağlık çalışanları ve emekçilerini saygı ile anarken, şiddete uğrayan tüm hekim, sağlık çalışanı ve emekçisine saygıyla diyorum.
Aynen kadına şiddet gibi sağlık çalışanlarına şiddetin de bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum.
Bunlar ülkemizin utancıdır.
ORHAN ALANKUŞ VE INNODARE
Prof. Dr. Orhan Alankuş, Bursa’nın yakından tanıdığı bir isim. Kendisi 1984-2007 yılları arasından TOFAŞ’taydı.
Hem TOFAŞ’ta hem de BUSİAD’da(danışmanlık yaptığım dönemde) kendisi ile birlikte olduk. TOFAŞ’ta Ar Ge’nin başındaydı. Daha doğrusu Jan Nahum döneminde kurulan Bursa’nın ilk Ar Ge’sinin kurucusuydu. Bursa sonrası 20007’de Koç Holding’e, sonra da 2011’de Okan Üniversitesi’ne geçti. Orada profesör oldu.
Orhan Alankuş, geçenlerde Innodare adını taşıyan Latince Innoaude “Bilmeye cesaret et” anlamına gelen “Sapere-Aude”den esinlenerek bir platform kurdu.
Sapere Aude kavramı ilk olarak MÖ 20'de Horatius tarafından kullanıldı. Kant'ın 1784'te aydınlanmanın ne olduğunu açıklayan makalesinde kavram, "kendi bilgeliğini kullanmaya cesaret etme" şeklinde açıklanır.
Innodare’nin vizyonu “İnsan Refahının iyileştirilmesine hizmet eden yenilikçi araçlarla ‘Tek Durak İnovasyon Merkezi’ olarak dünya lideri olmak.”
Innodare misyonu ise "Kendini Bilgelik İnovasyon Sistemi ile metodolojileri, araçları, ağları ve küresel yetenekleri aracılığıyla şirketleri ve insanları inovasyon potansiyellerini aşmaları için desteklemek. İnsan Refahına hizmet etmek için inovasyonda mükemmelliğe yönlendirmek, sürdürülebilir bir dünya yaratılmasına katkıda bulunmak ve teknoloji gelişiminin hızlanmasını desteklemek.”
Orhan Alankuş’a yeni girişiminin başarılı olmasını diliyorum.