Hava Durumu

Saker, Özkul, Kaya ve ben

Yazının Giriş Tarihi: 19.07.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.07.2021 07:58

Geçtiğimiz günlerde Hayat Sağlık Gurubu ve Türkiye Hayat Sağlık Vakfı'nın kurucusu Uz.Dr.Ahmet Özkul ile beraber sohbet ediyorduk. Sohbetimizin hararetli yerinde kapı açıldı ve Erdem Saker ile Gürkan Kaya bizlere katıldı.

Erdem Saker büyüğümüz Bursa'nın yaşayan hafızalarından birisi. 1936 yılında Gemlik'te doğdu. 1954 yılında Bursa Erkek Lisesi'nden, 1959 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu.

1957 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. 1964 yılında Başmühendis oldu. 1966-1967'de ABD'de su kaynakları, erozyon kontrolü ve toprağın korunması konularında eğitim gördü. 1968 yılında Bölge Müdür Yardımcısı, 1971-1994 arasında ise Bölge Müdürü olarak görev yaptı. Doğancı Barajı'nın yapımının tamamlanmasına katkı sağladı.

Ben Erdem Saker'i 40 yılı aşkın bir süredir tanırım. Onu hem bir gazeteci olarak tanıdım, hem de bir spor bilimci. Yakınlaştığımız dönemlerde DSİ 1. Bölge Müdürü ve DSİ Nilüferspor Kulübü başkanıydı. O dönemler DSİ Nilüferspor İzmir Ege Üniversitesi'nde ilk kez kurulmuş olan Spor Hekimliği bölümü ile işbirliği halindeydi ve sporcularının periyodik sağlık kontrolları - performans testleri yapılmaktaydı. Ayrıca kulüp bünyesinde spor bilimi ile ilgili yayınlarda yapılmaktaydı. Sporda Isınma isimli bir kitabımda oradan yayınlanmıştı.

Daha sonra dönemde Erdem Saker ile TMOK'da birlikte olduk. O bir dönemler Yönetim Kurulu üyeliği de yaptı.

Gazeteci olarak onu Bursa'da en süre Bölge Müdürlüğü yapan bir bürokrat olarak tanıdım. Siyasete atıldığında ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığında biz gazeteciler onu hiçbir zaman bir siyasetçi kimliği ile göremedik. O her zaman bizim gözümüzde bir devlet adamı, saygın bir bürokrat gibiydi.

Gürkan Kaya'yı ise Bursa'nın yakından tanıdığı isim. Kendisi bir diş hekimi. Ama aynı zamanda sosyal bir çok alanda etkin bir isim. Bursa Felsefe Kulübü kurucusu ve başkanı.

Ev sahibimiz Dr. Ahmet Özkul'u hem hekim, hem Hayat Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, hem Türkiye Hayat Sağlık Vakfı kurucusu yönetim kurulu başkanı ve hem de MÜSİAD eski başkanı olarak tanıyorsunuz. Diğer sıfatlarını yazmıyorum.

SAKER'İN BİR ANISI

Evet, o gün güzel bir sohbet ortamı oluştu. Bursa'yı ve geleceği konuştuk. Erdem Ağabeyin bazı anılarını dinledik.

Hele hele Erdem Saker'in DSİ 1. Bölge Müdürlüğü'ne müdür olarak atanmasının bir öyküsü var ki, onu anlatmadan geçemeyeceğim.

Erdem Saker ve Yüksel İşleyen, Bursa Erkek Lisesi'nden sınıf arkadaşıdır. İkisi de aynı üniveristeyi kazanır ve İTÜ'ye giderler. Ayrıca yurtta aynı odada kalırlar. Eski Belediye Başkanımız rahmetli Teoman Özalp de o dönem Mimarlık Fakültesi'nde okumaktadır ve yurtta o da aynı odada kalır.

Daha sonra Erdem Saker ile Yüksel İşleyen'in birliktelikleri DSİ'de de devam eder. O dönem Bölge Müdürü rahmetli Selahattin Saygı'dır. Oğlu Murat Saygı da bir dönemler Tofaş Yıldız Takımı ile Türkiye Şampiyonu olan ekipteydi. Selahattin Saygı, o dönem mühendislerin haklarına yönelik çıkartılan bir yönetmeliği protesto eder ve istifa eder.

Yerine bir isim atanacaktır. İki isim gündemdedir. Erdem Saker ve Yüksel İşleyen. Ve de Yüksel İşleyen'in eşinin dayısı dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıdır.

O göreve bakanın akrabası değil, Erdem Saker atanır. Ve Erdem Saker liseden beri arkadaşı olan Yüksel İşleyen ile 23 yıl boyunca omuz omuza, müdür ve müdür yardımcısı olarak çalışır.

O gün bu anıyı da dinledik Erdem Saker büyüğümüzden. O anı bana liyakat kavramının önemini, akraba kayırıcılığı algısının bile ne denli tehlikeli olduğunu anımsattı.

Evet, bu örnekte ikinci kişi de en az birinci kişi kadar o göreve layıktır. Ama o dönemlerin devlet adamlığı, bürokrat anlayışı "Akraba kayırma algısını" kaldırmaz.

SON SÖZ

İnsnaın yaşam yolculuğu seçimlerle doludur. İnanç sisteminiz ne olursa seçimleriniz, sizi siz yapar.

Bu noktada seçim basittir:

"Seçim liyakat ve sadakat arasındadır. Akıl ise liyakatı gösteririr. Sadakata uzanan yolculuk çıkar, adaletsizlik, hak yeme gibi patikalarla doludur. Liyakat yolu ise açık ve berraktır."

Yolunuz açık olsun.

Seçim sizin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.