Hava Durumu

Sanayi, çevre ve BOSİAD

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2022 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2022 08:02

Geçenlerde Nilüfer ve Çevre başlıklı yazımda tarihsel süreç içinde çevreye zarar veren etkenlerden söz ederken sanayiden de söz etmiştim. Kuşkusuz bu sanayi devrimi sonrası süreçte yadsınamaz bir realiteydi. Ama aynı zamanda tüm sanayi çevreye zarar veriyor demek de değildi.

Kuşkusuz sanayimiz içinde bu konuda duyarlı olan ve önemli projelere imza atan kuruluşlarımıza da var. Birkaç örnek verirsek öncelikle SÜTAŞ’ı anlatmak isterim.

Bu güzide kuruluşumuz Çiftlikten Sofralara entegre iş modeliyle atıklarından ürettiği yenilenebilir enerjinin ihtiyacını karşılama oranını yüzde 31’den yüzde 69’a çıkardı. 50.000 dekar alanda toprağın organik yapısını iyileştirdi. Tüm tesislerinde Sıfır Atık Temel Belgesi aldı. Parçası olduğu İş Dünyası Plastik Girişimi kapsamında kullandığı plastik ambalajı 344 ton kadar azalttı.

Erbak Uludağ, İnegöl Yenice’deki fabrikasında güneş panelleri ile enerji ihtiyacının yüzde 35’ini sağlamaya başladı. Hedef yüzde 50.  Şimdi, Çaybaşı’ndaki fabrikaya aynı sistem kurulacak. Ayrıca bir arıtma projesi de hayata geçiriliyor.

Asırlık kuruluşumuz İpeker de geçen yıl başından beri üretimde kullandığı enerjinin yüzde 100’ünü yaptığı bir anlaşma ile uluslararası akredite olmuş bir firmadan yenilenebilir enerji kaynaklarından(rüzgar-güneş) sağlıyor. Suyu ise kendi içindeki döngüsel kaynaklardan temizleyerek üretimde kullanıyor.

Kuşkusuz bu örneklere eklenecek başka örnekler de var. Bunlar ilk aklıma gelenler.

BOSİAD ÖDÜLLERİ

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, kısa adıyla BOSİAD 10 Ağustos 2011 tarihinde kuruldu. Kurucuları Mustafa Barutçuoğlu, Erol Özkayan, Hüseyin Durmaz, İlker Oral, Mehmet Köristan, Muhammet Etkeser, Ali Hadi Türkay, Yavuz Yiğit, Faik Çelik, Ahmet Parseker, Ali Yükselen, Osman Yılmaz, Vehbi Varlık, Abdullah Bayrak, İhsan İpeker, Dr. Nazım Serhatlı ve Tayfur Coşkunüzer’di.

BOSİAD’ın İlker Oral’ın başkanlığındaki döneminde 2015 yılında sanayinin çevre konusundaki farkındalığını arttırmak, onları çevreye duyarlı tesis haline getirmek veya getirmeye yönlendirmek bağlamında bir etkinlik başlatıldı. Daha sonra bu etkinlik geleneksel hale geldi.

Bursa OSB ve BOSİAD’ın kirletmeyen sanayi ile daha temiz çevre farkındalığı yaratmak amacıyla düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’ndan söz ediyorum.

Bu yarışma 2015’den beri yapılıyordu. Sadece pandemi engeline takıldığı 2020’de yapılmadı.

Bu yıl “Çevreci Üretim, Temiz Gelecek” sloganıyla düzenlenen yarışmaya 32 firma katıldı. Yarışmanın jürisi şu isimlerden oluşuyordu:

“İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Erdem Görgün, Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet İşleyen, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selnur Uçaroğlu, Çevre Danışmanı Makbule Çetin ile Bursa OSB Müdürlüğü Atık Yönetimi ile Kalite Yöneticisi Meral Kesiciler.”

BAŞKAN ÇAĞAN NE DEDİ?

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, şöyle dedi:

“Maalesef bugün iklim değişiklikleri, nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanlar, okyanuslarda biyolojik çeşitliliğin azalması, ormansızlaşma, temiz su ve hava yoksunluğu yaşıyoruz. Varlıkları tüketiyoruz. Fakat halen çok geç değil, buna hep birlikte ‘dur’ diyebiliriz. Sanayiciler, üretenler olarak bunun bilincinde olmak zorundayız.”

SON SÖZ

‘Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler’ kategorisinde İpeker Tekstil birinci olurken, ‘Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler’ kategorisinin birincisi Martur, ‘İzin-lisans Muafiyeti Olan Tesisler’ kategorisinin birincisi de Coşkunöz Metal Form Merkez CMF-1 oldu.

Öncelikle bu kuruluşlarımızı kutluyorum. Çevre hepimiz için önemli ve değerli. Çevreye duyarlı tesis sayısının artması temennisiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.