Hava Durumu

Sanayi, çevre ve teknoloji

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2020 07:56

Evet, modern teknoloji diye tanımladığımız sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan gelişmelerle günlük yaşantımıza giren teknoloji sorunsaldır. Çünkü, toplumsal değişmede önemli bir faktördür.
Teknolojik gelişme ve modernleşme dediğimiz olgu, kendinden önceki kullanılan teknolojinin yarattığı bir sorunu çözmek için ortaya çıkar. Bu sorun çözülürken, beraberinde yeni sorunları getirir.
Alvin Weinberg bunun için teknolojik bağlılık (technological fix) kavramını kullanır. Bu döngüde, her teknoloji kendinden önceki teknolojinin yarattığı sorunları çözümler. Bu ise karmaşık bir döngüyü oluşturur. Çünkü, her yeni teknoloji daha önceki karmaşık teknolojinin sorunlarını biraz daha karmaşık yeni bir teknolojiyle çözümleyeceği için, her süreç bizleri sorunun ana kaynağından, daha doğru bir deyişle sorununun kök nedeninden ve onun çözümünden uzak kılar.

BİR ÖRNEK

Bakın doğum kontrol hapları ortaya çıktığında aile planlaması için en uygun teknoloji olarak görüldü. Bu beraberinde cinsel serbestliği artırdı. Evlilik dışı cinsel ilişkiler hızla arttı.

SÜREÇ DIŞI KALAN İNSAN

Teknolojik gelişmelerin aynı zamanda ekonomik bozukluklara da neden olduğunu görürüz. Yeni uygulanan teknikler, eski üretim biçimlerini, süreçlerini hatta o süreçlerdeki insanı ortadan kaldırır. Çünkü, insanın neden olduğu birçok sorun, makinelerin biyolojik yetenekleri olmaması nedeniyle ortadan kalkar. (Yemek, içmek, yorulmak, uyumak gibi).
Dünya endüstriyel toplumdan, endüstri sonrası toplum haline gelirken, birtakım işleri ve yetenekleri de yok eder. Kuşkusuz bu yer değiştirme beraberinde yeni teknoloji ile birlikte yeni meslekler de üretir. Ancak, elden çıkarılan insan sayısına kıyasla bu çok küçüktür. Süreç içinde bu konunun getireceği sosyal sorunlar da devletlerin ve de iş dünyasının temel sorunlarından biri olacaktır.

SANAYİ, TEKNOLOJİ VE ÇEVRE

Endüstrileşme, gelişme ve medeni bir toplum yaratma yolunda önemli etkiler yapar. Ama dünyada insanlarla birlikte yaşayan diğer canlı ve bitkiler üzerinde de birçok olumsuz etki yaratır. 21. yüzyılda birçok bitki ve hayvan türü yok oldu, birçokları da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
İnsanoğlu tarihsel süreç içersinde gelişmiş teknolojiyle doğal çevreyi değiştirip, ekolojik sisteme de büyük zarar vererek birçok canlının yaşamasını olanaksız kıldı.
Kentleşme, otobanların yapımı, doğal toprak parçalarının tarım arazisi haline dönüştürülmesi, su kirliliği, kıyıların doldurulması, kontrolsüz avlanma, doğal yaşamı ve vahşi hayvanları bilerek veya bilmeyerek zehirleme, ormanları yok etme insanlar kadar diğer canlılara da zarar verdi ve yaşamı olanaksız kıldı.
Biyologlar, dünya yüzünde 5 milyon ile 30 milyon arasında canlı türünün yaşadığını tahmin eder. Ancak bunların 1,5 milyon kadarı sınıflandırılabilmiştir.
Bugün birçok balık, kuş, memeli, bitki türü insanlar için bilinmemektedir.
Çeşitli ekonomik ve sosyal nedenlerle, bilindiği gibi dünya iklimi için dengeleyici unsur olan ve karbondioksiti emerek havayı temizleyen, tropik yağmur ormanlarının yüzde 40'ı tahrip edildi. Ayrıca bu ormanlardaki tıbbi açıdan birçok canlı ve değerli bitkiler yok edildi. Bu yağmur ormanları genetikçiler için bir doğal laboratuvar görevi görüyordu. Bu olayın devam etmesi milyonlarca canlı ve bitki türünün yok olması demektir.

SONSÖZ

Şunu unutmayın bir sorunu çözmek için geliştirdiğiniz teknoloji eğer kök nedeni ortadan kaldırmıyorsa, beraberinde yeni endüstriyel, sosyal sorunları getirir.
İnsanoğlunun haddini aşarak doğayı değiştirme çabası ve bilinçli/bilinçsiz doğaya verdiği zararın hesabını bir gün doğa acımasız bir biçimde soracak.
Bundan kurtulmanın yolu, insanın önce kendine karşı dürüst olmasıdır. Ancak kendi yaşam biçimi içinde doğaya veya çevreye saygılı olan insanların, yarattığı endüstriyel tesis ve kurumlar da onlara benzer.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.