Hava Durumu

Sanayi, Tarım ve Turizm ile gelişen Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2023 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2023 08:01

“BUSİAD’ın 45. Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutlarken, yaşanabilir bir Bursa mücadelesini, kente borcumuz olarak görüyoruz. Adımızda önce Bursa var. Sanayici ve iş insanı daha sonradır. Bizler önce Bursa sevdalısıyız. Burada üretmek, buraya yatırım yapmak ve burada yaşamak istiyoruz. Yaşanabilir bir kent en büyük arzumuz. Logomuz sürdürülebilirliğin sembolü. Dut yaprağı ipekböceği kozası ve dişli. Bugün de buna ihtiyaç var. Başka Bursa, başka Marmara, başka Türkiye ve başka Dünya yok.

Köklü bir sanayicilik ve iş insanlığı potansiyeline sahip Bursa’nın, örnek bir kent olması gerektiğine inanıyoruz.”

Bu sözler BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın Çarşamba günü Podyum Davet’te BUSİAD’ın uzunca bir süredir sürdüğü Bursa Vizyon çalışmasının sunumu toplantısındaki açılış konuşmasından.

BUSİAD’ın Bursa vizyonu “Tarım, Sanayi ve Turizm ile gelişen Bursa” mottosu ile ortaya konulmuş.

Burada yaklaşık altı aylık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan rapor, BUSİAD çalışma ve uzmanlık gruplarıyla komitelerinin yorum ve önerileri ile zenginleşmiş, Yönetim Kurulunun görüş ve önerileri ile pekişmiş.

Temel veriler ve saptamalar, Sanayi verileri ve saptamalar, Tarım verileri ve saptamalar, Turizm verileri ve saptamalar ortaya konulmuş ve yapılması önerilenler başlıkları altında sıralanmış. Bu veriler, geçmiş yıllardaki veriler, Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Gaziantep kıyaslamaları dışında Türkiye, Almanya ve Hollanda kıyaslamaları göz önüne serilip değerlendirilmiş. Ve şu söylem ortaya konulmuş:

“Verilere dayanılarak yapılmış olan bu çalışmada görüleceği üzere, Bursa’mızın ‘sanayi, tarım ve turizm’ olarak belirlediğimiz üç önemli temel ilgi alanının, birbirlerinin alanlarına dokunmadan, birbirlerine sorun yaratmadan ve birbirlerine destek olarak gelişmesini sağlamak olanaklıdır.”


DEĞİŞİKLİK, DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM

Değişim, değişiklik ve dönüşüm kavramları bizde genelde karıştırılır. Değişim geniş bir şemşiyedir. Değişim Liderliği üzerine çeşitli kitapları olan Linda Ackerman Anderson’ın yaklaşımında 3 tür değişim tanımlanır. Bunlar:

“Gelişimsel Değişim, buna değişiklik diyoruz.  Geçişsel Değişim, buna genel anlamda değişim demekteyiz. Ve Dönüşümsel Değişim bunu da dönüşüm diye tanımlıyoruz.”

Örneklemek gerekirse BUSİAD logosundaki koza ve dut yaprağı dönüşümün temel örneğidir. Bir tırtılı düşünün. Yumurtadan çıkar, kendisine bir koza örer. O kozanın içinden bir kelebek çıkar. Bu doğanın harika bir dönüşümüdür. O asla bir önceki haline dönmez.


SANAYİ, TARIM VE TURİZM İLE GELİŞEN BİR BURSA İÇİN EL ELE!..

BUSİAD Tarım, Sanayi ve Turizm alanlarında  “Dijital, Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm” ü sağlayarak geliştirmeyi önermekte. 

Burada BUSİAD ortaya koyduğu vizyonu şu yol haritası ile gerçekleştirmeyi ve Bursa’yı dönüştürmeyi amaçlıyor:

“Yeni teknolojileri benimseyerek, katma değeri yüksek teknolojiler kullanarak DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ başarmış; Yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi bilincini geliştirerek, Avrupa Yeşil Mutabakatına uyumlu, sürdürülebilir çalışmalar yaparak YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ hayata geçirmiş; Merkezinde insanın olduğu bir anlayışla, eğitim, iş ve sosyal yaşamda fırsat eşitliğini sağlayarak, özgür düşünce, girişimcilik ve toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı politikalar uygulayarak, kültür, sanat, spor ve sosyal sorumluluk projelerini çalışma hayatı ile bütünleştirerek TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMÜ sağlamış, Sanayi, Tarım ve Turizm ile Gelişen bir Bursa için el ele!..”

Ve bu hedefler kuşkusuz kentin kamu, STK ve özel sektörünün bir arada oluşturacağı bir “Bursa Mutabakatı” ile hayata geçirilebilir. BUSİAD da böyle bir mutabakatta, kentimiz sanayi ve iş dünyasının gönüllü örgütlenmiş en büyük yapısı olarak yer almaya hazır.


FİNAL ÖNERİLERİ

BUSİAD Tarım, Sanayi ve Turizm alanındaki önerilerinin dışında diğer öneriler başlığı altında şu değerli görüşleri paylaşıyor:

“Bursa 2040 Çevre Düzeni Planı ilgili tüm paydaşların görüş, öneri ve olurları alınmış olarak hayata geçirilmeli ve plan mutlaka korunmalıdır.

Almanya’nın arazi kullanım verilerinin benzeri Bursa’mız ve tüm illerimiz için hazırlanmalı, gerek tarımsal, gerek sanayi, gerekse turistik amaçlar için olabilecek tahsis alanları, diğer alanlarla birlikte belirlenmeli ve o alanların dışına çıkılmamalıdır.

Bursa'mızın kentsel yenileşim planı, merkez ve tüm ilçeler ile birlikte sanayi, tarım ve turizm potansiyelimiz ve hedeflerimiz göz önüne alınarak hazırlanmalıdır.

Hem tarımda, hem de sanayide teknoloji etkin şekilde kullanılmalı, katma değeri yüksek ürünler üretecek tesisler kurulmalı, alansal verimlilik sağlanmalıdır.

Sanayi, tarım ve turizmdeki tüm paydaşların işletme kültürleri, iş modelleri, iş süreçleri, ürün ve hizmetleri çalışanların ve tüm paydaşların yararına, bir bütünlük içerisinde çevreye duyarlı, insan ve değer odaklı ve sürdürülebilir olmalıdır.

BUSİAD olarak biz de komitelerimiz, uzmanlık ve çalışma gruplarımızla birlikte önerilerimiz çerçevesinde gelişmeleri izleyerek, gerekli uyarıları ve yönlendirmeleri yapmalıyız.”


SON SÖZ

Evet, BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, yönetim kurulu üyeleri, çalışma ve uzmanlık grupları uzun emeklerle bir çalışma ortaya koymuşlar. Bu noktada Bursa için ortaya koyduklarına teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.