Hava Durumu

Sanlıkol ve Müzik Enstrümanları Müzesi

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2021 07:59

Dr.Hüseyin Parkan Sanlıkol, Bursa'nın yakından tanıdığı bir isimdi. Hem bir hekim olarak, hem de bir müzik sevdalısı olarak. Benim ise bir büyüğüm, ağabeyim ve bir dönemler Kükürtlü Caddesi'nde işlettiğim fitness merkezinde mal sahibimdi.

Hekimliğinin dışında tüm zamanını gönüllü olarak müziğe adadı. Çeşitli müzik derneklerinin oluşumunda aktif rol oynadı. Yöneticiliklerini yaptı. Korolarda yer aldı. Onun kibar yapısı ve nezaketi bir başkaydı. Kendi için bir şey kovalamayan bir insandı.

Parkan Ağabey aynı zamanda bir koleksiyonerdi. Müzik enstrümanları koleksiyonu çok değerli parçalar içeriyordu. Ama Parkan ağabey beklenmedik bir şekilde 2015 yılında aramızdan ayrıldı.

Bu ayrılığın ardından Sanlıkol Ailesi bu değerli koleksiyonu, Nilüfer Belediyesi ile birlikte bir müzede toplamaya karar verdiler. Sonunda bu hayata geçirildi.

Nilüfer Belediyesi, Dr.Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi 21 Ağustos cumartesi günü açılıyor. Ayrıca bu açılışı Mehmet Ali Sanlıkol Trio bir açılış konseri ile renklendiriyor. Konser BAOB Yerleşkesi Oditoryumunda saat 20.00'de.

Mehmet Ali Sanlıkol, George Lernis ve Kağan Yıldız bizleri güzel bir müzik ziyafetine davet ediyor.

Parkan ağabeyin gurur kaynaklarından biri artık dünya çapında tanınmış bir müzisyen olan ve Amerika'da yaşayan oğlu Mehmet Ali Sanlıkol'du. Konu ile ilgili Sevgili Mehmet Ali şu paylaşımı yapmış:

"Bugün 6 sene süren bir maceranın sonuna gelmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. 2015 senesinde babam vefat ettiğinde kendi koleksiyonunda bulunan yüzlerce enstrümanın yer alacağı bir müzik enstrümanları müzesi kurma fikrini Nilüfer Belediyesi ile Sanlıkol ailesi olarak hayata geçirmeye karar vermiştik.

Ben de bunun üzerine evvelki senelerde ABD, Phoenix, Arizona'da yer alan dünyanın en büyük müzik enstrümanları müzesinde görev yaptığım için orada edindiğim tecrübeleri (tespit ettiğim bazı handikapları da aşacak şekilde) kendi müzemize çoğulcu bir vizyonla taşımayı hedefledim.

Esasında anlatacak çok şey var ama sosyal medya bunun yeri değil. Zira buraya geçtiğimiz 6 sene içerisinde kurulan dostluk ve ortaklıkları sığdırmak mümkün değil...

Babama vefa borcumu ödemek ve memleketimize insanlığın müzikal mirasını kültürel bir bütün olarak gösterebilmek adına başını çektiğim bu projeye destek vermiş herkese çok teşekkür ederim."

MEHMET ALİ SANLIKOL

Mehmet Ali Sanlıkol 1974'te doğdu. Babası Uz.Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Fizik Tedavi uzmanıydı. Müzisyen ve müzik öğretmeni olan annesi Fethiye Sanlıkol'dan 1992 senesine kadar piyano ile klasik Batı müziği dersleri aldı.

Sonraki yıllarda Aydın Esen ile çalışmalarını sürdüren Sanlıkol, 1993'te Berklee College of Music'e kabul edildi. 1997'de Onur Türkmen ile modern caz topluluğu "AudioFact"i kurup Berklee College of Music'te lisans derecesini Caz Kompozisyon ve Film Müziği branşlarında tamamladı. Aynı yıl Berklee College of Music'in Clare Fischer ödülünü aldı. 2000'de New England Konservatuarı'nda Master derecesini Caz Kompozisyon branşında tamamlayan Sanlıkol, 2004'te Doktora derecesini gene bu okulda Kompozisyon branşında tamamladı. Aynı yıl Boston'da Robert Labaree ve Serap Kantarcı Sanlıkol ile birlikte "Dünya" isimli kültür/sanat vakfını kurdu.

Daha önce Berklee College of Music ve New England Konservatuarı'nda öğretim üyesi olarak görev alan Sanlıkol halen Emerson College ve Brown Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

SON SÖZ

Öncelikle Dr.Hüseyin Parkan Sanlıkol ağabeyimi rahmetle anıyorum. Işıklarda uyusun. Ardından Sanlıkol Ailesi, Fethiye Sanlıkol ve Mehmet Ali Sanlıkol'u ve de Nilüfer Belediyesi'ni kutluyorum.

Bursa'ya yeni bir müze kazandırdıkları için teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.