Hava Durumu

Satranç, ELO ve bir turnuva

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2021 08:05

Arpad Emmerich Elo (25 Ağustos 1903 - 5 Kasım 1992), Macaristan'da doğdu. Daha sonra 1913'te ailesi ile Amerika'ya göç etti. Fizik profesörüdür. Hem üniversitede, hem de Milwaukee'de satranç ustasıydı. Wisconsin Eyalet Şampiyonasını sekiz kez kazandı.

Orijinal satranç derecelendirme sistemi 1950'de ABD Satranç İşletme Müdürü Kenneth Harkness tarafından geliştirildi . 1960 yılına gelindiğinde Elo, Harkness Derecelendirme Sistemi aracılığıyla geliştirilen verileri kullanarak, sağlam bir istatistiksel temeli olan ve Harkness Sisteminde bir iyileştirme oluşturan kendi formülünü geliştirdi. Yeni derecelendirme sistemi, 1960 yılında St. Louis' deki Amerika Birleşik Devletleri Satranç Federasyonu toplantısında onaylandı ve kabul edildi .

1970 yılında Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) , Elo Derecelendirme Sistemini benimsemeyi kabul etti. O andan itibaren 1980'lerin ortalarına kadar Elo reyting hesaplamalarını kendisi yaptı. O dönemler, hesaplama görevi nispeten kolaydı 2000'den az oyuncu FIDE tarafından derecelendirildi.

FIDE, derecelendirmeleri yönetme ve hesaplama görevini Elo dışında başkalarına atadı. FIDE ayrıca, seçilen etkinliklerde oynanan oyunlarda en az yüzde 50 puan alan oyuncular için keyfi derecelendirmeler (genellikle bir satranç ustası için alt sınır olan 2200 aralığında) veren el kitabına yeni "Reyting Yeterliliği" kuralları ekledi.

ELO, Santranç ve Go gibi iki kişilik oyunlarda izafi yetenek düzeylerini ölçmek için kullanılır. Benzer bir amaçla, kimi çok oyunculu bilgisayar oyunlarında da kullanılmaktadır. Günümüze kadar en yüksek ELO'ya ulaşan kişi Norveçli Magnus Carlsen'dir ve derecesi 2882'dir (Mayıs 2014 ELO listesinde).

1.ELO SATRANÇ TURNUVASI

Geçtiğimiz haftasonu Bursa'da önemli bir satranç turnuvası vardı. 1. ELO Satranç Turnuvası. Bu turnuva TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve Türkiye Satranç Federasyonu Bursa İl Temsilciliği işbirliğiyle düzenlendi. BAOB (Bursa Akademik Odalar Birliği) Yerleşkesinde düzenlenen TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu 1. ELO Satranç Turnuvası ödül töreni Pazar günü yapıldı.

Turnuvaya 15 ilden toplamda 133 kişi katıldı. 9 sporcu ile Eskişehir, Bursa'dan sonra en fazla sporcu ile katılan il oldu. 2 gün süren turnuva, 10 yaş ve altı Kategorisinde 50, B kategorisinde 61, A kategorisinde 22 sporcu olmak üzere toplam 133 sporcu ile gerçekleştirildi.

2021 Türkiye Milli Takım havuzunda olan 20 sporcu turnuvaya katılım gösterdi. Turnuvada UKD(Ulusal değerlendirme) puanına sahip 109 sporcunun UKD ortalamaları 1358'di. Bu turnuvalar için yüksek bir değerdi. Turnuvaya katılan en küçük sporcu 2015 doğumlu ve en büyük sporcu ise 1945 doğumluydu. Turnuvaya katılım gösteren sporcuların %20 si kadın sporcuydu. Türkiye'nin her yerinden gelen sporcular, 2 gün boyunca 6 tur maç yaparak hem UKD hem de ELO (uluslararası değerlendirme) puanlarını artırmak için mücadele ettiler. Turnuva sonunda sıralama toplanan puan ve averaja göre belirlendi.

Dereceye girenlerin ödülleri Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Remzi Çınar, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi İbrahim Mart, TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Ekren ve TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferudun Tetik tarafından verildi.

SON SÖZ

Satranç, MS 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıktı. MS 10. yüzyıla gelindiğinde tüm Asya'ya, Ortadoğu ve Avrupa'ya yayıldı. Araplar İran'ı fethettiğinde, satranç İslam dünyası tarafından ele geçirildi ve daha sonra İspanya fetihleri yoluyla Güney Avrupa'ya yayıldı. En geç 15. yüzyıldan itibaren Avrupa'da soylular arasında çok popüler bir oyun haline geldiğinden "kraliyet oyunu" olarak anılmaya başlandı.

Satranç bir kişiye şunları kazandırır:

"Satranç, doğru ve çabuk düşünebilmeye yardım eder. Dikkat dağınıklığını iyileştirir. Sabırlı ve ölçülü karar vermeyi sağlar. Kurallara ve rakibe saygılı olmayı, sportmenliği ve centilmenliği tecrübe ettirir. Stratejik düşünmeyi ve mantık kurallarını öğretir. Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır. 'Kendine güven' duygusu geliştirir. Sistemli ve disiplinli çalışma ile başarılı olabileceğini öğretir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.