Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sedat Yalçın ve iklim değişikliği

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2018 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2018 08:14

Bursa Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için AK Parti'de kulislerde adı geçen isimlerden biri de Bursa'da en uzun süre AK Parti İl Başkanlığı görevini üstlenen Sedat Yalçın.
Geçtiğimiz günlerde Sedat Yalçın ile bir araya geldik. Uzun sohbetimizin ağırlığının odağında insan uygarlığını tehdit eden ve de insanın bu tehdidi oluşturduğu iklim değişikliği, global ısınma konusu vardı.
Özünde insan uygarlığı için büyük önem taşıyan sera gazlarının, atmosferdeki oranının sanayi devrimi sonrası süreçte yüzde 40 oranında artarak küresel ısınmaya ve beraberinde iklim değişikliğine yol açtığına dikkat çeken Sedat Yalçın bu konuda şunları söyledi:
"Son yapılan Hükümetlerarası İklim Değişikliği paneline göre sera gazlarındaki artışın temel nedenlerinin başında fosil yakıt kullanımı (Petrol, kömür ve doğalgaz) ve ormansızlaşma gelmektedir. Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan küresel ısınmanın, en önemli nedeninin bir sera gazı olan karbondioksitin atmosferdeki miktarında yaşanan artış olduğu düşünülüyor.
Dünya Bankası Grubu 19 Mart 2018'de iklim değişikliğinin göç üzerindeki etkilerini inceleyen çok önemli bir rapor yayınladı. İklim değişikliğinin insanların nasıl göç etmesine sebep olduğu hakkında yapılan ilk ve en kapsamlı çalışma olan Dip Dalgası - İç İklim Göçüne Hazırlık başlıklı rapor, 2050 yılına kadar 140 milyon insanın iklim değişikliği yüzünden ülke içi göçe zorlanabileceğini ortaya koyuyor.
Bir yandan kutuplardaki buz kütleleri süratle eriyor. Bu okyanusların suyunu ısıtırken, ekosistemi değiştiriyor. Ayrıca, deniz seviyeleri yükseliyor. Bu değişimler beraberinde alışık olunmayan hava olaylarını getiriyor.
Bunun dışında Dünya Sağlık Örgütü başkanı sigaranın dışında yeni sigara diye tanımladığı hava kirliliğine dikkat çekerek ilk kez hava kirliliği konusunda önümüzdeki günlerde Cenevre'de Küresel Hava Kirliliği ve Sağlık Konferansı düzenleneceğini belirtiyor"

NE YAPILMALI?

İklim değişikliğine yönelik gerek bireysel, gerek yöresel, gerek ulusal ve gerekse uluslararası platformda topyekûn bir mücadele verilmeli, ülkemizde de uygulanan devlet politikaları göz önüne alınarak Bursa buna öncülük yapmalı diyen Sedat Yalçın daha sonra şöyle devam etti:
"İklim değişikliğine yönelik çalışmalar farkındalık yaratma ve eğitim çalışmaları olarak öncelikle çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik başlatılmalı. Bu konuda bireysel davranış modellerimizi revize etmeliyiz.
Yerinde ayrıştırarak atık toplamadan başlamalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın değerli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi'nin bu yılın başında öncülüğünü yaptığı 'sıfır atık projesini', Bursa'da kamu alanlarından başlayıp, tüm evlerde ve sanayi kuruluşlarımızda hayata geçirerek bu noktada ülkemizde örnek kentlerden olmalıyız.
Özellikle su kullanımındaki hoyratlığımızı, bilinçli bir tüketiciliğe dönüştürerek sınırlı temiz su kaynaklarımızı daha uzun süre tasarrufla kullanmalıyız. Bu yolculuklar uzun ve meşakkatli yolculuklardır. Bursa bu konuda bireysel ve kentsel düzeyde iklim değişikliğine karşı verilecek mücadelede üstüne düşeni yapmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.