Hava Durumu

Şekib Avdagiç ve BALKANTÜRKSİAD

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2022 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2022 08:20

“BALKANTÜRKSİAD Balkanlar’daki 12 ülkede şubeler açmalı. Oradaki gençlerin ülkelerinde kalması için işinsanları mikrokrediler vermeli. Gençler orada kendi işlerini kurmalı. Balkanlar ile ticaret hacmimizi arttırmalıyız.”

Bu sözler İTO Başkanı Şekib Avgadiç’e ait. Her bir söz bir önemli mesaj niteliğinde. Adeta bir misyonu tarif ediliyor. Bence bu değerlendirilmeli.

Evet, Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD), 29. Sinerji Toplantısı’nı Crowne Plaza’da geniş katılımla gerçekleştirdi. Toplantının konuğu İstanbul Ticaret Odası(İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’ti.

Bu toplantıya TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bulgaristan Bursa Konsolosu Veselin Bojilov, Bulgaristan Bursa Çalışma Ateşesi Lübomir Georgiev Lübenov, Kosova Bursa Fahri Konsolosu ve Ermetal Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener’in yanı sıra il bürokratları, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda iş insanı katıldı.

FATİH ŞAKİR NE DEDİ?

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir toplantının açılışında yaptığı konuşmada, pandemi nedeniyle ara verdikleri sinerji toplantılarını iki yıl sonra fiziki olarak gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını, bu toplantılarda bugüne kadar çok değerli konuklar ağırladıklarını belirterek, pandemi ile mücadelede iki yılın geride bırakıldığını, hayatın doğal akışının değiştiğini söyledi. Şakir, şöyle devam etti:

“Tedarik sıkıntısından fiyat artışlarına kadar ekonominin dengesi bozuldu. Örneğin elektrik, doğalgaz ve akaryakıta üst üste gelen zamlar maliyetlerimizi arttırdı. Yetmiyormuş gibi üzerine enflasyonist bir ortama girdik. Bu şartlarda sanayiciler, iş insanları olarak adeta ip üzerinde cambazlık yapıyorduk ki, şimdi de hemen kuzeyimizde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş patlak verdi. Rusya-Ukrayna savaşı bize dünyanın ne kadar küçük ve ülkeler arasındaki etkileşimin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Bu noktada şunu ifade etmek isterim; elbette vatan toprağı kutsaldır, hepimiz her şartta vatanımızı sonsuza kadar savunuruz. Aynı dün 107. yılını idrak ettiğimiz Çanakkale zaferinde atalarımızın yaptığı gibi.

Şu anda sanayiciler, iş insanları olarak bizler de cephede savaşan askerler gibi ekonomik anlamda mücadele veriyoruz. Aynı zamanda biliyoruz, bir umudumuzu asla kaybetmiyoruz. Bu dönemi de kendimize özgü hasletlerle, birlik ve beraberlik içinde atlatacağımıza gönülden inanıyoruz.”

BURKAY NE DEDİ?

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Balkan ülkelerinin tamamı ile asırlar öncesinden günümüze uzanan ortak tarihi, kültürel ve toplumsal geçmiş bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“BALKANTÜRKSİAD bir taraftan Balkan ve Anadolu topraklarının enerjisini harekete geçirirken, diğer taraftan da tarihi ve kültürel bağları ekonomik ilişkilerle bütünleştirerek bulunduğumuz coğrafyanın köklerine temas eden güçlü bir misyon üstleniyor. 2002 yılında Balkan ülkeleriyle 3,6 milyar dolar düzeyinde olan toplam ticaret hacmimizin pandemi öncesi dönemde 17 milyar dolar seviyelerin kadar ulaşması bu güçlü sinerjinin harekete geçirilmesiyle mümkün hale geldi. Gerek kent ve ülke ekonomimiz için milyarlarca dolar katma değer üreten 500’e yakın BALKANTÜRKSİAD üyemizin aynı çatı altındaki ortak gayretleriyle gerekse de Odamızın ortak akıl vizyonuyla bizler bu rakamların çok daha fazlasının gerçekleştirilebileceğine yürekten inanıyoruz.”

AVDAGİÇ NE DEDİ?

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, 1959’da Bosna Hersek’de doğdu. Almanya-Köln'de başladığı ilk öğretimine İstanbul'da devam etti. 1982 yılında İTÜ'den Makina Mühendisi olarak mezun oldu.1988'de İÜİF’de İşletmecilik İhtisas Programını derece ile bitirdi. 1990’da kurulan MÜSİAD’ın 12 kurucusu arasında yer aldı ve 2000 yılına kadar Başkan Yardımcılığını yaptı. Daha eklenecek birçok sıfatı var. Son olarak sahibi olduğu otomotiv yan sanayi kuruluşunu yönetiyor. Avdagiç bakın neler, dedi:

“Sadece Bursa’da değil Türkiye’de 40 şehirde 2 bin Balkan kökenli dernek ve vakıf var. Balkan coğrafyasındaki ticari büyüklüğümüz yeterli değil. Orada daha fazla varlık göstererek hem ekonomik anlamda katkı sağlamış olacağız hem de birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendireceğiz.

BALKANTÜRKSİAD, Balkan coğrafyasındaki 12 ülkede şube açmalı. Bu çok önemli. Balkanlarla ticaret hacmine bakıldığında Türkiye’nin 2002 yılında 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi vardı bu şu anda 13-14 katına çıkmış durumda. Ama yeterli değil.

Sırbistan’da Türkiye yatırımcısı 23. sırada. Ticaret hacmimiz 2 milyar doların altında. Bosna-Hersek’te 19. sıradayız, ticaret hacmimiz 900 milyon dolara yaklaşıyor. Makedonya’da 7. sıradayız, ticaret hacmimiz 770 milyon dolar. Arnavutluk’ta 5. sıradayız, ticaret hacmimiz 850 milyon dolar. Kosova ile ticaret hacmimiz 570 milyon dolar. Bulgaristan’da 6,5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var ve yatırımlarda da 10. sıradayız.   

Oralarda yaşayan gençleri orada tutmak zorundasınız. Bunun yolu da Balkan coğrafyasında gençlere iş kurmaları için iş insanlarının mikro kredi sağlaması.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.