Selim Şankaya, Almatex Grubun(Yeşim) Co CEO’su ve Mısır’daki Jade(Yeşim) Tekstil’in CEO’su. Şankaya Ailesi’nin üçüncü kuşağı olarak Mısır’da başarılara imza atan Selim Şankaya, şimdi bir ilki gerçekleştirdi.
Bilindiği gibi genelde ülkelerin fahri konsolosları bulunduğu ülkenin vatandaşlarından olur. Selim Şankaya bu paradigmayı yıktı. (Ben ilk kez duydum. Belki başka örneği de vardır)
Selim Şankaya, Moldova Cumhuriyeti’nin Mısır Fahri Konsolosu oldu.
Selim Şankaya sosyal medya hesabından bu konuyu şöyle duyurdu:
“Moldova Cumhuriyeti tarafından Mısır Fahri Konsolosu olarak atanmış olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bu görevle, Moldova ve Mısır arasındaki ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyorum.
Yeşim Grup olarak Moldova ve Mısır'da uzun yıllardır süregelen üretim süreçlerimizde edindiğimiz tecrübe ile her iki ülkeye de önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyorum.
Moldova Cumhuriyeti'nin Türkiye Büyükelçisi Dmitri Croitor'a ve Moldova Cumhuriyeti Hükümeti'ne bana duydukları güven için teşekkürlerimi sunarım.”
Selim Şankaya’yı kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum.
----- ----- ------ ------ ------ ----
OTAGG-01 TANITILDI
Otonom araba bilinen diğer adlarıyla robot araba, sürücüsüz araba, çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen bir otomobil türüdür. Otomotiv ve bilgi teknolojisi şirketlerinin çabaları ve ortak girişimleri ile geliştirildi.
Otonom arabalar; radar, yapay zeka, bilgisayar görüşü, mekatronik, çoklu ajan sistemi, lidar(uzaklık hesaplayıcı), sonar(boyut ve uzaklık hesaplayıcı), GPS, odometre(mesafe ölçer) ve atalet(hareket durumu) gibi ölçüm birimleri kullanarak çevrelerini algılamaya yarayan çeşitli sensörleri içinde bulundururlar. Gelişmiş kontrol sistemleri; uygun gezinme yollarını, engelleri ve ilgili işaretleri tanımlamak için duyusal bilgileri yorumlar.
Bursa Uludağ Üniversitesi bu alanda bünyesinde oluşturduğu bir grup ile önemli çalışmalara imza atıyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG) kampüs içerisinde dolaşacak otonom araç OTAGG-01’in tanıtımını yaptı. Tasarlanan araç, TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisinde finale kaldı.
OTAGG yönetiminde Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Emir Dirik, Doç. Dr. Murtaza Cicioğlu ve Öğr. Gr. Koray Aki, Makine Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Fatih Karpat bulunuyor.
Toplam 105 gönüllü üyeden oluşan OTAGG, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) çatısı altında farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ile oluştu.
Grupta Mühendislik Fakültesinden; Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik- Elektronik Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği bölümlerinden ve diğer fakültelerden de üyeler bulunuyor.
Proje hakkında bilgi veren BUÜ Ar-Ge Koordinatör Yardımcısı ve OTAGG Genel Müdürü Öğr. Gör. Koray Aki şunları söyledi:
“Aracımız 2,5 metre uzunluğunda, otonom 4 seviyesinde bir araç. Bu aracımızı sensörler yardımıyla otonom hareket ettirebiliyoruz. Bundan sonraki seviye otonom 5 seviyesi oluyor. Bu seviyede direksiyon, fren ya da gaz pedalı bulunmuyor. Şu anda yaptığımız araç otonom-4 seviyesinde.
Bunun arkasında büyük bir ekip var. Ekibimizde Bursa Uludağ Üniversitesi çatısı altında kurulmuş ve farklı mühendislik dallarından danışman hocalarımız bulunuyor. Sadece kendi üniversitemizden değil, Türkiye’nin diğer üniversitelerinden de üyelerimiz var. Farklı firmalarda çalışan üyelere de sahibiz. Hem Bursa’da hem de Türkiye’nin birçok yerinden üyelerimiz bulunuyor. Kuruluş aşamasında yönetimde olan ve şimdi de İsveç’te bulunan üyemiz Korhan Mutludoğan da bize uzaktan destek sağlıyor. Ekibimiz yaklaşık 105 kişiden oluşuyor. Otonom– 4 seviyesinde olan aracımızı otonom-5 seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu seviyede herhangi bir insana ihtiyaç duymadan aracımız hareket edebilecek”
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ise üniversitedeki öğrenci toplulukları ve grupların son derece kıymetli projelere imza atmaya devam ettiklerinin altını çizdi. OTAGG’ın da uzun süredir özel bir çalışma yürüttüğü bilgisini paylaştı. Araç için düzenlenen lansmana Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cafer Çiftçi ve Prof. Dr. Zekeriyya Arı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Akpınar, Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Esra Karaca, OTAGG Mentörü Bayram Ali Özdemir, OTAGG üyeleri, akademisyenler, sponsor firmalardan AİT Dijital Baskı Sistemleri Kurucusu Hakan Özgür, Tekayadınlar Minibus Design Yöneticisi Ebru Taşocak, Seger A.Ş. Teknik Genel Müdürü Tolga Kumral, Yeşilova Holding Ar-Ge Müdürü Fatih Şekerci, Ne-Ka Elektronik Kurucusu Necip Mutludoğan ve öğrenciler de katıldı.
Emeği geçenleri kutluyorum.