Hava Durumu

Sıfır Atık ve Uludağ İçecek

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2021 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2021 08:06

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı herkesin bildiği gibi hem maddesel, hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpların yaşanmasına neden olur. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir.

Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel, hem kurumsal, hem de yerel yönetimler genelinde yaygınlaşmaktadır.

SIFIR ATIK NEDİR?

"Sıfır Atık"; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar şöyle özetlenebilir:

"Verimliliğin artması. Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması. İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması. Çevresel risklerin azalmasının sağlanması. Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların 'duyarlı tüketici' duygusuna sahip olmasının sağlanması. Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun 'Çevreci' sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır."

ÜLKEMİZDEKİ ÇALIŞMALAR

Ülkemizde bu konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülüyor. Konunun gündeme getirilişinde Emine Erdoğan etkin rol oynadı. Konu ile ilgili sempozyumların tümüne katıldı ve konuşmalar yaptı.

Konunun yönetmeliksel boyutu 12/07/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği doğrultusuna Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince takip edilmekte.

Emine Erdoğan bu konuda şunları söylüyor:

"Ben merkezli anlayıştan, insan merkezli anlayışa geçmezsek her şey için çok geç olacak. İşte bu nedenle, sizleri çevre sorunlarının çözümünde rol almaya davet ediyorum."

ULUDAĞ İÇECEK VE SIFIR ATIK

Kentimizin ulusal markası Uludağ İçecek, yıllardır çevresel duyarlılık konunda hem kurumsal olarak, hem de konunun sivil toplumu boyutunda aktif olarak yer almaktadır. Şimdi de Uludağ İçecek bu konuda bir liderlik yaparak kentimizde içecek sektöründeki ilk Sıfır Atık belgesini aldı.

Uludağ İçecek Kalite Kontrol Müdürü Tuğba Şimşek çalışmaları şöyle özetledi:

"Kurumumuzda sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, etkin ve verimli bir şekilde uygulanması, bilgi akışının sağlanması, raporlamaların yapılması için odak noktalarımızı belirledik ve mevcut durumumuzu tespit ettik.

Mevcut durumumuzu esas alarak kurumumuza özgü termin planlarımızı hazırladık. Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin uygulanması için ofisler, yemekhane, revir gibi noktalarda ihtiyaç duyulacak tüm ekipmanları belirleyip temin ettik. Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ni uygulamaya geçmeden önce çalışanlarımızla uygulamalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdik.

Mevcut durum analizi, hedefler, eğitimler ve ekipman teminin tamamlanmasının ardından sıfır atık kovalarını personelimizin kolayca ulaşabileceği noktalara yerleştirdik, bilgilendirme levhalarını renk skalasına göre sıfır atık kovalarının üzerine taktık ve sistemi efektif bir şekilde uygulamaya geçtik. Periyodik raporlamalar ile uygulama etkinliğimizi denetliyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve Sıfır Atık Yönetim Sistemi uygulamalarımız ile Çaybaşı ve Yenice'de bulunan üretim tesislerimizin her ikisinde de sıfır atık belgesini almaya hak kazandık."

Uludağ İçecek'i kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.