Hava Durumu

Sobacı Vehbi’nin oğlu Fahrettin

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2022 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2022 08:00

Kendilerinden büyük olan insanlar için siz hep birisinin oğlu ve kızısınızdır.  1950’de Kosova’nın Gilan kasabasında doğan Fahrettin Gülener de hayata büyüklerinin gözünde “Sobacı Vehbi’nin oğlu Fahrettin” olarak başladı.

Avusturya-Alman ekolünden döneminde eğitim alma şansını yakalayan babası Vehbi Gülener, Avusturyalı ısı mühendisi olan Volf Kruger’den sobacılığı öğrenir. Aynı zamanda hocasından Almanca ve İtalyanca öğrenir. Ve bizlerin kuzine dediği 14 tip sobayı üretebilir.

1955’de ailesinin toplayan Vehbi Gülener, “Çocuklarımı dinimizi yaşamaları, memleketimize katkı koyup kalkındırmaları için Türkiye’ye getirdim. Atatürk olmasaydı biz olmazdık, Atatürk olmasaydı bu fabrikaları kuramazdık. Atatürk olmasaydı güneş bizi ısıtmazdı. Hürriyetsiz bir milleti güneş ısıtır mı? Sizler, çocuklarımız inşallah daha büyük adımlar atacaksınız. Allah vatansız bırakmasın, şehitlerimize cenneti nasip etsin.” diyerek, Bursa’ya gelir.

Geniş bir aileye sahip olan Vehbi Usta gelirken kendine ait silindir, punto kaynak makinası, el makasları, çok çeşit kollu masa üstü matkapları da yanında getirir. İstiklal Okulu’nun karşısında ilk dükkanını açar. Karşısında ise Hakkı Baykal’ın dükkanı vardır.

Fahrettin, kendini bildiğinden beri boş vakitlerinde, okuldan sonra Alman ekolünde yetişmiş babasının iş anlayışı ve disiplini altında bir şey üretmenin ne olduğunu küçücük yaşında öğrenmeye başlar.

Fahrettin’in yaşamı Tophane Sanat Okulu’nda değişir.  O yıl ülkemizdeki ilk kalıpçılık bölümü Tophane’de açılır. Okul sonrası Yıldız Teknik’te yüksek tahsiline başlar. Okula giderken babası sadece yol parasını verir. Ve İstanbul’a gider, gitmez bir kalıp atölyesinde iş bulur. Okulu anarşik olaylar yüzünden son sınıfta bırakmak zorunda kalır.

Tophane ona ‘İşi yapacaksın, herkesten iyi yapacaksın’ prensibini öğretmiştir. İstanbuldan gelince babasının yanına gelir. İşini kurmak için para bekler. O arada da Hakkı Baykal’a da küçük kalıplar yapar. Babası Hakkı Baykal’a döner ‘Hakkı be, bu adam olacak mı?’ diye sorar. Hakkı Baykal ‘olacak olacak’ deyince ‘Hakkı bununla ortak olur musun?’ der. Hakkı Baykal da ‘olurum’ deyince ‘Ben bunun düğünü için 50 bin lira para ayırmıştım. O parayı veriyorum. Ortak olun.’ deyiverir. Ve böylece Fahrettin Gülener iş hayatına başlar. 29 Mart 1972 ise Erkalıp atölyesini kurarak, kendi işinin patronu olur.

ERKALIP’TAN ERMETAL ŞİRKETLER GRUBUNA

Ermetal Şirketler Grubu Başkanı Fahrettin Gülener 50 yıldır otomotiv sanayinin içinde. 1972 yılında Erkalıp’ın kurulmasının ardından Gülener, Türk Otomotiv Sanayii’nde yaşanan gelişmeler doğrultusunda 1978 yılında Bursa’da Ermetal A.Ş.yi kurarak sac parça şekillendirme ve montajı konusunda uzmanlaşır. 28.000m² kapalı alanda 800 kadar çalışanı ile Fiat, Renault, Ford, Toyota gibi dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinin ana yan sanayisi olan Ermetal A.Ş, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan birisidir.

1973-1978 yılları içinde TOFAŞ’a en çok servis özel takımları üreten firma olarak ilk sırayı alır.

GÜLENER’İN YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

1979 yılında Gülener, ‘Direksiyon mafsallı milini’ yerlileştirir. 1982 yılında hareketli koltuk yatırma mekanizmalarının yerlileştirilmesini 2,5 ayda sağlar. 1983 yılında DOSAB’da ilk fabrikasını kurar. Yine 1983 yılında ana şaft sisteminin önce istavrozlarını yerlileştirip sonrasında final montajını kendi fabrikasında yapmaya başlar. Aynı yıl içinde (tüm yan sanayiler kapsamında) ilk defa 1000 tonluk pres hattını kurar. 1986 yılında 125 ton çift tesirli (ani dondurma valfli) hidrolik preslerini üretir. Sonrasında 250 ve 450 ton hacminde olanlar devreye girer.

1989 yılında Bürosit 14 farklı büro koltuk üreterek doğar. 1991 yılında ayda 46.500 büro koltuğuna kadar sayısal üretim ve satış sağlar.

1999 seçimlerinde aldığı davet ile DSP’den Bursa Milletvekili  (Gülener bu deneyimini hep, ne yazık ki diye anlatır) seçilir.

BEGEV (Bursa Eğitim Geliştirme Vakfı)’nın kurucuları arasında yer alır. Bilindiği gibi bugün BEGEV, DOSAB içinde BTSO’nun bünyesinde BUTGEM adıyla faaliyet gösterir. BTSO Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi olur. 

BENMAKER VE FAGNER

Dünyadaki Maker hareketinin, ülkemizde BenMaker markasıyla öncülüğünü yapar. Ayrıca 2012 yılında geliştirmeye başladığı ve patentini aldığı FAGNER Makine Alanı Eğitim Modeli ile de makine eğitimi konusunda, mesleki eğitim alanında büyük bir yeniliğe imza atar.

2018’de Ertev Vakfı’nı kurar. Ülkemizde ilk defa karavanlar yoluyla (dört otobüs ile) 14’er kişilik eğitim sınıflarını özellikle dezavantajlı bölgelerde ve tüm ülke coğrafyasında çocuklarımızın ayağına taşımaya başlar.

Sonunda Sobacı Vehbi’nin oğlu Fahrettin, sanayici Fahrettin Gülener olur.

SON SÖZ

Evet, Fahrettin Gülener’in yarattığı Ermetal Şirketler Grubu artık 50 yaşında. Bu yazıyı 29 Mart 2022 yani 50. yıldönümü gününde yazacaktım. Ama annemin sağlık sorunları nedeniyle kısmet bugüneymiş.

Eskilerin deyimiyle “Ayağına taş değmesin, Fahrettin Ağabey. Üretmeye ve ülkemiz için katma değer yaratmaya devam.” diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.