Hava Durumu

SOKÜM fotoğrafa dökülüyor

Yazının Giriş Tarihi: 09.07.2024 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 08:05

Kentimizin önemli gönüllü STK’larından biri olan Bursa UNESCO Derneği değerli çalışmalara imza atıyor. Bursa UNESCO Derneği bildiğiniz gibi Türkiye’nin en kapsamlı ikinci Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni(SOKÜM) Bursa’da Misi Köy’de açmıştı.

Çeşitli çalışmalara imza atan derneğimiz geçtiğimiz haftalarda BM tarafından da akredite edildi. 11-12 Haziran 2024 tarihleri arasında UNESCO Genel Merkezinde (Paris/Fransa) Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Taraf Devletler 10. Genel Kurulu ‘nda gerçekleştirildi. Toplantı Paris’te UNESCO Genel merkezinde sözleşmeye taraf 183 üye devletin Delegasyonunun, Kültür Bakanlıkları, Milli komisyonları ve Akredite STK temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Bu toplantıda Bursa özelinde de çok önemli bir gelişme yaşandı. Taraf Devletler 10. Genel Kurulunda, Bursa UNESCO Derneği, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine akreditasyon süreçlerini tamamlayarak akredite STK ünvanını kazandı. Böylece bu ünvana sahip ülkemizdeki 8 STK’dan biri oldu.

Dernek şimdi ulusal bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Yarışmadan amaç somut olmayan kültürel miras unsurlarına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak.

Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Ulusal Fotoğraf Yarışması’na başvurular başladı. Yarışma Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri, Geleneksel Sanatlar Derneği, Görsel Kültür Derneği ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) iş birliğinde gerçekleştirilecek. Bu yarışmanın başvuruları 21 Ağustos Çarşamba gününe kadar devam edecek.

Yarışma Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) takvimine de alındı ve akredite bir yarışma olacak.

SOKÜM ULUSAL FOTOĞRAF YARIŞMASINDAN NOTLAR
YarışmadaTürkiye’nin UNESCO listelerine giren ve girmek üzere aday listelerde yer alan tüm somut olmayan kültür miraslarının yaşatılması için burada fotoğraf bir enstrüman olarak kullanılacak ve bu değerlerimiz görsel olarak da kayıt altına alınmış olacak.

Geleneksel hale gelmesi hedeflenen yarışma kapsamında Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listesinde olan başlıklarda üretilen fotoğraflar yarışacak. Türkiye sınırlarında çekilmek kaydıyla her kentten ve bölgeden fotoğrafların kabul edileceği yarışmada renkli veya siyah-beyaz tüm fotoğraflar tek kategoride değerlendirilirken, her bir katılımcı en fazla 4 adet eserle yarışmaya katılabilecek.

Yarışma sonunda yapılacak jüri değerlendirmesi ile birinciye 30 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 10 bin TL ödül verilecek. Ayrıca 5 bin TL mansiyon ödülü ve katılımcılara bin TL sergileme ödülü verilecek. Yarışmaya katılmak isteyenler başvurularını web sitesinden derneğin web sitesinden yapabilirler.

BAŞKAN İLKER ÖZASLAN NE DEDİ?

Bursa UNESCO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Özaslan derneğin çalışmaları ve yarışma ile ilgili olarak şunları dile getirdi:

“2024 yılında çok önemli başarılar elde ettik. 11-12 Haziran tarihlerinde Paris UNESCO Genel Merkezi’nde 70 ülkeden akredite olan 270 dernek arasına girdik. Bu akreditasyon ile Türkiye’deki 8 sivil toplum kuruluşu arasında kendimize yer bulduk.

Tüm bunlar çerçevesinde bu sene de çok önemli bir organizasyona imza attık. Bursa UNESCO Derneği olarak ‘Ulusal Somut Olmayan Kültürel Miras Fotoğraf Yarışması’nı düzenledik. Bu yarışma kapsamında el ve göz becerisi ile eserini icra eden sanatçıların değerini ortaya çıkaracağız. Bunu da Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) çatısı altında yapıyoruz.

Yarışmamıza 21 Ağustos’a kadar 200’e yakın fotoğraf sanatçısının başvurmasını bekliyoruz. Şu anda olarak başvurular online olarak devam ediyor. Yarışma sonunda ortaya çıkan değerli eserleri ödüllendireceğiz. Devamında ise arşivleyip bir kitap haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bu kitap da Türk kültürüne bir armağan olacak.”

İlker Özaslan ülkemizin en kapsamlı ikinci müzesi olan Bursa UNESCO Derneği SOKÜM Müzesi ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Müzemiz, somut olmayan kültürel mirasın beş ana alanını da kapsıyor. Müzede aynı zamanda, gölge oyunları, atölye çalışmaları, eğitim programları gerçekleştiriyoruz. Amacımız yaşayan bir müze olmak. Türkiye sahip olduğu 30 kültürel miras ile 145 ülke arasında ikinci sırada yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda liderliği alacağımızı umuyorum. Biz de Türkiye’deki somut olmayan kültürel mirasa katkı koymak adına somut olmayan kültürel mirası araştırmak, ortaya çıkarmak, onu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çeşitli faaliyetlerde bulunuyoruz. Burada bizimle olan sanatçılarımız gelen ziyaretçilere uygulamalı olarak icra ettikleri sanatları tanıtıyorlar. İğne oyası, ipek dokuma, çini, kozadan takı, ahşap oymaca gibi alanlarda uzman olan birçok sanatçıyla birlikte çalışıyoruz. Türkiye’deki somut olmayan kültürel miras müzeleri arasında en zengin ve profesyonel kadroya sahip müzelerden biriyiz. Gençlerimizin, çocuklarımızın ve tüm halkımızın buraya daha sık gelmelerini bekliyoruz.”

SON SÖZ

Bursa UNESCO Derneği’ne başarılar diliyorum. Dileğim bu yarışmanın Orhan Holding Uluslararası Fotoğraf Yarışması gibi sürdürülebilir olması. Bunun olacağına da inancım tam.

Kolay gelsin Bursa UNESCO Derneği, kolay gelsin İlker Başkan ve arkadaşları.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.