Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Somut olmayan kültürel miras

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2018 07:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2018 07:38

BUMİAD tam açılımı ile Bursa Mühendis Mimar İşadamları Derneği bünyesinde oluşturduğu SETASE, BUMİAD Sosyal Siyasal Ekonomik Teknolojik Araştırmalar ve Stratejiler Enstitüsü ilk etkinliğini gerçekleştirdi.
Bu etkinlikte uzun zamandır, en çok ilgimi çeken sunumlardan birini izleme fırsatı buldum.
Toplantıda Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Başkanvekili Prof. Dr. Metin Ekici, BUMİAD'da "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Çalışmalarına Ege'den bir bakış" başlıklı bir sunum yaptı.
Bilindiği gibi UNESCO bünyesinde uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere "Dünya Mirası" statüsü tanınıyor ve bunlar somut kültürel miras olarak değerlendiriliyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 17 yer girmiş durumda. Kentimizden de "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" olarak 2014 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde.
Ayrıca UNESCO Geçici Miras Listesi'nde ise 2014 yılından beri İznik bulunuyor.
Somut olmayan kültürel miras ise toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar anlamına geliyor.
Bu önemli konuda oluşturulan il bazındaki ilgili komisyon veya heyette sürekli kamudan görevliler bulunmakta. Bunlar zaman zaman değişmekte. Ama içlerinde STK'lardan hiç kimse yok. Özünde bu konu ile ilgili veya çalışma alanlarının içine bu konuları alan STK'da yok. Bu nedenle böyle bir girişime önderlik yapan Orhan Efe başkanlığındaki BUMİAD'ı kutluyorum.
Ayrıca, bizleri bilgilendiren Prof. Dr. Metin Eskici hocama da verdiği değerli bilgiler için teşekkür ediyorum. Onu dinleyince pek çok değerimizin nasıl elbirliği ile yok olmasına farkında olmadan göz yumduğumuzu geç de olsa katılımcılar olarak fark ettik.

Bursa SOKÜM envanteri

Somut olmayan kültürel miras yani SOKÜM envanterinde İl ve Ulusal envanterde Bursa'dan 15 miras yer almakta.
Bunlardan 14 tanesi hem il, hem de ulusal envanterde görülen "Meddahlık geleneği, Karagöz ve Hacivat, Gezek Kültürü, Erfane (Toplantı) Kültürü, Bıçakçılık Kültürü, İznik Çinisi, Erguvan Bayramı, Hamam Kültürü, Köfüncülük (Sepetçilik), Cezayir Oyunları, Koza-İpek Kültürü, Kına Geleneği, Mevlüt Geleneği, Tongurdaklı Kaşık (Bursa'da oyun kaşığı olarak kullanılan tahta kaşıklar)" olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Kılıç Kalkan da sadece il envanterine girmiş durumda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.