Hava Durumu

“Sözden Eyleme WEPs” Programı ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2024 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 08:34

"Global Compact/Küresel Sözleşme" adı verilen oluşum ilk olarak 1995 yılında Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kopenhag'da gerçekleştirilen "Toplumsal Kalkınma Dünya Zirvesi" ile gündeme gelir. Bu zirvede yoksulluğun önlenmesi insanlığın etik, sosyal, politik ve ekonomik bir zorunluluğu olarak kabul edilirken bu zorunluluğun serbest piyasa ideolojisinin bir parçası olduğuna vurgu yapılır.

Dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan 31 Ocak 1999 tarihinde Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşma sırasında sermaye liderlerini küresel piyasaya insanî bir yüz vermek için çalışmaya davet eder.  Annan'ın daveti 26 Temmuz 2000 tarihinde BM merkezinde yapılan bir toplantıyla resmî bir nitelik kazanır. Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin 10 ilkesi insan hakları, işçi hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında evrensel olarak kabul görmüş beyannamelerden alınır. Başlangıçta 50 şirketle yola çıkan bu 2021 yılı itibarıyla 60'ın üzerinde ülkede 9.500'ün üzerinde şirket ve 3.000'in üzerinde şirket-dışı üyeye ulaşır.

Davos toplantısı sonrası Küresel İlkeler Sözleşme ile birlikte Kurumsal Vatandaşlık kavramı da gündeme oturur.

(O yıllar Bursa’daki şu anda ismini yazmayacağım bazı şirketlere bu konuyu dilim döndüğünce anlatmaya çalışmıştım.)

Aradan yıllar geçer. Ülkemizde bu sözleşmeye ilk imzayı Koç Holding atar. Daha sonra

2006 yılında Bursa’dan sözleşmeye imza atan ilk şirket Yeşim olur. Yeşim aynı zamanda ülkemizin bu alandaki ilk beş imzacısından biridir.

Yeşim, 2008 yılında Global Compact Türkiye’de ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan firmalardan biri olur.

2023 yılında Global Compact Türkiye dernekleşir “Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği” adını alır. Yeşim Grup derneğin kurucuları arasında yer alırken, Dilek Cesur’da YK üyesi olur. Şu anda Bursa’da 29 firma ve 4 şirket dışı kuruluş Global Compact imzacısıdır.

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan WEPs(Women’s Empowerment Princileps/Kadının Güçlenmesi Prensipleri), iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve kamu kurumları ile BM temsilcilerinden oluşan çok paydaşlı bir grubun bir yıllık çalışma ve müzakereleri sonunda geliştirilir.  8 Mart 2010, Dünya Kadınlar Günü'nde kamuoyuna tanıtılır. Bu tarihten itibaren her yıl, iş dünyası liderleri, kadın girişimciler, sivil toplum dünyası, BM kuruluşları ve hükümetler “WEPs Yıllık Konferansı”nda bir araya gelerek 7 temel prensibi olan WEPs’i tartışmaya, geliştirmeye devam eder. 

2015 yılında Global Compact Türkiye’nin kadın çalışmalarını birlikte yürüttüğü BM UN Women Türkiye  tarafından Kadının Güçlendirilmesi İlkelerine imza atmak üzere çağrı yapılır. Yeşim’de bu ilkelere uyacağına dair imza atan ilk firmalardan biri olur.

2016 yılında Bursa’da Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun  kurulması için Yeşim, BUSİAD, BUİKAD ve KALDER bir araya gelir. Firmalar için bu platforma girmenin şartı da WEPs ilkelerine imza atmak olarak belirlenir.

2016 yılından bu yana Bursa’da WEPs imzacısı olarak bu platforma imza atan firma sayısı 40 olur. Bu platform her yıl Eylül ayında Gücümüz Eşitliğimiz Zirve’leri yapar.

2023 yılında Birleşmiş Milletler UN Women Türkiye tarafından Yeşim Grup; Boyner Grup, Unilever ve Yıldız Holding “WEPs elçisi” seçilir. UN Women Türkiye tarafından "Sözden Eyleme WEPs Programı" kapsamında pilot çalışmaya katılmak üzere 10 firma belirlenir. Yeşim Grup bu 10 firma içinde eşleştiği firmalara diğer üç Weps Elçisi firma ile birlikte danışmanlık verir. Pilot programda, eşleştiği firmalarla  savunuculuk ve liderlik deneyimlerini paylaşan  Yeşim Grup, böylelikle uzun yıllardan bu yana yürüttüğü bu çalışmaları yaygınlaştırma fırsatı da bulmuş olur.

YEŞİLOVA VE  SÖZDEN EYLEME WEPS PROGRAMI

Yeşilova Grubu ise UN Women Türkiye tarafından "Sözden Eyleme WEPs Programı" kapsamında pilot çalışma içinde yer alarak bu danışmanlığı almaya hak kazanan Türkiye’deki 10 firmadan biri olur. Geçtiğimiz perşembe günü İstanbul’da yapılan kapanış toplantısında WEPS elçisi olan dört firmaya ve bu pilot çalışmada yer alıp danışmanlık alan 10 firmaya sertifikaları takdim edilir.  

Programda Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yeşilova, katılım belgesini UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova’dan alır.

Yasemin Yeşilova şunları söyler:

“Yeşilova olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemle birlikte böylesine değerli bir projenin içinde yer almak bizim için çok kıymetliydi. Bu proje için UN Women’a teşekkür ederiz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) etki alanını genişletme ve uygulamalarını derinleştirme amacını taşıyan ‘Sözden Eyleme WEPs’ projesine seçilen 10 firmadan biri olmanın mutluluğunu yaşadık. Kadınların toplumda, çalışma hayatında kısacası yaşamın her alanında eşit olarak yer almaları önceliğimiz çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İş’te Denge projemizi güçlendiren ve bize bu yolda ışık tutan WEPs ilkeleri ile hayata geçireceğimiz birçok aksiyon için şimdiden çok heyecanlıyız. Süreçteki tüm değerli katkıları için paydaşlarımıza teşekkür ediyor, daha iyi bir geleceğin ancak ve ancak toplumsal cinsiyet eşitliği ile mümkün olduğuna inanıyoruz.”

Yeşilova Holding 2022 yılında WEPS imzacısı olur.  Ayrıca Yeşilova Holding aynı zamanda Global Compact imzacısıdır.

SON SÖZ

Kadının yok sayıldığı, aşağılandığı, kadın cinayetlerinin her gün kanıksandığı, Sanayici ve İş Adamları Dernekleri’nin daha yeni yeni adını İş İnsanları Dernekleri olarak değiştirmeye başladığı bir ortamda kadına yönelik uluslararası çalışmalara katkı koyan tüm kuruluşlarımızı kutluyorum.

Bu konunun ulusal ve yerel bazda öncülüğünü yapan Yeşim Grubu ve bir süredir bu çalışmaların içinde olan ayrıca ‘Sözden Eyleme WEPs’ projesine seçilip ülkemizdeki 10 firmadan biri olmaya hak kazanan Yeşilova Holding’i kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.