Hava Durumu
mobmenu

Son Dakika

    Sürdürülebilirliğin DNA'sı

    Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2022 08:00
    Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2022 21:08

    Ülkemizin TUSİAD’dan sonra kurulan ikinci SİAD’ı olan BUSİAD çeşitli marka etkinlikleriyle 1978 yılından bu yana kentimize değer katıyor.

    Size BUSİAD’ın marka etkinliklerinden birinin kısaca tarihsel öyküsünü anlatacağım. Umarım ilginizi çeker.

    Fransızca ve İngilizce innovation "yenilik, icat" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince innovare "yenilemek" fiilinden tion son ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen novare fiilinden in ön ekiyle türetilmiştir.

    Yenilikçilik pazardaki gereksinimleri, yeni ve/veya henüz ifade edilmemiş (müşterinin iç sesi) istekleri karşılamak için daha iyi çözümler bulma ve yaşama geçirme uygulamasıdır.  Bu uygulamalar yaşamımızda daha etkili ürünler, prosesler-süreçler, servisler, teknolojiler veya fikirler şeklinde yer almaktadır.

    Örneklersek ateş bir buluştur. İlk insanlar ateşi yerde yakarak bulmuşlardı. Ancak ateşle bir sopanın ucunu yakarak taşınabilir hale getirmek bir “Yenilik”tir. Bu da ateşi “buluş”, meşaleyi “yenilik” haline getirir.

    UİG HAKKINDA

    Ülkemizde ağırlıklı olarak son çeyrek yüzyılda telaffuz edilen bu konuda ilk ulusal yapı 2006 yılında TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’nın önerisiyle TÜSİAD tarafından kurulan Ulusal İnovasyon Girişimi’dir. Bu girişimin (UİG) kurucuları arasında 2000-2004 yılları arasında BUSİAD Başkanlığı yapan  Celal Beysel, TÜRKONFED adına yer almıştı. Özünde çalışmalar 2005’de başlamış ama yapı 2006’da hayata geçmişti. Girişimde birçok üniversitenin hocaları, Bilkent, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitelerinin rektörleri de vardı. Burada amaç, inovasyonun ne olduğunu, nasıl yapılabileceğini kamuoyuna anlatmak, farkındalık yaratmaktı. Bu girişim üç sene çalıştı. Üç senenin sonunda artık ülkede inovasyon konuşulur oldu, özetle inovasyon girişimi amacına ulaştı.

    Bu çalışma da ülkemizde inovasyon kavramının yayılması, tanınması ve farkındalığın artırılması açısından önemli bir yer tutar. Bunu öncelikle anımsatmak istedim.

    Bu arada Türkiye Bilimler Akademisi(TÜBA) konferansları arasında 26 Mart 2009’da Ankara’da Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Cemil Arıkan, Hexagon Kurucusu Jan Nahum, Eczacıbaşı Holding YK Başkan Vekili Faruk Eczacıbaşı’nın birlikte katıldığı “Ülkemizde İnovasyon ve Ulusal İnovasyon Girişimi” konferansı düzenlendi. (Bu da yanlış anımsmaıyorsam bu alandaki ilk konferanstı.) Daha sonra buradaki konuşmalar 2011’de TÜBA Yayınlarından yayınlandı.

    BUSİAD VE İNOVASYON/YENİLİKÇİLİK

    Ali İhsan Yeşilova’dan sonra 2008-2012 yılları arasında BUSİAD Başkanlığı yapan Mehmet Arif Özer döneminde daha önceden oluşturulan bazı komisyonlar  uzmanlık gruplarına dönüştürüldü. Bu arada 25 Ağustos 2008 tarihinde de BUSİAD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu kuruldu.

    Bu grup  Ar-ge, Ür-ge, İnovasyon Yönetimi, Ürün, Süreç ve Teknoloji Tasarımı, Paydaş Kurumlarla Fon Yaratılması (AB, Dünya Bankası, vb.) konu başlıkları altında çalışmalar yaptı.

    Daha sonra 2009 yılında Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu tarafından ‘Yuvarlak Masa’ toplantıları başlatıldı. Toplantılarda yaratıcılık ve yenilikçilik konularında sanayi kuruluşlarında, iş dünyasında, kamuda ve akademik dünyada çalışan kişilerin, belirlenmiş konu hakkında, serbest düşünce akışını sağlayacak bir ortamda görüş alış verişinde bulunmalarına iklim sağlandı.

    Ayrıca kentimizde yenilikçilik kavramının yaygınlaştırılması noktasında sempozyumlar düzenlemeye başladı.

    BUSİAD YENİLİKÇİLİK SEMPOZYUMLARI

    I.Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu, 15 Ocak 2010 tarihinde “Bilgi Üret, Yenilik Yap, Ayakta Kal” teması ile BUTTİM Kültür Merkezi’nde 460 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

    Süreç böyle devam ederken Oya Coşkunöz döneminde “Yenileşim ve Girişimcilik” temasıyla 20 Aralık 2013 Cuma günü düzenlenen “4. Bursa Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu” içinde ilk kez  “1. Bursa Yenileşim Ödülü” de verilmeye başlandı.    Anımsadığım kadarıyla o dönem ödül sürecini başarıyla tamamlayan Floteks, Nilüfer Belediyesi ve Şaypa’nın yenilikçi faaliyetleri ödülle taçlandırılmıştı.

    12. BURSA YENİLİKÇİLİK VE YARATICILIK SEMPOZYUMU VE 5. YENİLEŞİM ÖDÜL TÖRENİ

    Evet, şimdi de BUSİAD’da Buğra Küçükkayalar’ın döneminde 12. Bursa Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu ve 5. Yenileşim Ödül Töreni, 8 Aralık 2022 Perşembe günü saat 12.30’da Almira Otel/ Büyük Salon'da yapılacak.

    Sempozyum BUSİAD Dijital Dönüşüm Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde 'Sürdürülebilirliğin DNA'sı' konu başlığıyla düzenleniyor.

    ''Bursa 12. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu'' çarpıcı başarıların hayata geçirilebildiğini gösterecek örneklerin toplumda tanıtılmasının yanı sıra sürdürebilir başarının, doğru işleyen bir sürecin tanımlanması ve işletilmesiyle garanti edilebileceğini ortaya koymayı hedefliyor.

    Toplantıda Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı, Beyin Cerrahı, Dünya ve Avrupa Bilim-Sanat Akademileri Üyesi Prof. Dr. Türker Kılıç, Oyuncu/Senarist/Yönetmen Mert Fırat, Eczacıbaşı Holding İnovasyon ve Girişimcilik Koordinatörü ve Holding YKÜ Emre Eczacıbaşı, Doğu Pres Genel Müdürü Alper Uysal, Türkcell Genel Müdür Yardımcısı Süha Bayraktar birer konuşma yapacaklar.

    Bu arada ödülü de 6 kurum başvurdu. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım Belediyesi, Uray Sigorta, Vanelli Tekstil, Uludağ Elektrik Dağıtım ve Formfleks. Adayları kutluyor ve başarılar diliyorum.

    SON SÖZ

    Evet, Türker Kılıç hocanın konuşmalarını birkaç kez keyifle dinleme fırsatım oldu.  Mert Fırat’ı hep sahnede izledim. Emre Eczacıbaşı’na gelince babası Bülent Eczacıbaşı’nın ve amcası Faruk Eczacıbaşı’nın konuşmalarını dinlemiş biri olarak bakalım Eczacıbaşı Ailesi’nin dördüncü kuşağı bize neler anlatacak?

    Tüm emeği geçenlere ve Bursa’ya değer katmaya çalışan herkese saygıyla…

    Yorum Ekle
    Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
    Yorumlar
    Yükleniyor..

    YAZARIN DİĞER YAZILARI

      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.