Hava Durumu

SÜTAŞ case study oldu

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2021 07:53

1975 yılından beri sadece süt ve süt ürünlerine odaklı olarak faaliyet gösteren

SÜTAŞ, Türkiye, Makedonya ve Romanya'daki 5 tesisinde, yılda 900 milyon litre süt işleyen ve tüketicilerine 78 çeşit ürün sunan bu kentten doğmuş, yerli ve milli bir marka olarak acımasız global pazarın içinde, yabancı sermayenin ve ortağının olmadığı bir aile şirketidir.

Nerede ise tüm yatırımlarını kendi kaynakları ile yapan bu şirket Türkiye'de her on hanenin sekizinde tercih edilen bir marka olarak ülkemizin süt ve süt ürünleri sektörünün lideridir. SÜTAŞ, 5000 kişiye doğrudan istihdam sağlar. SÜTAŞ, ineklerin beslendiği ottan sofralara ulaşan süt ve süt ürünlerine kadar olan bütün süreci Çiftlikten Sofralara entegre iş modeli ile yönetir ve denetler.

SÜTAŞ, üretim tesislerinin yanı sıra; eğitim merkezleri, uygulama çiftlikleri, damızlık yetiştirme çiftlikleri, yem fabrikaları, geri kazanım ve enerji tesislerinden oluşan bütünleşik (entegre) bir yapı ile faaliyet gösterir. Bölgesel ihracat stratejisi çerçevesinde SÜTAŞ, 32 ülkeye 16,5 milyon dolarlık ihracat yapar.

ÇİFLİKTEN SOFRALARA

SÜTAŞ geliştirdiği ve yıllardır uyguladığı bir iş modeli olan "Çiftlikten Sofralara" iş modeli artık uluslararası literatürde case study/vaka çalışması(akademik dünyada değerli bulunan bir örneğin anlatıldığı çalışma) olarak literatüre girdi.

SÜTAŞ'ın sürdürülebilirlik yaklaşımı Palgrave Macmillan yayınevi tarafından yayımlanan "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri serisi" içinde "Responsible Management in Emerging Markets/ Gelişmekte Olan Piyasalarda Sorumlu Yönetim" kitabında "Sustainability in the dairy sector in Turkey/ Türkiye'de süt sektöründe sürdürülebilirlik" vaka analizine konu oldu.

"Çiftlikten Sofralara" iş modelinin, sürdürülebilirliğe güçlü etkisini vurgulayan vaka analizi, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şakir Erdem ve Doç. Dr. Ceyda Aysuna Türkyılmaz tarafından araştırılarak kitapta yer aldı.

BİR DEĞERLENDİRME

Ülkemizde çevre koruma bağlamındaki en somutlaşmış çalışmaların ilki Kelaynak Kuşları için yıllar önce başlatılan çalışmaydı. 1973 yılında ülkemizde bu kuşların sayısı 23 çifte kadar düşmüştü. Bir seferberlik başlatıldı. Bir biçimde korundular ve sayıları artmaya başladı. O dönemler artık esprilerin içine "kelaynak kuşu" gibisin sıfatlamaları da girmeye başlamıştı.

İşte kentimizde ulusal düzeyde ve uluslararası düzeyde marka olmuş bu ve buna benzer bir elin parmaklarını geçmeyen şirketlerimizi bir dönemlerin kelaynak kuşları gibi görerek, bir koruma çemberi altına almalıyız.

Ulusal sermayesi sınırlı olan ülkemizde yaratılmış her değer, her marka büyük güçlükler ve zorluklar altında doğmuştur. O değerler ülkemiz ekonomisi içinde her gün değişen ekonomik koşullar karşısında hala güçlü bir şekilde ayakta durmaya çalışıyorlarsa onların yanında olmalıyız.

Bugün gıda sektörü içinde özellikle zeytinyağ ve çiçek yağında yılların dev firmaları (son 10-15 yıl içinde) tek tek yabancı firmalar tarafından satın alındı. Çocukluğumuzun markaları, çocukluğumuzun radyo reklamlarında aklımıza kazınmış markalarımız artık yabancıların oldu.

Burada vurgulamaya çalıştığım bir yabancı sermaye karşıtlığı kesinlikle değil. Ortaya binbir güçlükle çıkan, sıfırdan varolarak sektörde yer alan, hele hele sektöründe lider konumda olan yerelden, ulusala, oradan uluslararası platforma çıkma başarısı göstermiş yerli ve milli şirketlerimiz ve onların yarattığı markalarımız çok değerlidir.

Bunu farkedelim. Artık günümüz koşullarında böyle markalar kolay kolay yaratılamamaktadır.

Tüm bunun ötesinde insanımız (özellikle gençlerimiz) artık kolay para kazanma peşinde koşmakta, özellikle para ile para kazanmaya endekslenmektedir.

SON SÖZ

İşte böyle bir ortamda yaklaşık yarım asırdır giderek büyüyen yerli, milli; yerel, ulusal ve uluslararası bir markamız olan SÜTAŞ'ın bu yaptığı ve uyguladığı iş modelinin uluslararası akademik literatüre girmesi gerçekten büyük değer taşımaktadır.

Ben SÜTAŞ'ı ve Yılmaz Ailesi'ni, Muharrem Yılmaz nezninde gönülden kutluyorum.

İyi ki varlar, iyi ki model oluyorlar ve onlarla iyi ki gurur duyuyoruz.

Teşekkürler SÜTAŞ.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.